17 juli 2020

Byggmax, Scandic Hotels: Minskat och fundersam

Idag så sålde jag en del av mina Byggmax-aktier. Efter försäljningen så har jag ungefär en tredjedel av vad jag hade som mest. Jag har köpt på mig aktier under lång tid och jag började att sälja av vid 38 SEK. Mina vinster i Byggmax är i särklass de största som jag har gjort någonsin. Jag har tidigare inte varit så hårt viktat mot ett och samma företag tidigare och jag har haft en stor portion tur. Det skall inte förnekas. Jag förutspådde tuffare tider, men absolut inte någon pandemi. Jag trodde även att Byggmax initiativ, vilka jag anser är del i den ordentliga omsättnings- och vinstökningen. Det är inte osannolikt, som jag ser det, att vi hade kunnat nå 40 SEK under året om det inte blivit någon pandemi, men det blir naturligtvis bara spekulationer. Eftersom vi nu är uppe i över 59 SEK så tyckte jag att det var rimligt att minska en del. Det var absolut aktuellt att sälja allt, men så blev det inte. En anledning är att jag inte håller det för omöjligt att Byggmax kommer att göra väldigt bra ifrån sig under resterande 2020 och jag tror även att 2021 kommer att bli bra, om inte lika bra som 2020, tror jag. Min gissning är alltså att pandemin inte kommer att fortsätta in i 2021 i större omfattning. Det kan vara fel, men det är min utgångspunkt.

Scandic levererade en rapport idag som var dålig. Det var inte som jag ser det mycket sämre än vad som låg i förväntningarna, men den viktiga framåtblickande informationen tror jag att gjorde en och annan betänksam. Enligt den informationen som jag har sett så var beläggningsgraden 35% i juli, vilket skall jämföras med ca 70% en vanlig sommar. Att färre bor på hotell idag än vad det gör en vanlig sommar tror jag inte förvånar någon, men med tanke på vad man exempelvis hör från Airbnb så känns siffran låg. Airbnb har aviserat, enligt vad jag förstår, att man ser att bokningsläget är tillbaka på ungefär samma nivåer som innan Corona. Naturligtvis måste man ta all information med en stor nypa salt och Airbnb:s information handlade inte specifikt om Sverige så att säga att Scandic underlevererar jämfört med marknaden i stort tror jag inte är helt korrekt. T ex så är sannolikt trycket på stugor eller liknande på landsbygd relativt högt i dessa Corona-tider, medan resor till större städer avskräcker många. Jag tror att om man tittar på den inhemska turismen så handlar det storstadssemester på många sätt om att personer som inte bor i Stockholm semestrar i Stockoholm och även Görteborg. Eftersom smittan fått fäste i storstäder och framförallt Stockholm så är det sannolikt många som inte åker till Stockholm i sommar. Rätt eller fel? Det är min hypotes. Jag tror även att fotbollscuper och liknande påverkar Scandic ganska mycket. En effekt av att dessa ställs in är att det inte finns behov av hotell. Det är med andra ord kanske inte så illa trots allt med en beläggningsgrad på 35%. Jag är dock tveksam. Min förhoppning var att det skulle vara än mer positivt och jag är rädd för att det kommer att vara en ganska lång väg tillbaka. Ledningen verkade inte vilja säga annat än att man ville fokusera på kassan, vilket jag tolkade som att klara den akuta situationen. Det är rimligt att man säger så givet förutsättningarna och givet att man är beroende av stöd för att det inte skall behöva tillföras mer pengar från ägarna så det saknas inte förklaringar och det är också fullt rimligt att man säger som man gör.

Min gissning  - min hypotes - är att det kommer att vända relativt snabbt och att hösten kommer att innehålla en del möten och affärsresenärer. Jag tror inte att det är säkert på något sätt och efter dagens rapport och en del funderande så är jag rädd för att det kanske kommer att ta ganska lång tid innan det vänder. 2021 blir kanske inte så illa som befarat. Jag kommer att fundera vidare och jag känner mig ganska tveksam faktiskt. Det enda positiva är att den allra sämsta rapporten nog har levererats och nu kommer det att bli bättre, även om det kanske inte går så fort som många hade hoppats. Vi får se hur jag gör. Det är inte uteslutet att jag minskar. 

    

Inga kommentarer: