17 december 2016

Portföljen efter en händelserik vecka

Under veckan har jag köpt aktier i Axfood så att det nu är det tredje största innehavet i portföljen. Det har även blivit en del Investor-aktier, som nu är mitt näststörsta innehav. Min ISK ser i dagsläget ut enligt följande, sorterad i storleksordning:


Utöver dessa innehav har jag en del aktier i Lundbergs, ungefär lika mycket som jag har i Kinnevik, och två mindre poster i Doro och Hanza Holding. Dessa två sistnämnda innehav kommer jag att göra mig av med innan årsskiftet.

Telia är ganska mycket större än övriga och ligger i nuläget på 35% av portföljen. Investor och Axfood är ungefär 13-14% av portföljen.

Telia
Man kan absolut fundera på om det är klokt att ha så pass mycket av sitt sparande som jag har i Telia. Mutskandaler, segdragna försäljningar och statlig ägande är en kombination som får många att bli tveksamma. Om man lägger till dålig tillväxt och en oklarhet kring hur man har tänkt sig vända detta så blir det inte bättre. Att vara "Challe Tvärvigg" är inte lätt och jag börjar tvivla på att investera i Telia har varit så himla smart. Anledningen till att jag har gått in är att mycket negativt är redan inprisat i kursen och när det väl kommer lite bra nyheter så kommer det, tror jag, leda till att kursen hoppar upp. Problemet är att det kanske blir så att man i princip inte säljer verksamheterna som man har satt upp på säljlistan utan istället avvecklar dem och då blir det naturligtvis ingen effekt på kursen. Vi får se vad som händer. Det är inte omöjligt att jag minskar något i början av nästa år.

Investor
Vad gäller Investor så tycker jag att innehaven är intressanta och jag tycker att de onoterade bolagen verkar vara välskötta. Det i kombination med en substansrabatt gör att jag tycker att Investor känns attraktivt. Investor-innehavet är snarare ett innehav som jag har valt i brist på andra bra alternativ än något jag tycker är så himla intressant. Om det skulle uppstå en möjlighet någon annanstans så är det möjligt att jag gör mig av med detta innehav, men det kan också vara så att det ligger kvar i portföljen om fem år eller ännu längre fram.

Axfood
Ett av mina favoritinnehav just nu är Axfood. Jag har tidigare skrivit inlägg där jag presenterat mina tankar om hur Axfood skulle kunna använda online för att ta marknadsandelar av ICA. Jag tror att det är precis så som man tänker. Det är ett mycket intressant läge och jag tror att vinstmaskinen ICA ska känna sig oroliga. ICA kan inte växa mer utan att det blir helt uppenbart att man är en dominerande spelare på marknaden och egna varumärken kan man inte dra hur långt som helst. Det måste nämligen finnas välkända varumärken som drar kunderna till hyllan. Dessutom så har redan ICA hälften av marknaden och man är därmed begränsad. Man kan, som jag förstår det, inte bli så mycket större i Sverige utan att det blir ett konkurrensrättsligt problem. Min misstanke är att det var ett av skälen till att ICA hamnade på börsen och likaså tror jag att de satsningar som man gör på apotek och annat till stor del handlar om att bredda sitt verksamhetsområde så att man inte blir dominant.

Även om ICA är ett starkt varumärke i Sverige, och jag är svag för starka varumärken, så tror jag att det finns goda förutsättningar för någon att utmana ICA, och jag tror att Axfood kommer att vara den som utmanar de närmsta åren. ICAs struktur med oberoende handlare och deras idéer om att kunder vill online-handla från en speciell butik och att man kan plocka nästan lika snabbt från vanliga butiker än från dark stores känns bara märkliga tycker jag. Naturligtvis kommer man att online-handla från den ICA-handlare som har bäst priser och levererar till där man bor, i alla fall som jag ser det.

ICAs väldigt stora marknadsandel och ICAs struktur som inte lämpar sig för online-handel gör att det finns goda förutsättningar för Axfood att ta marknadsandelar i takt med att online växer.

Det finns dock en dimension som jag tycker att de flesta missar när Axfoods köp av Matse diskuteras och det är att det inte bara handlar om ehandel. Den kundgrupp som Matse riktar sig mot är en kundgrupp som jag tror att Axfood idag inte når i stor utsträckning via Willys och Hemköp. Med Matse så når man en ny kundgrupp och jag tror att man via Matse kommer att sikta in sig på en typ av kunder som idag till stor del handlar på ICA. Axfood kommer sedan relativt lätt att kunna lägga till ytterligare näthandlare när strukturen är på plats, tex skulle man kunna kopiera Matsmarts koncept relativt enkelt om man vill.

Jag tror att det kommer att komma analyser av Axfood relativt snart som till viss del omvärderar bolaget. Förmodligen kommer en del analytiker att växla upp sina tillväxtsestimat och det kommer att påverka värderingen. Det är naturligtvis inte säkert att det blir så, men jag tror att det inte är osannolikt att Axfood kommer att få några nya köpråd inom den närmsta tiden. Det är naturligtvis inte säkert, men jag tror (och hoppas) att en del andra kommer att tänka på liknande sätt som jag. Om det inte blir så gör det inte så mycket. Jag tror att Axfood står inför en intressant resa de kommande åren och det gör mig inget om det tar lite tid innan det syns i kursen.

Det ska tilläggas att jag har inte speciellt bra koll på Axfood som företag. Det verkar vara välskött, men jag har tidigare inte tyckt att det varit intressant för jag har inte kunnat se någon riktig trigger. Nu kan jag det.

Skanska
Skanska har varit en bra investering och när jag köpte för 115 SEK en tid innan utdelningen 2013 så gjorde jag det med tanken att det förmodligen inte kunde gå ner så himla mycket eftersom det ändå fanns en välfungerande verksamhet, även om det fanns frågetecken. Det har varit en riktigt bra affär hittills och Skanska känns fortsatt som ett välmående bolag, men det är inget bolag som jag följer närmare.

SEB
SEB fångade jag upp när jag tyckte att banksektorn såg intressant ut och sedan har den fått ligga kvar. Det är möjligt att det kommer att bli tufft framöver för banksektorn, men än så länge så tycker jag att den känns OK med lite exponering mot bank. Inte heller SEB har jag närmre koll på.

Kinnevik
Jag gillar Kinneviks fokus på ehandel och liknande kommande näringar. Jag kommer vid tillfälle att titta närmre på Kinnevik för jag skulle gärna ha bättre koll på bolaget.

Ericsson
Jag tyckte att reaktionen var väl häftig när Ericsson föll och jag plockade upp aktier på 46 SEK när Ekholm annonserades som den nye VDn. Jag chansade på att detta skulle vända kursen uppåt och det visade sig vara en riktigt bra chansning.

HM
Jag gillar mycket med HM, men det finns absolut också utmaningar och jag är inte alls så säker som många andra är att HM har en alltigenom ljus framtid. Det är dock ett välskött bolag, starkt varumärke och stabila finanser.

Inga kommentarer: