21 april 2023

Byggmax, XXL, Scandic: Intressanta Q1-rapporter på ingång

Det ska bli riktigt intressant att se rapporterna från Byggmax, Scandic och XXL. Byggmax tror jag kommer att leverera en svag rapport. Det aviserades i samband med att Q4:an presenterades och jag tror att det blivit mer eller mindre så illa som man befarat. Det jag tror att marknaden lite grann missar - eventuellt - är att stora projekt gick svagt redan under Q4 och kanske, kanske kommer de delar som inte helt klappade ihop under Q4 att fortsätta gå OK under Q1 medan stora projekt kommer att vara fortsatt svag under Q1. Min gissning är att Q1 kommer att vara mer eller mindre i linje med Q4, dvs omsättning runt 1100-1200 MSEK och EBITA ca -30 MSEK. Om man tittar på Pinpoint estimates så ligger omsättningsestimaten på 972-1152 MSEK och EBIT ca -60 till -25 MSEK. Med andra ord så har jag något högre förväntningar än vad Pinpoint-Average Joe har. Det är dock inga större skillnader. Om rapporten kommer in strax över 1000 MSEK och det blir ca -50 MSEK i EBITA så kanske kursen sticker ner ganska ordentligt, eventuell. Om så blir fallet och kursen rör sig ned hela vägen till under 30 SEK så kanske jag plockar upp fler aktier. Det är framförallt omsättningen som jag är intresserad av. Efter omsättningen så kommer jag att kolla på vad prognosen är för Q2. Någon form av guidance tror jag att det kommer att bli.

När det kommer till Scandic så tror jag att det kommer att bli en ganska bra rapport. Det jag inte riktigt får ihop är varför kursen inte lyfter. Det är säkert så att många oroas över blankningen och konvertibellånen. Några gillar säkert inte konjunkturläget och avstår hotell av den anledningen. I min bok så ser det intressant ut och jag tycker att det verkar vara bra drag i hotellverksamheten. Jag kommer nog inte att öka för jag ser risker och jag ligger också ganska tungt. Att Eiendomsspar ökar ser jag som ett bra tecken. Jag håller fast vid riktkursen 45 SEK.

XXL fortsätter att pressas nedåt ytterligare och det verkar nu som att alla analytiker räknar med att det kommer att bli ytterligare nyemission. Det känns inte alls osannolikt, tyvärr. Även om det ser riktigt illa ut och alla pilar pekar åt fel håll så har jag inte helt gett upp hoppet. Eländet är dock ganska kompakt. Man förlorar marknadsandelar. Lagret minskar inte. Förlusten håller i sig, Och så vidare. Under Q1 förväntar jag mig att man har minskat lagret ganska ordentligt. Det kommer kanske att överraska marknaden något och eventuellt får det någon att bli något mindre negativ. Det som man också skulle kunna hoppas på är att man ser vissa positiva tecken inför Q2. Det är kanske att hoppas på för mycket. Det ska bli intressant att se om Freddy Sobin kan vända på skutan eller om det kommer att bli en ytterligare flopp i listan av bolag som hamnar snett och sen inte lyckas komma tillbaka.

Q1 2022 låg omsättningen på 1865 MNOK och Q4 2022 var den 2264 MNOK. Jag tror att omsättningen kommer att landa något bättre än Q1 2022, ungefär 1900-2000 MNOK. Tyvärr blir det nog fortsatt förlust, men inte så mycket som Q4 2022. Min gissning är att man helt har kapat inköpen och bara betat av befintligt lager, mer eller mindre.  Det är svårt med riktkurs just nu i XXL. Det kan gå ganska snabbt upp om det visar sig att det inte längre än nattsvart, men just nu så har jag ingen riktkurs faktiskt. Det som är intressant just nu är att se om det går att undvika ytterligare nyemission eller inte.

Inga kommentarer: