01 juli 2016

Minskat på aktieinnehavet

Idag gjorde jag mig av med både mitt HM-innehav och mina Nordea-aktier. I HM ökade jag måndags och Nordea köpte jag i måndags. Förutom dessa så sålde jag en liten ganska meningslös post i Arcoma som jag inte tyckte att det var så mycket nytta med. HM och Nordea blev helt OK affärer efter att börsen repat sig efter Brexit-oron.

Det finns lite olika anledningar till att jag sålde. För det första är jag lite tveksam till börsen generellt och jag håller det inte för otroligt att det blir lite skakigt igen under andra halvan av året. I korthet så oroar det mig att tillväxten inte riktigt kommer igång trots stimulanser.

Mer bolagsspecifikt så tror jag inte riktigt på HM. Att man växer antalet butiker samtidigt som marginalen kryper nedåt känns inte riktigt bra. Även om man är bra på att öppna butiker så blir det en helt annan historia om man skulle behöva stänga butiker för att de inte är lönsamma. Jag tror inte att man riktigt är där, men den oövervinnerliga tillväxtmaskinen knackar och det känns inte helt bra. Värderingen tycker jag känns helt OK och det är därför jag har varit inne och vänt, men det finns som sagt en del trender som inte känns bra. E-handeln är en annan historia som känns lite besvärande för HM. Det finns idag inget HM på nätet, men det kanske kommer och då är det inte säkert att HM kan replikera tillräckligt snabbt. På en del sätt har HM samma problem som ICA. Man satsar på e-handel, men har som grundläggande idé att få kunden till fysiska butiker för det är där man har sin hemmaplan. Det finns ganska få stora brick and mortar-spelare som har lyckats ställa om till att bli dominerande på e-handel. Det finns naturligtvis stora skillnader mellan ICA och HM. HM har endast egna produkter och har visat gång på gång att man har en intern apparat som fungerar som en klocka. Det är imponerande och det kan vara en anledning till att plocka in HM. Jag är kluven som säkert framgår. Om kursen skulle droppa under 240 SEK igen så kanske jag gör come back.

Nordea plockade jag in för att jag tyckte att svenska banker utan någon direkt verksamhet i Storbritannien fick oproportionerligt med stryk. Hela bankvärlden är förvisso sammankopplad och om några stackars banker rämnar för att EU-samarbetet krackelerar så skulle så klart Nordea också påverkas, men i det korta perspektivet så tyckte jag att reaktionen var överdriven. Dessutom var Nordea redan pressat pga FI-PM:et som läckt ut. Även om jag inte tycker att Nordea känns dyrt i nuläget så känns det svåranalyserat och eftersom jag även har lite SEB i portföljen tyckte jag att det var läge att lätta. Det är nog inte så sannolikt att jag fyller på med mer bankaktier inom det närmsta.

Sportamore har gått bra efter att jag sålde för ett tag sedan. Det känns lite jobbigt faktiskt. Sportamore kan nog vara ett företag som kan tjäna en hel del på att Storbritannien väljer att stå utanför EU. En anledning till att jag sålde Sportamore var att jag började höra om brittiska sport-e-handlare som var intresserade av att gå in på den svenska marknaden och jag hörde mer än en person som pratade om att han eller hon handlat via brittiska e-handlare till bättre priser än hos motsvarande svenska e-handlare. Det känns lite för tufft att gå in igen tio procent upp från där jag klev av, men om det blir en nedgång till runt 52-53 SEK så kanske jag köper på mig lite.

En aktie som har gått bra är Telia. Det började nog med kapitalmarknadsdagen som Telia hade och den information som man presenterade där verkar ha landat riktigt rätt. Det finns fortfarande en del mutmisstankar och en del frågetecken kring euroasien-verksamheten, men mycket verkar gå åt rätt håll och allt fler verkar se aktien som en intressant investering.

Matse går sådär. Det kommer att bli intressant att se Q2-rapporten och jag hoppas på att man presenterar någon form av samarbete eller åtgärd som kommer att omsättningen att gå upp. Man har varit ungefär en tredjedel så stora som Mathem ett tag nu och det är viktigt att man kan visa upp någon plan på hur man ska kunna växa betydligt snabbare än marknaden i övrigt. Om det kommer att komma någon nyhet som får kursen att studsa upp så är det möjligt att jag säljer av en del, såvida det naturligtvis inte är en nyhet som ändrar förutsättningarna i grunden för bolaget.

Inga kommentarer: