24 december 2008

Didner & Gerge tror på småbolag

Didner & Gerge är ett Uppsala-baserat fondbolag som var ganska populära för ett par år sedan. De har länge drivit en Sverigefond, men har nu kommit fram till att det är bra tajming att dra igång en småbolagsfond. Motiveringen som jag har sett är att det finns en hel del småbolag i Sverige som har drabbats orättvist hårt av finanskrisen och som därför har potential att utveckla sig väl.

Upppsaladuons analys stämmer ganska väl med min egen uppfattning. St Jude Medical, baserade i USA, meddelade idag att de köper upp Radi Medical Systems (förvisso inte börsnoterade, men likväl ett svenskt litet bolag). Tidigare i månaden lade Vodafone bud på Wayfinder (noterat på NGM) med rejäl budpremie. Det kommer troligen att komma fler bud. Sverige ses som en liten högriskmarknad och svenska småbolag ses alltså som högriskaktier på en högriskmarknad. Naturligtvis kommer en del bolag att hamna helt fel, men det finns möjlighet att hitta guldkorn.

Jag har ett par småbolag i portföljen, bl a Readsoft och Precise Biometrics. Framförallt readsoft har gått riktigt dåligt, men glädjande nog rapporteras ordrar på löpande band. Jag hoppas och tror att fjärde kvartalet blir ett ganska bra kvartal. Precise Biometrics visade svarta siffror för första gången förra kvartalet. Det är naturligtvis glädjande och förhoppningsvis finns det potential i bolaget.

Läs mer på:
www.dgfonder.se
www.readsoft.com
www.precisebiometrics.com

God Jul och Gott Nytt År!

Charlie

4 kommentarer:

Anonym sa...

God jul!

Charlie sa...

Hej Jakob!

God Jul själv! Det skall bli intressant att följa dina affärer och projekt under nästa år. Om jag inte har helt fel för mig så har december varit en bra månad för Kungsleden.

mvh Charlie

Anonym sa...

December har varit en helt löjligt bra månad för kungsleden, upp 85% senaste månaden enligt Avanza. Jag har naturligtvis inte köpt hela mitt innehav på bottenkursen utan ligger ett antal kronor över den men är ändå upp någon stans runt 40 - 50% på mitt innehav i dem i år har jag för mig.

Men det hela blir ju inte sämre av att Kungsleden är det enskilt största innehavet i min portfölj. Detta race i Kungsleden har medfört att jag nog ligger väldigt lite back i år, kanske till och med nära +/- 0. Ligger en hel del på + när man bara ser till aktiedelen av min portfölj medan fonddelen (avanza zero) då ligger på minus.

Anonym sa...

Precise kan du glömma. Insider säger att kompetensen är lite si och så hos vissa av deras mjukvaruutvecklare....

Då vill jag istället tipsa om ett annat småbolag, nämligen Cybercom. Har hört från initierade källor att några av de allra skarpaste hjärnorna jobbar där.