01 januari 2016

Portföljomstuvningar och oljetankar

Att oljepriset har gått ner har nog inte undgått någon. Det är ganska intressant att läsa gamla inlägg om oljepriset. När oljepriset var över 100 USD var det många som inte trodde att oljan någon gång skulle gå under 100 USD, men idag handlas oljan för under 40 USD fatet.

Det finns naturligtvis goda anledningar till att oljepriset är lågt. Det pumpas upp olja som aldrig förr i Mellanöstern, USA har fått igång en oljeproduktion som utvecklats över förväntan, Irans oljereserver kommer snart att nå marknaden på bred front, intresset för elbilar ökar för varje år, solceller blir billigare, allt fler väljer produkter som är gjort av förnyelsebar råvara etc. Med andra ord, utbudet har ökat och efterfrågan har minskat. Frågan som jag ställer mig är: Har marknaden blivit väl negativ i sin syn på oljans framtid?

Jag är ingen expert på oljepris, men jag har idag svårt att se många triggers som trycker ner oljepriset ytterligare. Däremot har jag lättare att se att oljepriset kan studsa upp något. Det känns inte alls otroligt att oljepriset studsar upp till över 40 dollar och då är det nästan en uppgång på 10% från dagens nivåer.

Eftersom jag har en del orealiserade vinster i min depå så kommer jag med stor sannolikhet att realisera dessa vinster i början av nästa vecka. Det innebär att jag kommer att sälja mina aktier i Lundbergs och Investor, båda har växt till sig med över 100% på iofs ganska många år, samt mina aktier i Matse som också ligger på depån. Matse-aktierna ligger jag minus på och anledningen till att jag säljer dessa är dels för att kunna kvitta förlusten, men också för att minska exponeringen mot Matse. Jag har de flesta av Matse-aktierna i ISK:n. De pengar som jag får loss kommer jag att lägga på OLJA H. Det kommer inte att bli en oväsentlig del av mina pengar som jag satsar på detta oljeäventyr. Jag hoppas att jag inom ett par månader kan sälja med 10-15% vinst. Om förlusten går över vad jag kan kvitta så kommer jag nog att sälja för att begränsa förlusten, men då handlar det om nivåer runt 30 USD eller t o m något lägre.

Nedan finns en graf över OLJA H mot oljepriset.



Jag kommer förmodligen även att göra mig av med mina Avanza Zero. Pengarna som jag får loss kommer jag att gå in med i TeliaSonera och eventuellt även HM.

Inga kommentarer: