01 maj 2023

Byggmax: Q1-rapport

Den senaste tiden så har det kommit in Q1-rapporter för mina tre största innehav. Ingen av rapporterna var i min bok någon kioskvältare utan det levererades mer eller mindre i linje med förväntningarna. Nedan finns några snabba kommentarer för Byggmax.

Byggmax levererade en rapport som visade en minskad omsättning med 25% jämfört med Q1 2022. Det är på inget sätt bra, men det var väntat att det skulle bli en dålig rapport. För egen del så hade jag trott att minskningen inte skulle vara fullt så stor, men jag ser det inte som någon större fara. Byggmax påverkas väldigt negativt av de höjda räntorna och det allmänt höga kostnadsläget. Effekten av att kostnaderna ökar är att färre väljer att renovera eller för den delen underhålla. Naturligtvis påverkar det Byggmax. När man jämför Byggmax med en del andra aktörer så glömmer man till viss del bort att det finns en skillnad i hur snabbt förändringar, som t ex ökade räntor, får genomslag. Många DIY-projekt kan med enkelhet skjutas på framtiden. Om man tycker att det känns jobbigt att lägga pengar på ett nytt trädäck eller ett nytt vedskjul så kan man från en dag till en annan välja att skjuta fram projektet. När det kommer till projekt som man anlitar hantverkare för att utföra så är det inte lika lätt att skjuta fram eller helt skippa projektet. Ett uterum som man anlitat en snickare att bygga kommer sannolikt att byggas i de allra flesta fall. När det väl vänder så tror jag att DIY kommer att vara snabbare tillbaka och jag tror även att de mindre DIY-projekten kommer att kännas mindre jobbiga att starta för många. Min gissning är att det är riktigt tufft, men jag tror att det kommer att bli bättre under andra halvåret.

Det jag tycker att många analytiker missar är att byggprojekt inte nödvändigtvis är nöjesprojekt. Det kan vara så att man bygger ett nytt trädäck för att man vill ha ett större, och det är kanske inte nödvändigt. Om trädäcket däremot har murknat eller att trallen håller på att falla isär så handlar det snarare om underhåll än om "nöjesspikande" att byta ut trallen. All byggnation har ett bäst före-datum och om man inte vill att det ska förfalla så kommer man förr eller senare att behöva åtgärda och det inbegriper köpa byggmaterial. Jag tycker med andra ord att Byggmax är ett ganska bra mean reversion-case, dvs över tid så kommer byggmaterialförsäljningen vara hyggligt jämn och om det kommer rejäla dippar så kommer efterfrågan att komma tillbaka.

När jag läser eller lyssnar på de som inte tror på caset så är det framför allt två aspekter som lyfts fram. Pandemin var en exceptionell period och nu är ingen intresserad av att bygga längre. Det är möjligt att jag förenklar lite, men i stort sett är det så jag förstår argumentet. Det är helt riktigt att pandemin var speciell. Under pandemin kunde Byggmax visa en vinst per aktier på 13 SEK (om jag minns rätt) och det gjordes både återköp, förvärv och utdelning. 13 SEK per aktie i vinst ska jämföras med dagens kurs runt 30 SEK. Att vinsten som levererades under pandemin var exceptionell är i mitt tycke ett ganska svagt argument för att tycka att Byggmax är en säljkandidat. För det andra så lyfts det framatt ledning och styrelse är inkompetent för att det gjordes återköp runt 90 SEK. Det var naturligtvis dålig tajming, men det var ett beslut som togs innan Ukrainakriget och räntehöjningarna. Det man också ska komma ihåg var att beslutet togs i en tid när man tjänade väldigt mycket pengar. Man valde en kombination av att dela ut, göra återköp och investera i verksamheten. Jag kan tycka det finns en logik i att sprida gracerna på ett sådant sätt även om det nu med facit på hand var dålig tajmning på återköpet.

Det man ska komma ihåg med Byggmax är att det är inte första gången som de får höra klagosång från småspararkollektivet och även analytikerkollektivet. När Byggmax köpte Skånska Byggvaror så visade det sig vara en synnerligen dålig affär och det tog lång tid att få rätsida på Skånska Byggvaror, men - och detta är viktigt - man lyckades får riktigt bra snurr på Skånska Byggvaror. Det finns säkert de som inte vill röra Byggmax för att styrelsen beslutade om ett återköpsprogram som visade sig vara fel i tiden, men jag är inte en av dem. Det var ett dåligt beslut, men det var inte avgörande.

En intressant sak som nämns i samband med Q1-rapporten är att Byggmax kommer att ge sig in på marknaden för komplementärbyggnader, tex Attefallshus. Jag tror att det kan bli riktigt intressant. Det finns riktigt generösa regler i Sverige för Attefallshus och friggebodar och det skapar möjligheter. Utöver att bygglovsreglerna är förhållandevis enkla så finns det även möjlighet att hyra ut ett extrahus och göra ganska stora avdrag,  dvs att bygga ett hus och sedan hyra ut det kan bli en riktigt bra affär. Detta är ingenting nytt, men jag tror inte att marknaden är uttömd. För egen del hade jag faktiskt gärna haft ett Attefallshus som arbetsrum så jag kanske tillhör de redan övertygade.

Det har varit en del skriverier om att Mattias Ankarberg slutar. Många tycker att det är tråkigt och jag tillhör absolut de som tycker att det är trist. Min bild av Ankarberg är att han både har förmåga att tänkta strategiskt och leverera operationellt. Det är inte alla som kan det. Många hamnar i det ena eller andra facket. En del har fallenhet för att hitta intressanta möjligheter, men ingen förmåga att leverera konkreta resultat. Andra är det motsatta, bra på att leverera när någon har visat riktningen. Även om jag tycker att det är tråkigt att Ankarberg slutar så tror jag att det kommer att bli bra med Karl Sandlund. Han verkar vara en person som får saker att hända och jag tror att han kommer att vilja leverera riktigt bra som börs-VD.

Efter rapporten så har Anders Moberg, styrelseordförande (och tidigare koncernchef på IKEA), fyllt på med 30 000 aktier för knappt en miljon. Det är lovande. Jag tror även Karl Sandlund kommer att köpa aktier efter att han tillträtt. Om jag läser honom rätt så är det en person som vill vara en pilotskole-VD, dvs en VD som har skin in the game.

Jag äger redan en hel del aktier i Byggmax och jag jobbar efter en riktkurs på 70 SEK. Sannolikt kommer 2023 inte att bli ett speciellt bra år, men under 2024 så skulle jag inte bli förvånad om man kan leverera en vinst upp mot 7-8 SEK. Det kanske är att hoppas på för mycket, men jag tror mycket på bolaget och jag tror att det kommer att vända tillbaka till en mer normal marknad inom inte alltför lång tid. Utöver det så tror jag att de satsningar som man har gjort på t ex trädgård inte fullt ut fått genomslag. 

Även XXL och Scandic har kommit med rapporter, men det får bli separata inlägg. Framförallt XXL tycker jag var ganska intressant och för den som är intresserad så kan jag rekommendera länken nedan:

https://www.market.se/affarsnyheter/finansiella-rapporter/rekordstora-utforsaljningen-har-gett-resultat-for-xxl-vinner-tillbaka-viktiga-marknadsandelar/


Inga kommentarer: