08 december 2008

Uppåt

Det var bra drag på börsen idag, +8,4%. Enligt DI.se var en av anledningarna att IMF kommer att hjälpa de baltiska staterna, vilket gör en devalvering i Baltikum mindre trolig. Detta är goda nyheter för svenska banker eftersom en devalvering i Baltikum skulle göra att kreditförlusterna då skulle skjuta i höjden.

En devalvering innebär att man skriver ner värdet av valutan. Detta gynnar exporten i landet, men gör att lönerna i landet sjunker. Eftersom många balter har lånat i Euro skulle en devalvering innebär att de skulle tjäna mindre men ha bibehållna lån, vilket skulle leda till att fler inte skulle kunna betala. Jag förenklar något, men i stora drag tror jag att det stämmer bra.

Skanska stack upp hela 17% efter att det kommit uppgifter om stora infrastruktursatsningar i USA. Jag tror att Skanska inte är ett helt dumt köp för tillfället. Kursen har varit pressad länge och den har dragits ned av andra byggbolag som är mer beroende av bostadsmarknaden.

Jag tror att dagens uppgång även beror på att PPM-pengar pumpats in på börsen (eller att PPM-pengar snart kommer att pumpas in på börsen) samt förra veckans räntesänkningen. Börsen är dessutom något av en Följa John-lek. Om någon börjar köpa följer resten efter, och vice versa om någon börjar sälja. Förhoppningsvis kommer trenden att vända ganska snart och det är inte helt omöjligt att denna ganska abrupta nedgång kommer att föranleda en ganska bra uppgång.
Nedan finns en bild på OMX30S för de senaste tre månaderna, ej inkluderat dagens uppgång. För egen del skulle jag tycka att det vore väldigt trevligt om indexet letar sig upp över 700 och stannar där. Efter dagens uppgång så är indexet på 666.


mvh Charlie

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag vill ta bort en e-postadress från en av mina kommentarer, får en massa spam. Det gäller inlägget:


anonym sa...
Finansman.se är till salu! Perfekt namn för en ekonomiblogg.

kontakt: m-i-g-h-0-0-0-1-@student.umu.se
den 10 maj 2008 11:16

Tack på förhand!