23 juli 2007

Pengar kostar

Det finns ett välkänt begrepp som heter ränta-på-ränta som i stora drag bygger på att räntebärande sparande under lång tid är gynnsamt eftersom det man får som ränta under första året är räntebärande under andra året och så vidare. Jakob skriver om detta på sin blogg hurjagblevrik.se. Han har även knopat ihop en kalkylator där man kan räkna ut hur mycket man kan få ihop genom ett idogt sprarande under lång tid.

En viktig lärdom av ränta-på-ränta-resonemanget är att pengar kostar, dvs att köpa någonting idag och sälja det om tre år till samma pris är ingen bra affär. Det finns nämnligen en alternativkostnad. Alternativet till att köpa detta någonting (som t ex kan vara en spelrätt på en golfklubb) är nämligen att ha pengar på ett räntebärande konto. Detta är förmodligen gammal skåpmat för en del av er, men det kanske är nytt för vissa att tänka i termer av alternativkostnader.

Angående exemplet med spelrätt så tycker jag att det är trevligt med golf och se därför inte mitt exempel med spelrätt som ett ställningstagande mot golf.

mvh Charlie

Inga kommentarer: