26 november 2022

Byggmax, Scandic Hotels, XXL, Careium: Mina större poster och en bubblare

Det har varit ett stökigt år på börsen och det är lätt att tappa fokus när det är illrött i portföljen. Att det är krig i Europa och att lågräntemiljön mer eller mindre har förpassats till historien gör också att det är stora förändringar på gång. Jag tror att det kommer att vara fortsatt stökigt under 2023 och jag tror att det gäller att försöka hålla sig kall och att ha en plan som man håller sig till. Pengar som man planerar att använda bör man inte ha på börsen generellt sett, men det gäller nog ännu mer just nu när det finns stora osäkerheter.

Om man lyfter blicken lite så tror jag ändå att det finns anledningar till att hysa visst hopp. Många bolag handlas på riktigt låga multiplar. En del som är ordentligt skuldsatta och som verkar inom branscher som kommer att ha det tufft kommande år förtjänar förmodligen att handlas på låga multiplar, men en del bolag som har balansräkningen i gott skick och som sannolikt kommer att kunna ticka på ganska OK även om kommande år blir tuffa kanske egentligen förtjänar något högre multiplar, eventuellt.

Byggmax, mitt största innehav, är ett bolag, enligt mig, som handlas på ganska låga nivåer. Under 2021 så landade vinsten runt 13 SEK (om jag minns rätt) och sannolikt kommer man att landa runt 6-7 SEK under 2022. Efter tre kvartal ligger man runt 6,50 SEK om jag minns rätt. Det man ska komma ihåg är att 2022 är ett kvartal där man dels påverkas negativt av att det handlas mycket byggmaterial under 2021 och 2020, dvs pandemiåren, dels att höga elpriser och höjda räntor hållit tillbaka efterfrågan. Enligt mitt sätt att se så har Byggmax presenterat runt 6-7 SEK under ett år som faktiskt varit ett ganska tufft år. PE-talet (räknat på förväntad vinst under 2022) på under 10 är alltså räknat på ett ganska tufft år. Det går att argumentera för att det kommer att bli värre, men jag tycker också att man kan argumentera för att det kommer att kunna bli bättre under 2024-2025 om det fortsätter att vara svag efterfrågan av den enkla anledningen att mycket underhåll måste göras och kan inte skjutas upp hur länge som helst. Det återstår att se. Det skulle inte förvåna mig jättemycket om vinsten per aktie för 2023 landar på ungefär samma som 2022, dvs 6-7 SEK, kanske t o m högre. För min del har 2022 hittills varit ett bra år för Byggmax och jag är glad att se att man kan leverera helt OK trots tuffa marknadsvillkor. Min riktkurs för Byggmax är 70 SEK under 2023. Det är upp 40% från dagens nivåer så det är väl tilltaget. Det är inte alls säkert att kursen nås under 2023, men det är vad jag kommer fram till är ett rimligt pris när jag räknar på det. Anledningen till att jag tror att det kanske inte infrias är att det skulle vara en riktigt, riktigt stark kursutveckling.

När det kommer till mitt näststörsta innehav, Scandic Hotels, så tycker jag att det ser fortsatt bra ut. I nästa vecka kommer RevPAR-siffrorna för november och de kommer sannolikt att visa fortsatt fin utveckling. Det verkar som att hotellgästerna har hittat tillbaka och det verkar inte synas någon direkt prispress. Att företag helt skulle sluta med affärsresor har kanske inte så många trott, men min bild är att många varit väl radikala när man gjort sina prognoser för framtida efterfrågan. Det är sannolikt så att vi ser ett uppdämt behov från pandemin och det skulle kunna vara så att det blir en liten nedgång i efterfrågan när puckeln som man pushat framåt är hanterad. Å andra sidan, man skulle kunna argumentera att det fortfarande inte kommer så mycket resenärer från Kina, USA och en del andra länder och att det på så sätt fortfarande finns efterfrågedippar kopplade till pandemin. Det stora som jag ser det när det kommer till Scandic är dock att man verkar komma ut pandemin som ett effektivt bolag och jag tror att man är relativ vinnare i branschen, dvs man tar marknadsandelar. En anledning till att jag tror att Scandic står ganska starkt är att man inte är lika beroende av mellanhänder som en del mindre hotellkedjor. Scandic är duktiga på att utnyttja sin storlek och sitt varumärke och det spelar stor roll om bokningar sker på egna sidan eller via någon jämförelsesajt. Min riktkurs för Scandic under 2023 är 45 SEK. Det man ska komma ihåg när det kommer till Scandic är att det finns ganska stora konvertibellån och det gör att alla multiplar mm skall ses i ljuset av dessa lån. 

Det tredje största innehavet i min portfölj är XXL. Det har varit en riktig felinvestering från min sida. Jag gick in med idén att efter pandemin så skulle konsumenter komma tillbaka till butikerna och att Pål Wibe skulle kunna vända trenden och få ordning på skutan. Tyvärr har inte konsumenterna kommit tillbaka till butikerna i den omfattningen som jag trodde och tyvärr har även XXL förlorat marknadsandelar i Norge, dvs hemmamarknaden. Det är inte bra. Att det verkar gå hyggligt i Sverige är en ganska klen tröst i sammanhanget. Pål Wibe lämnade som VD efter att han och styrelsen inte hade samsyn. Så här i efterhand borde jag snabbt dragit öronen åt mig och lämnat helt eller i alla fall delvis. Under många månader nu så har bolaget varit utan ordinarie VD . Ju längre tiden går utan VD, desto sämre har utvecklingen för bolaget varit. Förtroendet för bolaget är väldigt, väldigt lågt. Den senaste pressreleasen när Q3-rapporten presenterades gav tyvärr ingen positiv bild. Det var växelvis på engelska och norska. Publiken ville veta vem som är ansvarig för lagret? Att lagret är för stort är ett problem, men det är knappast det största problemet som bolaget har. Faktum är att jag tror att lagret är ett symptom på att det är mycket annat som inte stämmer. Man köper produkter som inte efterfrågas och jag gissar att man även har försökt att vara lite smart för att kunna ha varor på plats även om det blir problem med leveranser eller liknande. Det är mycket som inte har stämt för XXL den senaste tiden och på många sätt är marknadens dom rättvis. Man har inte levererat och det har fått effekt i kursen. Det jag ändå inte kan komma ifrån är att när lagervärde och börsvärde inte står helt långt ifrån varandra då kan det vara så att man börjar närma sig något form av golv. Det kan vara helt fel och det skulle kunna resultera i konkurs, men jag tror inte att det kommer att bli så. Min gissning är att XXL kommer att leverera en OK Q4 (jag har haft fel många gånger tidigare vad gäller XXL) och jag tror att det kommer att komma en VD på plats förr eller senare. Vi får se var det hela landar. Om det visar sig att det finns hopp så kan det snabbt vända kursmässigt, tror jag. Vad gäller riktkurs så jobbar jag nu efter en riktkurs på 10 NOK under 2023. Det är upp knappt 150% från dagens nivåer, ganska offensivt och mindre sannolikt, men likväl det case som jag jobbar efter. Risky business och verkligen inte säkert på något sätt.

En aktie som jag tror rätt mycket på är Careium. För neglected firm-jägare som jag så finns det en del att gilla. Minimalt med uppmärksamhet och det är inte många som bryr sig om bolaget. Det finns säkert de som fått ett par Careium-aktier i samband med att verksamheten skildes från Doro och som sålt för att bolaget inte har levererat som man hoppats på. Jag har skrivit tidigare om Careium och jag tycker att det verkar som att Q3 var ett kvartal då man rensade ut en hel del. Det kan vara fel och det kan mycket väl vara så att Q4 inte blir ett bra kvartal, men man är igång med att städa upp i den brittiska verksamheten och det kan vara så att en stor del av kostnaderna för städjobbet har tagits redan. Det är högst spekulativt så klart och jag har inte mycket belägg. Om det skulle vara som jag tror så är det inte första gången som en avgående VD fått rensa upp innan han eller hon lämnar. När det kommer till Careium så tror jag att det kan finnas en riktigt ordentlig uppsida om det visar sig att man har fått eller håller på att få rätsida på verksamheten. Jag har en offensiv riktkurs även i detta fall och jag tror att det är fullt möjligt med en kurs på 12 SEK under 2023, dvs en uppgång på knappt 50%. Det är inte omöjligt att jag fyller på med mer aktier i Careium. Det är dock inte säkert för jag har lärt mig en läxa från mitt misslyckande i XXL.

Överlag så ser jag möjlighet till ganska ordentliga uppgångar. Det är på inget sätt säkert och det ska kanske tilläggas att när jag räknar så räknar jag vid vilken kurs som jag skulle sälja, inte nödvändigtvis vad jag tror är sannolikt att kursen kommer att hamna på. Om alla de riktkurser som jag skrivit om ovan skulle infalla samtidigt så skulle det innebära att min portfölj under nästa år skulle lyfta hejdlöst, och det är inte så sannolikt. Det gäller alltså att se riktkurserna i detta ljus. Fördelen att använda riktkurser på detta sätt är att det minskar risken för att man säljer bort sig för tidigt.        

Inga kommentarer: