13 december 2016

Matse: Minskat något

Idag så valde jag att minska mitt innehav i Matse. Jag minskade med lika mycket som jag köpte häromdagen, vilket var knappt halva innehavet. Det var inte ett helt enkelt beslut och jag är inte säkert att det var rätt beslut, men så blev det i alla fall. Det finns ett par anledningar till att jag sålde:

1. Jag tror inte att budet är så mycket högre än 12 SEK
Idag ligger kursen på 12 SEK. Man kan gissa att det stämmer väl med vad det faktiska budet var. Det behöver naturligtvis inte vara så, men eftersom information om att ett indikativt, villkorat bud hade lagts så kan man gissa att inte bara det faktum att det inkommit ett bud spridits utan även vad det budet legat på. Eftersom kursen ligger runt 12 SEK så tror jag att det stämmer ganska bra med vad budet låg på. Rätt eller fel, jag vet inte, men det är så jag har resonerat.

Man kan också vända på det och säga att om kursen legat runt 8 SEK så skulle ett bud vara 50% upp från rådande kurs. Det känns inte helt orimligt att en budgivare kommer med ett sådant bud. Det är möjligt att de skulle kunna tänka sig att gå längre, men jag gissar att det skulle kunna vara ett startbud. P/S-tal är ganska populära när det kommer till att värdera denna typ av bolag och man tittar på en sådan kvot skulle den hamna på 1,3 (400 MSEK/300 MSEK) och då skall man beakta att bolaget är skuldfritt och har en nettokassa på ca 30 MSEK. Det känns inte orimligt som jag ser det.

Med andra ord så tror jag att om budet blir offentliggjort så kommer det inte att leda till en rejäl rörelse uppåt utan jag tror att det redan är inprisat.

2. Budet kommer nog inte att accepteras
Jag har väldigt svårt att se att Brandberg och Mattsson skulle vara intresserade av att sälja på 12 SEK. Brandberg skulle inte tjäna knappt några pengar alls eftersom man gick in på 11,50 SEK och sedan köpt en del aktier över det (se http://news.cision.com/se/matse-holding-ab/r/matse-holding-genomfor-riktad-nyemission-om-cirka-20-miljoner-kronor,c9725247). Förvisso var man sedan med i nyemissionen på 7,50 SEK så det skulle inte bli en förlustaffär, men jag har svårt att tro att Brandberg skulle vara intresserade av att sälja på 12 SEK. Mattsson har förmodligen inte heller några direkta planer på att sälja på 12 SEK. Man satte bolaget på börsen för 15-16 SEK och att då sälja ett par år senare för 12 SEK känns inte riktigt enligt plan. Det ska även kommas ihåg att det är inte två ägare som behöver få loss pengar utan man håller säkerligen mycket hellre kvar vid ett lovande bolag än hoppar runt. Jag klandrar dem inte. Om jag var i deras skor hade jag nog heller inte sålt på 12 SEK.

3. Budet kommer nog inte att bli offentligt
Claes Hemberg har varit ute och kritiserat Matse för hur de har hanterat situationen. Jag har inte läst så noga och jag vet inte riktigt vari kritiken ligger. Att det tog 30 minuter innan handeln blev stoppad kanske inte var det bästa, men å andra sidan så antar jag att Måns Danielsson och hans team inte sitter klistrade vid börsskärmarna hela dagarna (vilket iofs inte är fel att vara) och jag kan tycka att det inte är hela världen för ett litet bolag som Matse. Att information läcker känns heller inte som något att hetsa upp sig alltför mycket för. Jag är helt övertygad om att det pågår en hel del insideraffärer som är i liten omfattning och som inte går att bevisa varje dag. Det i sig gör det inte rätt, men jag tycker inte att man kan klandra Matse som bolag alltför hårt. Information som inte skulle spridas spreds och man gjorde vad man kunde för att vidta lämpliga åtgärder.

I en kommentar så skrev man något i stil med att man ska kommentera budet när man finner lämpligt. Jag tror att det kommer att bli i form av en mindre notis i årsredovisningen. Det är möjligt att jag har fel, men jag tror inte att man kommer att gå ut och säga vem som lämnade budet och hur mycket det var på. Det behöver man heller inte göra som jag förstår saken rätt. Förmodligen var budet villkorat till att storägarna skulle godta det och om de väljer att inte göra det så kommer det heller inte att bli av. Det är inget fel med det, men precis som jag tidigare har skrivit med konvertibellånen som löstes av en riktad emission så att lånen aldrig konverterades till aktier så är Matse ett bolag som styrs av storägarna utan mycket insyn för småägarna. Det är inget fel med det och på många sätt ska man vara glad för att man väljer att ha bolaget på börsen. Det hade man inte behövt.

Om jag gissar rätt så kommer man inte att godta budet och man kommer heller inte gå ut och säga vad budet låg på. Det är möjligt att man gör ett kort pressmeddelande och att man ger en fingervisning om mer än 20% över då rådande aktiekurs eller liknande, men att man ska gå ut med informationen öppet har jag mycket svårt att tro. Det kanske t o m är så att budgivaren vill vara hemlig och att man menar att detta är en diskussion i första hand mellan budgivaren och storägarna, och i andra hand, om storägarna accepterar, en diskussion mellan budgivaren och övriga aktieägare.

När väl euforin över budet sakteligen lägger sig så tror jag att detta kommer att leda till att kursen dalar lite. Racet som körts igång av budet är förmodligen drivet av ett ganska litet antal personer och jag tror att när det blir tyst igen så kommer kursen att leta sig nedåt, tror jag. 

Om jag låter som att jag är kritisk till hur huvudägarna agerar så är jag inte det. Jag tror inte att de har gjort något fel vad gäller budet och jag ser heller inte att de gör något fel när de inte delar med sig av informationen.

Det är intressant med en aktie som Matse tycker jag. Det krävs inte mycket nyheter för att kursen ska sticka upp ganska rejält. Sist vi var uppe på dagens nivåer var när Peter Benson tog in Matse i SvD Börsplus-portföljen, se nedan.  


Jag tycker egentligen inte att värderingen på 400 MSEK, eller lite mindre när man tar med kassan, är så utmanande och därför kommer jag att ligga kvar med ett ganska stort innehav. Om man räknar med att omsättningen landar på 450 MSEK nästa år, vilket är tufft, så skulle med ett P/S-tal på 1 en kurs på 14 SEK vara motiverad. Man kan naturligtvis ha synpunkter på P/S=1 och tycka att det är en dålig utgångspunkt, men mat på nätet är framtiden och det finns många som vill ha en del av den.

Det ska bli intressant att se om jag agerat förhastat eller om det kommer att visa sig vara ett bra beslut.

Tillägg:
Jag läste ett bra inägg på Placeras forum av ettett2 och där fanns en bra poäng som jag förbisåg. I nuläget har olika aktörer olika information. En del personer sitter på information om budet, medan andra inte gör det. Det är märkligt och det blir skevt av att det är så.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Detta inlägget och säljbeslutet blev visst rakt igenom fel för din del, men det är lätt att vara efterklok. Det blev ju ändå en lyckad affär på det stora hela gissar jag!

Har kikat in på din blogg lite då och då sedan jag köpte mat.se för ca 2 år sedan. Likt dig för tidig in i aktien, men kom ut på 30% plus till slut tack vare budet.

Ville bara passa på att säga stort tack för dina uppdateringar och lycka till med dina framtida investeringar!

Mvh
Anders

Charlie sa...

Det var inte det bästa beslutet, men jag kan inte hävda att det var genomtänkt. Det var genomtänkt och feltänkt. Naturligtvis borde jag ha suttit still i båten, men efter att ha sålt Hövding på 23,80 SEK efter att deras video gått bananas så blev jag kanske lite övermodig. Det blev ett väldigt vältajmat köp och ett mindre vältajmat sälj.

Kul att höra att du gillar det jag har skrivit och grattis till en bra affär.

Det skulle vara intressant att höra dina funderingar kring Axfoods framtid.

Anonym sa...

Hejsan Charlie!

Har inte kikat närmare på Axfood, men dina tankar tillsammans med att de som bolag stämmer överens med några av mina grundläggande investeringskriterier (konjunkturokänslig och direktavkastning) gör att jag lägger dem på listan för julanalys!

Ha en bra dag!
Anders