03 maj 2023

XXL: Q1-rapport och mindre ökning

Det har inte varit glada dagar i min portfölj de senaste månaderna för att inte säga det senaste året. En starkt bidragande orsak till att det - för att tala klarspråk - gått skitkasst är XXL. Jag började att handla på mig aktier runt 10 NOK och har mer eller mindre ökat ner till dagens nivåer runt 2 NOK. Att det var fel är jag smärtsamt medveten om, men så är det i livet och med aktier i synnerhet, ibland gör det ont. (Det går ingen nöd på mig och jag är vid gott mod)

Jag har haft fel när jag har bedömt XXL under lång tid och sett så här i efterhand skulle jag ha lämnat direkt när Pål Wibe kastade in handduken. Eftersom jag har haft fel gång på gång så står det tämligen klart att jag har en förmåga att se positiva signaler när varningslamporna blinkar illrött, dock så tycker jag faktiskt att man kan se lite fina tongångar i Q1-rapporten. Lagret minskar och man verkar själv vara tämligen nöjda med att man kunnat komma ner till rimliga nivåer. Naturligtvis har man gjort ytterligare nedskrivningar, men det bör inte förvåna någon tycker jag. Förutom att lagret börjar komma ner på OK nivåer så tar man marknadsandelar. Det är inte oviktigt. Man kan så klart argumentera att XXL har slumpat bort enorma mängder varor och att det inte är en större bedrift att sälja mycket om man gör det med förlust, men jag tycker att det är att vara lite för hård. XXL är inte ensamma om att ha stora lager och inte heller ensamma om att ha haft utförsäljning.

Det är inte helt optimalt att titta på jämförelser med 2022, men det är vad som bjuds på i rapporten. Nedan finns några staplar från förstasidan av rapporten:


Under första kvartalet så ökar man omsättningen. Vad jag förstår minskade marknaden något och det innebär alltså att man växer under ett kvartal när marknaden som helhet minskar. Man tar alltså marknadsandelar, vilket är viktigt. När man tittat på EBITDA så levererar man inget bra resultat. Anledningen är, som jag förstår det, att man har kompromissat med lönsamheten för att frigöra kapital från lagret. Det är sannolikt det riktiga att göra givet de för höga lagernivåerna. Man kan fundera på om det inte trots allt är bra med ett stort lager, eller i alla fall inte ett jättestort problem. Torsten Jansson, VD i New Wave, brukar lyfta fram att ett stort lager är bra, men jämförelsen haltar något. Det kan vara bra med ett stort lager så att man kan hantera logistikstörningar etc, men i fallet med XXL så finns det en klar risk att man binder för mycket kapital och att man måste göra nedskrivningar på grund av att det finns en modeaspekt (vilket inte på samma sätt verkar finnas för New Wave). 

Det är möjligen så att jag gör saker och ting lite för enkelt för mig, men om man ungefär levererar i linje med Q2 förra året, dvs en försäljning ungefär i linje med Q1 och om man inte behöver tumma på marginalerna, dvs inga prisdumpningar för att minska lagret, så kan man eventuellt få till en helt OK vinst. Framförallt känns det inte orimligt att man skall kunna få till en helt OK vinst i ljuset av börsvärdet som när lågt. Jag har sagt det förr och jag har haft fel hela tiden, men jag tycker i alla fall att det ser prisvärt ut.

Två andra intressanta take-aways från rapporten tycker jag är att e-handeln växer, vilket är viktigt som jag ser det, och man har även organiserat om i ledningsgruppen. Freddy kommer in som VD, vilket är välkänt, men vad som är mindre känt är att Jarle Bråten, en av grundarna av XXL, kommer att gå in som interimchef för "category and buying". Det är lovande med både nytt blod och erfarenhet från tider då XXL gick riktigt bra. Sannolikt kan teamet tillsammans ta fram kunderbjudanden som fungerar.

Även om kursen har varit fallande under riktigt lång tid så har det varit få insiderköp. Om jag minns rätt så köpte Hugo Maurstad aktier runt 6 NOK, men sedan dess har det varit tyst med undantag för den riktade nyemissionen på 3,70 NOK. Förhoppningsvis tycker Freddy Sobin att det är köpvärt på dessa nivåer och kanske kommer även Jarle eller någon annan i ledningsgruppen att tycka att det kan vara intressant att köpa eller fylla på. Det återstår att se och kanske kommer ledningsteamet att vänta till dess att det kommer ett program för nyckelpersoner. Vi får se. Förr eller senare kommer det att hända någonting.

Om man läser på market.se så kan få en lite bättre bild av läget i Sverige, se länk nedan:

https://www.market.se/affarsnyheter/finansiella-rapporter/rekordstora-utforsaljningen-har-gett-resultat-for-xxl-vinner-tillbaka-viktiga-marknadsandelar/

Överlag så tycker jag att det ser intressant ut och jag ökade lite idag runt 2.20 NOK. Det kanske var lite tidigt och det är möjligt att kursen kommer att falla ytterligare, men jag tycker att det ser intressant ut. Jag tror att man kommer att få skutan på rätt kurs och jag tycker att lagerminskningen i Q1 är ett gott tecken. Man kan så klart tycka att det spelar mindre roll om bolaget får ordning på saker och ting om marknaden i stort är tvärdöd, men även när det kommer till marknaden som helhet så tror jag att det kommer att ordna upp sig. Räntehöjningen har varit en chock och många håller i plånboken för att man ser att det blir dyrare, men förr eller senare så kommer det att behöver köpas nya träningskläder, nya löparskor, ny sovsäck eller liknande. Jag tror även att räntetoppen kan ha nåtts. Eventuellt är det fel, men jag tror att marknaden kommer att gå tillbaka till mer normala nivåer. Jag tror med andra ord inte att vi får se att efterfrågan kommer att minska ytterligare utan snarare att det kommer att komma en rekyl tillbaka till ungefär de nivåer som vi har sett de senaste åren (och då menar jag inte bara pandemiåren, som inte är representativa).

Tyvärr har jag läst väldigt få av de analyser som har gjorts och jag vet egentligen inte vad som ligger bakom riktkurserna på 1 NOK, som SEB tycker är rimligt, eller 2,20 NOK som någon annan analytiker tycker är rimligt. Jag gissar att de flesta analytiker inte ser en rekyl i efterfrågan och jag gissar att man inte direkt tror att XXL kommer att kunna jobba upp marginalerna till de nivåer som man har satt som mål. De kanske har rätt, men jag tror att analytikerkollektivet är för negativa (och kanske påverkar det att de mest negativa analyserna fallit in hittills och det kanske undermedvetet påverkar analyserna så att de blir mer åt det negativa hållet, eventuellt).

Man kan argumentera att XXL är en aktie som dras med problem och att man ska hålla sig borta och istället leta efter aktier som har medvind. Det kan man så klart göra och det kan säkert vara en bra strategi, men jag tycker att det är värt en chansning (ytterligare en chansning). Risken är dock skyhög och jag vill verkligen inte rekommendera någon att följa mig. Med andra ord, gör din egen analys. 

Inga kommentarer: