06 september 2022

Den stundande energikrisen

Det kommet att bli en tuff vinter. Frågan är dock hur tufft det kommer att bli. För någon dag sedan såg jag en artikel där man la fram att en familj som i vanliga fall betalar runt 35 000 SEK under vintern kan komma att få betala runt 85 000 SEK enligt de prognoser som för närvarande ligger. Man kan ha synpunkter om det stämmer. Det kanske ska vara mer? Eller så ska det vara mindre? Tyvärr kommer det inte bara att handla om elpriser i vinter. Utöver elpriserna kommer lånekostnaderna sannolikt också bli högre.

Det jag tycker att man missar i debatten är att det kommer att bli dyrare, men det kommer inte att bli total kris, i alla fall tror inte jag det. Informationsgivningen är påverkad av att det är valrörelse och även om vi står inför en tuff vinter så står vi inte inför en systemkris. Min gissning är att många är rädda och osäkra idag, men att det inte kommer att bli fullt så illa som många tror. Det är möjligt att det är fel, men jag håller det inte för otroligt.

Man kan också fundera på vad som kommer att hända när vi väl har tagit oss igenom krisen. Jag gissar att en hel del hushåll kommer att komma ut på andra sidan något mer vältrimmade. Man har förhoppningsvis sett över sina kostnader och man kanske även har fått ner elförbrukningen. Naturligtvis kommer inte alla hushåll att kunna ändra sig och det kommer att bli en hel del som av olika anledningar hamnar i kläm. Tyvärr känns det inte helt osannolikt att en del verksamheter, som är elintensiva, kommer att behöva lägga ner och att det i sin tur kommer att leda till uppsägningar.

Överlag så är jag ganska optimistisk trots allt. Det kan mycket väl vara fel, men jag tror inte att de kommande kvartalen kommer att helt ta död på varken besöksnäringen, affärsresandet eller sporthandeln. Med andra ord så tror jag faktiskt att Scandic Hotels, Pandox och XXL kommer att tugga på.

Vad gäller andra storinnehav så är det värt att nämna att många insiders har köpt aktier i Byggmax. Det är naturligtvis positivt och jag håller det inte för osannolikt att Byggmax för närvarande säljer både isolering och värmepumpar. Sannolikt säljs det även en del nya fönster.

Jag är lite oroad över XXL trots allt. Om det kommer en nyemission så kommer jag sannolikt att vara med på den och jag har så smått börjat spara i ladorna så att jag kan vara med på den. Någonting borde hända inom inte allt för långt. Min utgångspunkt är fortfarande att det inte kommer att bli någon nyemission. Om det stämmer återstår att se. 

Om det inte blir nyemission hos XXL så kommer jag eventuellt att fylla på med fler Husqvarna. Jag kikar även en del på Careium.      

Inga kommentarer: