29 december 2009

Förväntningar på framtiden - del 1

När man sparar i aktier så siar man till viss del om framtiden. Om man exempelvis tror att övervakningskameror kommer att finnas i var och varannans ägo om tio år så ligger en investering i AXIS nära till hands. För att satsa sina pengar i AXIS skall man naturligtvis även vara övertygad om att personerna inom AXIS är kapabla att vinna slaget om den kommande marknaden. Det finns många exempel på företag som varit tidigt ute, men som inte kunnat dra nytta av den jättemarknad som växt fram. Ett sådant exempel är Commodore International som var först ut med att sälja mer än en miljon datorer (Commodore 64). Tyvärr sprang andra förbi och om. Commodore är idag snarast trevligt minne för många unga vuxna och säkert även en del äldre vuxna. Hur som helst, även om inte alla som är tidigt ute kommer att kunna skörda framgångarna av framväxande jättemarknader så är förutsättningarna för tillväxt större än för de företag som verkar på marknader med mindre tillväxt. Av denna anledning är det viktigt att som aktieägare, i synnerhet långsiktig sådan, att hålla tentaklerna ute.

Jag tror att nästa decennium kommer att innebära en rad förändringar som kommer att få stora effekter för vissa aktiebolag (fattas bara - tio år är en lång period). Den första i raden av förändringar är denna:

1. Mobilt internet får sitt riktiga genombrott
Under lång tid har man kunnat surfa på telefoner med små skärmar, på hemsidor som inte är anpassade till små telefonskärmar, utan något vettigt sätt att mata in text, i de flesta fall vansinnigt långsamt och till ett pris av 15 SEK/Mb, dvs orimligt dyrt. Att någon överhuvudtaget har använt mobiltelefonen för att surfa tycker jag är förvånande, och således är jag inte alls förvånad över att mobiltjänster inte lyft.

Efter den senaste tidens förändringar så tror jag att vi kommer att få se en förändring. Apple har introducerat en mobiltelefon (iPhone) som man kan surfa på och nu, två år efter att Iphone lanserats, så kommer konkurrenter med alternativ. Jag är inte expert på området, men att säga att iPhone inte har rört om på marknaden är troligen någonting som få skulle skriva under på.

Förutom bättre hårdvara så har även operatörerna bestämt sig för att det är dags för oss konsumenter att få surfa loss. Idag erbjuder många operatörer "fri mobilsurf" när man tecknar nytt abonnemang eller förlänger ett gammalt.

Sammantaget kommer detta rimligen att flytta en del internettrafik från datorer till mobiler. Dessutom, eftersom Internet kommer att vara tillgängligt oftare, kommer förmodligen även den totala trafiken att öka. Detta kommer att gynna företag som underhåller och bygger ut kommunikationsnäten, t ex Huawei, Ericsson och Cisco för att nämna några. Det kommer troligen även att gynna ett företag som AXIS, nätverkskameratillverkaren, eftersom en person med fri mobilsurf enkelt kan surfa in på sin nätverkamera för att se att exempelvis om hunden har det bra hemma eller att allt står rätt till i sommarstugan.

Tyvärr har jag ganska dålig koll på hur mobilsurf debiteras i övriga Europa och världen, men jag gissar att svenskar generellt är förhållandevis långt framme när det kommer till Internetanvändande, vilket gör att ungefär samma omstöpning kommer att ske i övriga världen.

Naturligtvis kommer det ökade mobilsurfandet även att gynna webbtjänsteutvecklare. Google Adsense finns idag för Mobile Content, men jag gissar att ganska få använder det. Förmodligen kommer det att ändras i takt med att fler använder mobiltelefonen till surfning.

Det var dagens fundering - AXIS gynnas av iPhone.

Imorgon tänkte jag fundera över energimarknaden det kommande decenniet.

Kommentera gärna!

Charlie

4 kommentarer:

Linus sa...

Intressanta tankar. Rimligtvis bör även mobiloperatörerna (TeliaSonera, Tele2, Telenor etc) också ha en möjlighet till att tjäna extra pengar här när de t o m kanske kan ta kunder från Comhem/Bredbandsbolaget när kunder helt går över till trådlöst bredband.

Även mobiltelefontillverkarna (Apple, HTC, Nokia etc) skulle ju kunna tänkas lyfta när kunderna måste uppgradera sina telefoner i ännu högre takt än tidigare eftersom nätoperatörerna byter standard efter standard för att öka hastighet och tillgänglighet i deras trådlösa nät.

Charlie sa...

Hej Linus!

Det är inte helt okomplicerat med operatörerna. För det första äger Telenor Bredbandsbolaget, vilket förändrar bilden en del. Likaså har både Tele2 och Telia Sonera en hel del intäkter från fast bredband. Det är förmodligen anledningen till att man varit försiktig med att erbjuda fri mobilsurf (eller rättare sagt mobilsurf till en fast kostnad per månad, inte per dataenhet) just för att inte kannabalisera på egna intäktströmmar. Förmodligen kommer dock operatörerna att spela sina kort rätt och många kunder kommer nog i slutändan att ha både fritt fast bredband och fri mobilsurf (jag kommer själv att snart ha det så). En del kommer naturligtvis att skippa det fasta bredbandet, men det är förmodligen ofrånkomligt.

Det operatörerna har misslyckats med, i alla fall som jag förstår, är att skapa egna innehållstjänster. Apple är egentligen det enda företag som har lyckats med sitt iTunes.

Det skall bli intressant att se vad Apple presenterar för ersättare till iPhone. Telefonen har funnits på marknaden sedan 2007 och är egentligen inte så het längre. Om man kunde handla amerikanska aktier till schysst pris hade jag kanske köpt Apple-aktier.

Nokia tror jag inte så mycket på. De har satsat på att få ut så många telefoner som möjligt, vilket innebär att man har lagt ner stora summor på lågprismodeller till nya marknader. Kanske en smart strategit, kanske inte.

HTC känner jag inte till som företag över huvudtaget, men de gör trevliga telefoner.

Kul att du kommenterade.

Gott Nytt År

Charlie

Ekonomizonen.se sa...

Mobilt internet kommer slå, det är jag övertygad om. På nyårsfesten tror jag det twittrades, facebookades och mmsades friskt bland mig och mina jämnåriga (20-25). Lägg där till att de yngre inte lär använda modern teknik mindre, så kan bara marknaden expandera.

Charlie sa...

Hej ekonomizonen!

Det är intressant som du skriver att sociala medier flyttar in i mobilen. Förmodligen kommer det att driva en hel del trafik.

Charlie