26 juli 2007

Nedåt värre

Idag slutade OMX-index ned hela 3,2%. En av dagens förlorare var Scania som presenterade en rapport som inte levde upp till förväntningarna. En annan av dagens förlorare var Astra Zeneca som inte heller levde upp till förväntningarna. Astra Zenecas kurs har inte haft en munter utveckling den senaste tiden. Bland annat beroende på att viktiga patent går ut snart och att uppköpet av MedImmune inte helt fallit i god jord.

Jag har vissa funderingar på att köpa på mig Astra Zeneca, men jag är för tillfället ganska tveksam. Det är för mycket som pekar åt fel håll. Förvisso finns det exempel på många storföretag som gått igenom stålbad och kommit ut som starkare bolag, t ex ABB efter asbestsstämningarna och Ericsson efter krisen för ett par år sedan. Astra Zeneca kan naturligtvis komma tillbaka på samma sätt, men eftersom läkemedelsbranschen är den bransch som jag absolut kan sämst så kommer jag nog att avvakta ytterligare.

Det var ett tag sedan som jag nämnde något om mina XACT BEAR. De har inte haft den utveckling som jag tänkt och jag har legat mycket tyngre i björnaktier än vad jag egentligen tänkt, men idag känns det bra att ha en ganska stor post. Jag har nog glömt att säga att jag fyllde på med fler björnaktier för två veckor sedan till kursen 39,40 SEK, vilket gör att jag idag har en snittkurs på 42,90 SEK. Anledningen till att jag fyllde på var att mitt "system" sade att det var tid att fylla på. Idag är jag glad att jag litade på det, men när jag köpte kändes det inte helt bra.

Jag skall försöka få tid att räkna lite på hur jag skall göra med mitt björnaktie-innehav. För tillfället så har jag nämligen inte riktigt klart för mig hur jag skall agera, men förmodligen så kommer jag att ligga kvar ganska länge och sedan successit sälja av innehavet om kursen fortsätter uppåt. "Systemet" behöver med andra ord uppdateras.

Generellt sett så är min strategi att gå från riskfyllda aktier till mer säkra kort. Med säkra kort menar jag t ex Handelsbanken och SCA. Jag kommer också att försöka hålla en ganska hög likviditet. Möjligtivis så kommer jag att lägga lite pengar i nån sorts räntefond.

Är det förresten någon som har något tips på en räntefond? Den skall ge OK avkastning och det skall inte vara massa krux med utdelningar och annat så att man måste sitta med pengarna över ett visst datuom för att inte göra en dålig affär. Jag vill helt enkelt parkera lite pengar i en räntefond och kunna ta ut dem när det passar mig.

Hur resonerar ni? Kommentera gärna.

Läs även:
Börsen dalar på svaga rapporter, dn.se, 2007-07-26
Ökad vinst för Scania, dn.se, 2007-07-26
Större personalnedskärningar än väntat på Astra Zeneca, dn.se, 2007-07-26

mvh Charlie

Inga kommentarer: