05 december 2008

Riksbanken sänker räntan

Det var en historisk sänkning som Stefan Ingves & Co genomförde igår, från 3,75% till 2%. Jag undrar om det någonsin gjorts en så stor räntesänkning tidigare. Tyvärr kommer troligtvis framförallt bankerna att tjäna på denna sänkning.

Räntegapet mellan bolåneräntan (dvs den ränta till vilken banken lånar ut pengar) och reporäntan (dvs den ränta till vilken banken lånar av Riksbanken) är väldigt stor. Enligt SvD är den hela 1,97%. Anledningen till att räntegapet är så stort är för att bankerna är i desperat behov av att fixa sin egen urdåliga ekonomi. Swedbank och SEB kommer att få stora kreditföluster de närmsta åren och för att kunna fixa dessa måste de stärka sin egen ekonomi. Att det över huvud taget går att mjölka mer pengar från bolånekunder beror på att de flesta som har bolån inte är speciellt benägna att se om sina lån. Anders Borg, vår finansminister, inser naturligtvis problematiken, men kan inte göra mer än att uppmana bankkunder att välja banker som inte tar för stor mellanskillnad. Jag tror inte att hans uppmaning kommer att nå fram. Räntesänkningen kommer nog framförallt bankerna till godo.

Förresten så hörde jag ett rykte att det viskas på Wall Street att börsåret kommer att avslutas med ett par starka veckor. Det tror jag bara är ett löst rykte, men om det kommer något positivt ut av samtalen mellan amerikanska senaten (för de väl de som snackar med bilindustrin?) och de amerikanska biljättarna så kan det bli lite glada dagar.

För övrigt verkade den stora räntesänkningen vara inprisad i marknaden. Alternativt så kompenserades positivismen kring denna av negativismen i amerikansk statistik. Hur som helst, det är positivt med den stora sänkningen för börsen och jag hoppas att det skall komma en sen reaktion på sänkningen de närmsta veckorna. Jag tror att lite positiv amerikansk statistik kan vara gnistan som får partyt att komma loss.

Trevlig Helg!

Mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den 15 skulle det vara ett rally man aldrig tidigare skådat enligt Bengt Göransson eller stämmer det tro?

Jag ligger fullinvesterad och hoppas på det bästa

Charlie sa...

Hej!

Jag vet egentligen inte vad som ligger bakom ryktet, men det hade varit riktigt trevligt.

mvh Charlie