10 mars 2021

Episurf: Nytt innehav

Idag så blev det ett nytt innehav i portföljen - Episurf. Det är ett litet bolag och det är en liten post. Jag har läst en del om bolaget och även om jag inte kan så mycket om medicinteknik så är det ett område som jag tror har framtiden för sig, bl a på grund av en åldrande befolkning. Att bolaget har hållit på ett tag och har haft ett par motgångar under åren (vilka jag inte har så bra koll på) tycker jag på många sätt bara är bra. Det återspeglas i kursen och snabb succé händer ibland, men för de allra flesta så kommer succé efter långt och hårt arbete. Det jag också gillar är att VD:n har köpt en del aktier den senaste tiden. Nyhetsflödet känns även i övrigt tämligen positivt.

Jag går egentligen emot mina principer när jag köper ett förhoppningsbolag som Episurf och det är möjligt att jag kommer att ångra mig. Det jag har gjort för att lindra ett eventuellt nederlag är att jag har köpt i en depå och jag har en del orealiserade vinster som ger en viss riskrabatt.

Förutom att jag har gått emot mina principer när det kommer till förhoppningsbolag så var det inte mer än en dag mellan fångat intresse och faktiskt köp. Det kan man tycka mycket om och jag vet inte riktigt vad jag tror och tycker egentligen, men jag har börjat med att köpa mindre poster om jag tycker att det ser intressant ut. Det kan bli fel och det kan bli rätt. Fördelen är att det blir lite skin in the game och jag tvingas förhålla mig till innehavet. Ofta så är magkänslan ganska rätt och ofta så är det bättre att agera, men med lite pengar, än att inte agera, tror jag.

TUI är ett exempel där det gick vägen och jag tror att det kan bli helt OK. Sannolikt så kommer resandet att komma igång ganska fint under andra halvåret, kanske något senare. Ett exempel som inte gick så bra är XXL. När det barkade åt fel håll så gjorde jag vad man egentligen inte skall göra och köpte på mig mer. Mitt resonemang som jag drog för mig själv var att nedsidan borde vara begränsad och att oddsen för att kursen skulle kunna repa sig om inte alltför lång tid kändes bra. XXL är fortfarande ett rött innehav, men jag tror att det skall ordna sig.

Vad gäller Episurf så kommer jag att ägna den närmaste tiden åt att försöka förstå bolaget bättre. Det skall bli intressant. Eftersom det handlar om ledbroskimplantat så känns det möjligt att kunna förstå sig på, till skillnad från läkemedel som är helt utanför mitt kunskapsområde. Nu vill jag inte få det att framstå som att jag tycker att det är lätt på något sätt, bara inte fullt lika svårt som läkemedel.

Det jag har ägnat lite tid åt de senaste dagarna är att läsa på om hur detaljhandeln kan komma att ändras av Corona. Det kommer sannolikt inte att bli precis som innan, vilket jag antar att de flesta håller med om. Hur det kommer att ändras är mer eller mindre omöjligt att svara på, men jag tycker att det går att göra en hel del intressanta iakttagelser och försöka applicera dessa i ett bredare perspektiv. Ett sådant exempel är att Amazon sedan ganska länge visat intresse för fysiska butiker. Ledaren inom e-handel tror alltså på fysiska butiker. Förvisso tror man inte generellt på fysiska butiker, men man tror att konsumenter fortsatt kommer att gå i butiker och inte bara använda e-handel. Omnikoncept, dvs kombinerad fysisk butik och e-handel, lyfts ofta fram och jag tror kanske att det kan vara en ganska bra gissning. Jag hade gärna gått till en butik där jag kan titta på och prova produkter. Jag tror faktiskt att båda Byggmax och XXL kan vara ganska bra positionerade inför en ny verklighet efter Corona. Byggmax kommer sannolikt att kunna hitta en bra kombination av ehandel och närhet till konsumenterna med det stora butiksnätet, och jag tror att XXL är ganska bra positionerade när det kommer till e-handel bland sporthandlarna som har ett butiksnätverk. Just detaljhandel tycker jag är rätt intressant och det finns mycket intressant information, se t ex www.retailomania.se.
 

Inga kommentarer: