22 januari 2016

Olja in och Avanza Zero ut

Det har hänt en hel del i portföljen sedan sist. Jag har varit ute och rest en del sedan sist och har haft begränsat med både tid och internetanslutning, vilket är anledningen till att jag har legat lågt på inläggssidan.

Jag gjorde som jag skrev i mitt förra inlägg och sålde mina Avanza Zero. Tyvärr dröjde jag lite, vilket naturligtvis inte var bra eftersom börsen vänt söderut med undantag för de senaste dagarna. De pengar som jag fick loss från Avanza Zero investerade jag ganska snabbt i Telia Sonera, SEB, Nordea och Olja (Long olja H).

Mina tankar kring oljan blev inte exakt som jag skrev i mitt förra inlägg. För det första så sålde jag inte i min aktiedepå. Anledningen var bland annat på att jag fick loss pengar i samband med att jag sålde mina Avanza Zero. För det andra så köpte jag inte allt på ett bräde som jag tänkte när jag skrev mitt inlägg. Under ett par dagar så pytsade jag in pengar i olja. Det hade varit bra om jag hade haft mer is i magen, men det är lätt att vara efterklok. Jag försökte att fånga en kniv som föll och det är sällan klokt. Bättre hade varit att vänta till dess att man skulle kunna tro att det var en vändning på gång, men som sagt i efterhand är det lätt att vara klok. Min snittkurs för olja är ungefär 33 USD, dvs runt 8% under dagens oljepris.

Anledningen till att jag valde att investera mina pengar ganska snabbt är att jag inte riktigt har något bra alternativ. Det kan låta lite märkligt och man kan absolut ifrågasätta ett sådant beslut, men eftersom jag inte behöver mina pengar inom överskådlig framtid och jag inte är övertygad om att det är en monumental nedgång som vi har framför oss. Det kan vara så, men jag är inte övertygad att det är så.

Det finns naturligtvis en hel del förklaringar till nedgången och jag tror inte att det är en enskild anledning till att det rasar. Två faktorer som förmodligen många kopplar till nedgången är Kinas börsoro och det havererade oljepriset. Vad gäller börsoron i Kina så är det naturligtvis väldigt oroande när en jättemarknad som växer visar tecken på att de goda tiderna är förbi, men jag tror ibland att man tillskriver den kinesiska börsen (eller börserna) väl stor betydelse. Kina kommer helt säkert att växa saktare än vad man har gjort och man kommer att gå från att ha varit hela världens producent till att växa den egna marknaden. Det kommer att innebära en förändring, men hur denna förändring kommer att påverka svenska börsbolag är inte helt lätt att förutse tycker jag. Hur som helst, att dra slutsatsen att rasen på de ganska "omogna" kinesiska börserna är ett tecken på att hela världsekonomin håller på att gå i baklås är väl drastiskt tycker jag.

Jag tycker att oljeprisraset är allvarligare. Om oljepriset kommer att ligga runt 30 USD eller lägre så kommer många bolag att inte kunna drivas vidare. Kostnaderna överstiger intäkterna helt enkelt. Det kommer i så fall att möblera om en hel del och få följdeffekter för andra företag. Det är möjligt att jag tror att följdverkningarna av det låga oljepriset är större än vad de faktiskt kommer att vara, men det är i alla fall vad jag tror. Naturligtvis kan det låga oljepriset relativt snart studsa upp till nivåer som gör att verkningarna aldrig blir verklighet, men det finns en hel del som pekar på att oljepriset kommer att vara lågt en ganska lång tid framöver.

Anledningen till att jag har köpt oljecertifikat är att jag tror att oljepriset kommer att vara uppåt 40 USD under året, även om jag är mer tveksam nu när jag har läst på än när jag köpte.

Telia Sonera köpte jag på grund av den stundande utdelningen som jag räknar med kommer att landa på 3 SEK och på grund av att jag tror att i takt med att det bringas klarhet i alla skumraskaffärer så kommer det att kunna gynna kursen.

SEB och Nordea har jag köpt för att jag tror att det är bättre att äga bankaktier än att ha pengar på banken om man har en horisont på ett par år.

Det var lite ostrukturerade funderingar. Jag kommer att skriva lite om Matse vid tillfälle.

Inga kommentarer: