03 mars 2021

Scandic Hotels: Ytterligare minskning

Idag så passade jag på att minska runt 43,90 SEK. Det är förvisso något lägre än min riktkurs på 45 SEK, men jag tyckte att det kunde vara på sin plats att minska. Efter dagens minskning så är innehavet inte längre mitt största innehav. Nu är Byggmax på nytt mitt största innehav. Efter minskningen ligger mitt Scandic-innehav på cirka 10-12% av portföljen så det är fortfarande stort.

En effekt av att jag har minskat i Scandic Hotels är att min kassa svällt. I dagsläget så ligger min kassa på runt 20%, vilket jag tror kan vara någon form av rekord för min del. Det är alltid lite dubbelt för min del att sitta med kassa. Å ena sidan så är vinsten säkrad och det känns tryggt, men å andra sidan så missar man uppgång när man står vid sidan. Att jag sitter med mycket kassa i nuläget handlar framför allt om att jag tycker att Scandic Hotels handlas på nivåer som gör att det är svårmotiverat att sitta så överviktad som jag har gjort under lång tid. Det finns en risk att jag missar uppgång i och med att jag säljer, men det kan jag leva med.

Om det skulle dyka upp intressanta bolag så kommer jag nog att slå till och köpa med tanke på den stora kassan. Det är dock inte helt enkelt att hitta någonting som jag tycker känns helt intressant. Mycket känns dyrt och jag tycker framförallt att en hel del svenska små förhoppningsbolag framstår som väldigt högt värderade. Jag tror att gratispengar inte kommer att finnas för alltid och förr eller senare så tror jag att verkligheten kommer att hinna ikapp de bolag som gång på gång har misslyckats att leverera enligt sina affärsmål, och som är beroende av att ägare skjuter till pengar gång på gång. Jag är på många sätt påverkad av Kahneman och Taleb när det kommer till förhoppningsbolag. Min bild är att det ofta finns en skev bild av förhoppningsbolag och att det är vanligt att man överdriver sannolikheten för att förhoppningarna skall infrias.

Några bolag som jag tittar lite på just nu är XXL, SEB och Duni. Sannolikt kommer jag inte att gå in med mer pengar i XXL för jag känner mig ganska osäker på om hur bolaget kommer att utvecklas långsiktigt. Vad gäller SEB så tror jag att det kan vara en helt OK investering strax under 100-lappen, men jag ser det inte som en fyndvärdering. Eventuellt, om det kommer en nedgång de kommande dagarna, så kanske jag ökar i SEB, eventuellt även i Swedbank. Duni har det ganska kämpigt och jag antar att det kan bli bättre i takt med att Corona. Duni ser jag som ett i grunden välskött bolag och jag tror att take away-trenden kommer att hålla i sig och Duni kan gynnas. Jag har ägt Duni i omgångar tidigare, men innan jag slår till så ska jag läsa på lite.

Inga kommentarer: