26 september 2008

Rabalder kring blankning

Det har talats mycket om blankning den senaste tiden. Just precis såg jag en rubrik som sade att Mats Odell (finansmarknadsminister) inte utesluter att blankning tillfälligt kan förbjudas i Sverige. Det är ganska intressant faktiskt.

Blankning handlar enkelt uttryckt om att man lånar aktier vid en första tidpunkt till en då aktuell kurs och lämnar tillbaka dem vid en senare tidpunkt till då rådande kurs. Eftersom man kan sälja kursen mellan tidpunkterna så tjänar man pengar om kursen faller. Detta är ett problem eftersom det då finns ett incitament att påverka kurser i negativ riktning, t ex genom att sprida rykten om att ett visst företag har lik i garderoben (eller är i djup skit för att tala modern svengelska). Många tror att det är precis detta som hänt med Swedbank, men om det bara är elaka rykten eller om det finns sanning bakom ryktena är svårt att säga.

Jag är ingen stor fantast av förbud, men jag börjar faktiskt att vackla lite i denna fråga. Om det är så att stora svenska företag riskerar att få kasta in handduken på grund av att oriktiga rykten sprids så är detta väldigt allvarligt. Att ryktena kan få denna effekt är det ingen tvekan om. Det är grundläggande att man känner förtroende för sin bank. Om man inte gör det så kommer man inte att placera sina pengar hos banken. Om ingen placerar pengar hos banken så har banken väldigt svårt att klara sig. På så sätt kan blankning indirekt göra att Swedbank går omkull, i alla fall i teorin.

Samtidigt som man kritiserar de som sprider illvilliga rykten så måste var och en få ha sin uppfattning. Om man tror att Swedbank har riktigt dålig sits så skall man naturligtvis få säga det även om det naturligtvis försvårar Swedbanks situation. Det finns anledning att vara kritisk med tanke på att Swedbank tidigare sagt att de har minimal exponering mot den amerikanska husmarknaden (tycker jag mig ha hört i alla fall), vilket vi vet inte är fallet idag. Denna typ av agerande skadar ett rykte och ett skadat rykte kan få följder i form av minskat förtroende hos kunder. På så sätt har Swedbank till viss del sig själv att skylla. Kortet har inte varit på bordet från början.

Det är med andra ord inte helt oproblematiskt. Jag tror dock fortfarande att det är överilat att förbjuda blankning. Man måste kunna reglera problemen på andra sätt och Swedbank är som sagt inte oskyldiga till att förtroendet för banken inte är på topp.

Jag tror att vi kommer att få se fler lik som flyter upp till ytan. Det skulle inte förvåna mig om "krängarbanken" SEB har sålt en och annan aktieobligation för mycket (eller förlåt under rådgivning gett kunden rådet att teckna aktieobligationer för att skydda sig mot eventuella börsfall, men glömt att säga att det fanns en risk om emittenten, den som har gett ut aktieobligationen, skulle hamna i blåsväder). Nu kan jag naturligtvis ha fel vad gäller SEB. De har kanske stenkoll på allt, men någon mina måste de väl ha gått på. De känns offensiva, vilket jag faktiskt gillar, och offensiva verksamheter går på minor ibland.

Trots min kritik så gillar jag alltså att SEB är offensiva. Swedbank är också offensiva och jag gillar dem också. Eftersom jag är aktieägare i båda bankerna så ser jag gärna att de båda bankerna klarar sig fint genom krisen och kanske t.o.m. utnyttjar krisen för att göra bra förvärv eller för att ta marknadsandelar. Jag är inte övertygad om att de klarar sig igenom krisen oproblematiskt, men mina aktier är cementerade in i mitt VP-konto så någon försäljning av aktier blir det inte.

Vad tror ni? Är blankning bra? Kommer någon svensk bank att trilla dit?

mvh Charlie

Inga kommentarer: