12 december 2016

Telia: Tankar om storinnehavet

Jag har köpt på mig en hel del aktier i Telia under året och jag ligger i nuläget en del back, inte vansinnigt mycket faktiskt efter att ha fått utdelning om totalt 3 SEK under året, men det har inte blivit som jag tänkt. Min hypotes när jag köpte var att kursen var väl nedpressad och att när mutanklagelser och försäljningen av de euroasiska verksamheterna var avklarade så skulle det bli en lättnadens suck som skulle få kursen att hoppa upp. Jag tyckte också att bolaget var väl illa omtyckt. Tyvärr har tråkigheterna fortsatt att spöka och det känns som att konsensus är att det kommer att fortsatt vara rätt trist under lång tid framöver.

Det är möjligt att jag har fel och att Telia inte alls kommer att handlas till högre kurs inom den närmsta tiden, kanske inte heller på den tiden som kommer efter den närmsta tiden. Om jag ska vara lite självkritisk så la jag inte tillräckligt stor vikt vid att svenska och finska staten sitter som storägare. Det jobbiga med ägare som staten är att det förmodligen blir betydligt svårare, för att inte säga nästan omöjligt, att sälja de euroasiska verksamheterna eftersom en affär kan få negativa politiska konsekvenser. Man kan fundera på om de negativa rubriker som skapades i samband med att statliga Vattenfall sålde brunkolsanläggningar har haft effekt på försäljningen av de euroasiska verksamheter. Jag misstänker att det är väldigt många olika intressenter med väldigt olika agendor och att det blir svårt att föra det hela framåt. Förr eller senare så tror jag dock att man kommer att nå en lösning. Att det kommer att bli en dålig lösning räknar nog alla med. En halvdålig lösning hade med andra ord nästan varit en succé sett till nuvarande förväntningar.

Om man tittar lite på vad som finns i Telia idag så är det ett bolag som har ca 25 miljoner abonnemang och som har ett bolagsvärde (EV) på ca 250 miljarder, vilket ger 10 000 SEK per abonnemang. Det är extremt trubbigt mått och jag räknar inte alls med att man ska få någonting när man säljer de verksamheterna som man vill sälja, inte heller tar jag med de aktier som man har t ex i Spotify, inte heller räknar jag med att man ska få ner de 12 miljarder som man har avsatt för att böta med anledning av mutanklagelserna, inte heller räknar jag med den utdelningen från Turkcell som man förhoppningsvis ska få någon gång etc. Å andra sidan kan man fundera över hur t ex Triple Play-tjänster bedöms. Räknas ett Triple Play-abonnemang som ett telefoniabonnemang, ett bredbandsabonnemang och ett TV-abonnemang? Hur som helst, även om det finns väldigt många felkällor så tycker jag att det är intressant att se hur man värderar ett abonnemang.

Klipp från Telias årsredovisning från 2015:



Man kan ju fundera en del på om 10 000 SEK per abonnemang är mycket eller lite. Om man jämför detta med vinsten, som landade på ca 10 miljarder SEK under 2015, så blir det ca 400 SEK per abonnemang, dvs 4%. Det är inte suveränt, men inte heller helkass.

Tyvärr är Telia inte så himla lätt att skapa sig en bra uppfattning om. Det skulle vara intressant att läsa om vad de olika delarna av bolaget kan vara värda. Jag känner inte själv att jag kan göra någon bedömning av vad man skulle kunna få betalt för de verksamheterna som är till salu på ett bra sätt. Inte heller tycker jag att det är lätt att se hur mycket pengar som det kan ha arbetats upp i de bolagen som är till salu. Man kan naturligtvis göra en bedömning baserat på tidigare årsredovisningar, men det blir egentligen bara en fingervisning. Tyvärr finns det en risk att bolagen utan tydlig ledning inte går så bra längre, som jag ser det.

Jag tycker att marknaden har prisat Telia väl lågt och jag tror att det när väl molnen skingras så tror jag att bolaget kommer att värderas upp. Den hypotesen tror jag fortfarande på, men jag börjar tänka att jag kanske tänkt lite tokigt och att det kanske vore en bra idé att minska på innehavet.

Länk:
http://www.teliacompany.com/globalassets/telia-company/documents/reports/2015/annual-report/teliasonera_ars--och-hallbarhetsredovisning-2015_indexerad-pdf.pdf

Inga kommentarer: