15 december 2016

Axfood, Matse: Tankar om förvärvet

De senaste dagarna så har det skrivits en del om Matse och det är naturligtvis kul. Tyvärr är det inte direkt någon av de djuplodande ekonomibloggarna som har tagit sig an att gå in på djupet utan det mesta som har skrivits har varit i form av kortare artiklar.

Det är ett par saker som jag tycker är intressant. För det första är det nu helt klart att Axfood kommer på allvar att satsa på att växa och nätet kommer att vara en viktig del. Jag tycker i nuläget att Axfood framstår som väldigt intressanta. Jag har väldigt höga tankar om Mia Brunell-Livfors som sitter som ordförande och Lars Olofsson är en tungviktare som också sitter i styrelsen. Tidigare har jag trott att man skulle växa av egen kraft på nätet och Anders Strålmans uttalanden har inte känts helt i linje med vad jag tror på.

För det andra så tror jag att man kommer att utöka sitt erbjudande. Willys och Hemköp kommer att kompletteras med Matse. Det är väldigt intressant att läsa att Matse kommer att redovisas under Dagab, som är distributörsverksamheten. Jag ser det som ett tecken på att man inte tänker att Matse kommer att rikta sig mot samma kundgrupper som t ex Hemköp, utan jag tror att man tänker ungefär som jag gör, nämligen att Matse kommer att vara en ny typ av tjänst, likt Costco, fast på nätet. Costco har gått väldigt bra i USA och jag tror att många funderar på om man skulle kunna göra något liknande i Sverige. Jag tror att Axfood har tänkt något sådant.

Jag tror att Matse i framtiden kommer att vara inriktat mot stressade höginkomsttagare som gärna handlar på nätet och som kan tänka sig att handla mycket till bra priser, likt Costco. Det är möjligt att det kommer att ta tid, men jag tror att det är så man tänker. Eftersom leveranskostnaden är vad den är, är det viktigt att sälja mycket till varje kund. Två viktiga anledningar som till viss del har hållit tillbaka Matse tror jag är pris och utbud. Jag tror att man kommer att kunna rätta till detta ganska enkelt nu när man är inom Axfood. För att locka många av dessa kunder som idag förmodligen handlar på ICA, och är väldigt viktiga kunder för ICA, så tror jag att man kommer att ha volymrabatter likt Costco. Det skulle inte förvåna mig om man börjar med en medlemsavgift likt Costco på sikt.

Jag tror att Axfood är en vinnare på affären, det står nog klart. På förlorarsidan tror jag framförallt ICA står. ICA har tidigare stått med en affärsmodell som inte lämpar sig för ehandel och en marknadsandel som gör det svårt att växa mer i Sverige och utan riktig konkurrens vad gäller ehandel. När väl Axfood integrerar Matse i sin verksamhet och ändrar lite grann så kommer ICA för första gången på länge ha riktig konkurrens, tror jag. Framförallt så kan Axfood ta fram en tjänst som passar väldigt bra på viktiga kunder för ICA.

Bergendahlgruppen har pekats som en förlorare eftersom man levererar till Matse och det är säkert så att Axfood så snabbt som det går fasar ut Bergendahl och levererar från eget lager istället.

Mathem-delägaren Verdane var ute och spekulerade om budet på Matse (vilket i sig verkar lite märkligt). I artikeln som finns nedan "Storägare om hemliga budet på matse - kan vara nordisk aktör" tror man inte att det är en nordisk aktör. Det är förståeligt eftersom Axfood varit ute och sagt att man ska bygga upp något eget (vilket Anders Strålman förmodligen hellre velat), men jag tror även att det var en del önsketänkande bakom uttalandena. Mathem kan gärna inte se att Axfood köper Matse som något positivt. Man kommer att klara sig, men det är inte till Mathems fördel. Det kan vara så att Mathem nu snabbar på processen att komma till börsen så att Verdane mfl kan casha hem.

Länkar:    

http://www.breakit.se/artikel/5840/sa-gar-matkriget-pa-natet-breakit-listar-de-viktigaste-spelarna
http://www.breakit.se/artikel/5842/manga-vinnare-men-det-finns-en-stor-forlorare-pa-dagens-affar
http://www.breakit.se/artikel/5839/familjen-brandberg-om-forsaljningen-av-mat-se-de-betalar-ett-skaligt-pris
http://www.breakit.se/artikel/5841/har-ar-agarna-som-cashar-in-nar-matuppstickaren-mat-se-slukas-av-axfood
http://www.breakit.se/artikel/5837/matjatten-axfood-kliver-fram-som-den-hemliga-budgivaren-pa-mat-se
http://digital.di.se/artikel/sa-rika-blir-matses-agare-pa-storaffaren
http://digital.di.se/artikel/storagare-om-hemliga-budet-pa-matse-kan-vara-nordisk-aktor
http://digital.di.se/artikel/modigt-av-axfood-att-byta-fot
http://digital.di.se/artikel/uppdrag-ta-familjeimperiet-axel-johnson-ut-pa-natet

Inga kommentarer: