04 december 2009

Min modellportfölj för 2010

Det börjar närma sig årsskifte och om man vill göra någonting nytt så är ju relativt vanligt att man just väljer årsskiften för nya tilltag, som träning eller starta sparande. Jag tänkte ta tillfället i akt och föreslå en modellportfölj för den som funderar på att starta ett sparande runt årsskiftet. Eftersom jag i princip alltid är tveksam till börsen av en eller annan anledning så är jag inte alls övertygad att just nu är ett bra tillfälle att sätta pengar på börsen. Min tveksamhet återspeglar till viss del valet av aktier.

Innan jag presenterar mina idéer så skulle jag vilja säga att valen, som egentligen inte är väl genomtänkta utan snarare än idé på en portfölj, är att de har en investeringshorisont till årsskiftet 2010/2011.

Här är mitt förslag (i bokstavsordning):

Agellis Group AB 5%
Jag börjar hårt med min superchansning med hög risk. Agellis Group går inte med vinst, är ett litet företag och har låg omsättning. Aktien är med andra ord inte säkert på något sätt, men som bekant så går risk och avkastning hand i hand många gånger.

Bolaget har en teknik som gör det möjligt att effektivisera järnverk genom att mäta hur mycket slagg det finns i en masugn. Genom att mäta slaggnivån så går mindre till spillo, vilket gör att stålverket tjänar mer pengar. Det var inte en fackmannamässig förklaring, men som den icke-stålexpert jag är så blir det inte bättre än så här.

Bolaget är grundat av serieentreprenören Christer Fåhreaus, som även ligger bakom Anoto, Precise Biometrics, Cellavision m fl. På ägarlistan finns förutom Christer Fåhreaus även en av AXIS grundare, nämligen Martin Gren.

Aktien är som jag skrev tidigare en superchansning, men om tekniken får genomslag så kan kursen dubblas flerfalt.

Alfa Laval 5%
Alfa Laval har tagit sig snabbt den senaste tiden och deras värmeväxlare finns i alla möjliga maskiner. Företaget finns i stora delar av världen och har ett starkt varumärke. Även om kursen har tagit igen en del den senaste tiden så tror jag att 2010 kommer att bli ett bra år för företaget.

BE Group 5%
BE Group säljer och bearbetar stålprodukter. Bolaget sålde härförleden exempelvis armeringsjärn till PEAB för 100 MSEK. Den senaste tiden har bolaget fått en del uppmärksamhet eftersom dess forna storägare Nordic Capital sålde sitt innehav i bolaget. I samband med det kallades bolaget "ägarlöst", vilket är intressant med tanke på att Nordic Capital knappast, i min mening, verkar vara någon man vill hålla i handen när det blåser kallt. Hur som helst, ledningen, som fyller på med aktier för närvarande, tror på att det kommer att vända under 2010 och jag tror detsamma. Nästa år kommer att bli ett bra år för företaget och marknaden kommer att omvärdera företaget.

Indutrade 10%
Fredrik Lundberg gillar Indutrade, som är en koncern omfattande många industrihandelsföretag, och jag tycker att Fredrik Lunberg är någon som man kan ta rygg på när det gäller investeringar. Förvisso finns det en del Indutrade-aktier i Lundbergs, som också finns i portföljen, men jag tycker inte att det räcker och fyller på med ytterligare aktier.

Investor 10%
Investor, Wallenbergs investmentbolag, äger SEB, Ericsson m fl och har en bra substansrabatt, vilket gör att aktien kvalar in i portföljen.

Lundbergsföretagen 15%
Fredrik Lundberg, min idol, rattar Lundbergsföretagen som omfattar en hel del fastigheter och en del aktier, bl a Holmen, Cardo, Husqvarna, NCC, Handelsbanken och Indutrivärden. Fastigheterna och riskspridningen på de olika aktierna gör att Lundbergs är ett bra val.

SCA 15%
SCA har skog, fina varumärken, som Libero, Tena m fl, och en väl fungerande organisation som säljer i vått och torrt, alla dagar i veckan. Den fina direktavkastningen och en ganska låg fallhöjd gör att jag trycker in en hel del SCA i portföljen. Aktien kommer inte att dubblas under 2010, men den kommer inte heller att halveras. Förmodligen tickar den upp runt 10%, vilket inklusive utdelning ger en bra slant.

Svenska Handelsbanken B 15%
Handelsbanken har dragits ner av andras tokigheter i Baltikum och Ukraina. Aktien kan utan vidare ticka upp 10% under 2010 och till det kommer det en bra utdelning. Jag har mycket svårt att se att det kommer att uppdagas kreditförluster som skulle kunna skaka Handelsbanken ordentligt.

SKF 10%
Svenska kullagerfabriken är världsledande och finns i alla typer av maskiner, från mikrovågsugnar till vindkraftsverk. Jag tror mycket på SKF och väljer att lägga en del av portföljen i detta bolag.

Tele2 10%
Jag hatar när telefonförsäljare kommer fram till mig på stan eller när de ringer hem till mig. Samtidigt som jag ogillar fenomenet så inser jag att om man skall vinna kriget om konsumenterna så behövs ett antal ingredienser: ett bra erbjudande, enorma summor på marknadsföring och intensiv kundbearbetning. Tele2 har allt detta plus fina siffror.

Det skulle vara kul att höra era kommentarer.

Mvh Charlie

2 kommentarer:

Anders sa...

Hejsan,
Utöver att vara peak oil anhängare trot jag att vi har en dubbeldipp framför oss och mycket tuffa tider. Tele2 och SCA är nog de som klarar sig bäst om konjunkturen vänder tvärt nedåt. SHB har nog bäst förutsättningar av bankerna för att klara en urblåsning på fastighetsmarknaden men går knappast torrskodd genom stormen. Om den kommer vill säga...

Charlie sa...

Hej Anders!

Jag har inte puttat in nya pengar på börsen de senaste månanderna just av samma anledning som du är inne på. Det kan inte uteslutas att Q1-rapporterna inte infriar den inprisade vändningen och att första delen av 2010 kan bli en ganska dålig börsperiod även om en hel del pekar på att det blir ett bra börsår 2010 som helhet. Framförallt tror jag att räntan och arbetslöshet kommer att bli viktiga parametrar för börsutvecklningen under nästa år.

Sett i ett lite större perspektiv så anser jag inte att det handlar sviterna efter en finanskris, än mindre om en kreditkris. I min mening handlar det om en rejäl omställning i världsekonomin. USA är inte längre samma draglok som det har varit. Förändringar brukar inte gå smärtfritt förbi och förmodligen inte heller denna gång.

Lägg därtill peak oil, någon naturkatastrof, terrorattacker och indikationer på sämre skatteregler för aktieägande så kan det bli ytterligare sura miner på börsen.

Det finns absolut skäl att vara skeptisk till börsen nästa år, därav den relativt höga andelen defensiva aktier. SCA tycker jag är en härligt defensiv aktie. Investor tycker jag även den kvalar in som ett bra defensivt alternativ. Om marknaden skulle klappa ihop så sitter Investor med kanonerna laddade, dvs det finns pengar att tillgå om det uppstår lägen.

Mvh Charlie