21 juli 2016

Björntankar

Mitt äventyr i XACT BEAR 2 har inte riktigt gått som jag hade tänkt mig, men heller inte tillräckligt dåligt för att jag avsluta det hela. Jag började att köpa för lite mer än en vecka sedan för 91 SEK och sålde på 90 SEK när det rörde sig nedåt. Eftersom jag gjorde bedömningen att marknaden hade gått väl starkt på kort sikt (en marknad som styrs av girighet) och ser en hel del problem på längre sikt (minusränta, skuldsättning mm) samt att jag ville se om jag fixade att handla i nedgång så köpte jag in mig igen.

Det var den 15 juli som jag köpte in mig igen. Det landade på 88,50 SEK ex courtage. Det var väldigt nära att jag hoppade av igen, men jag bestämde mig för att hålla mig kvar. Under helgen så var det ett kuppförsök i Turkiet och det skulle man kunna tro att det skulle få effekt på börserna och det fick det kanske lite, men inte speciellt mycket.

Det är lite intressant att se hur reaktionen på Brexit blev. Härdsmältan som många förutspådde om det skulle bli ett utträde blev inte verklighet i alla fall i det korta perspektivet. Min teori är att många tror att stimulanserna kommer att pågå under längre tid pga Brexit och att detta till stor del har drivit kurserna. En annan anledning är säkert att delårsrapporterna varit helk OK och att börsen inte handlas på så utmanande nivåer sett till tex PE-tal. Jag kommer att ligga kvar tills vidare i mina BEAR, men det kan ändras snabbt.




Telia levererade en rapport som var något under prognoserna, men man aviserade att andra halvåret skulle förmodligen bli lite kämpigt. Kursen stack ner ganska rejält och det var naturligtvis inte så kul med tanke på att Telia är mitt största innehav. Utvecklingen efter Brexit har dock varit ganska brant uppåt så sett i lite perspektiv så är det inte lika farligt. När jag såg att rapporten rönt så stor nedgång så passade jag på att öka. Det blev till en nivå strax över 39 SEK. Så fort kursen kommer upp över 40 SEK så kommer jag förmodligen att göra mig av med aktierna jag ökade med. Anledningen är att jag ligger väl tungt i bolaget.

Det har gått sådär den senaste tiden. Telia har varit en rapportbesvikelse. Matse ligger still strax över 9 SEK och har inte rört sig på länge. Jag hoppas att Telia kommer att vända upp och att jag kan sälja för 41,50 SEK före höstutdelningen eller 40 SEK efter utdelningen. Jag hoppas att Matse kommer att leverera lite nyheter i början av hösten, kanske i samband med delårsrapporten som får kursen att hoppa upp. Huvudsaken med Matse för min del är dock inte hur kursen utvecklas utan att marknaden växer ordentligt och att Matse växer ännu mer. Dessutom ska man kunna växa på ett sätt som visar att man kan nå lönsamhet så som man har kommunicerat (600 MSEK i omsättning). Om så är fallet så kommer kursen att hänga med.

1 kommentar:

Pension innan 50 sa...

Följ gärna @kavastu på twitter. Enligt honom är det är inte riktigt läge att ligga kort i OMX nu. Hans index har signalerat bull nu. Jag har tjänat mycket pengar genom att följa honom.