20 juli 2007

Köp och sälj

Ett välkänt sätt att tjäna pengar är att köpa biligt och sälja dyrt. Skillnaden mellan inköpspris och försäljningspris finansierar verksamheten. Detta är välkänt för alla.

För att kunna köpa billigt och sälja dyrt finns det olika sätt. Det vanligaste sättet är troligtvis att köpa stora kvantiteter till ett lågt pris och sälja mindre kvantiter till ett högre pris. Om man dessutom kan ge bra service och berätta för kunden vilken av ens produkter som passar hans behov så finns det möjlighet att locka till sig kunder, vilket i sin tur gör att du kan sälja fler varor och kanske även att du kan ha ett något högre pris.

Ett annat intressantare sätt att köpa billigt och sälja dyrt är att köpa en vara som en sak och sälja den som något annat. Ett intressant exempel som jag stött på är sten. Om man exempelvis köper skiffer för att ha den till trädgårdsgångar eller dylikt så är det dyrt, men inte fasanfullt dyrt. Om man däremot skall köpa skiffer för att ha den i ett akvarie så är det verkligen dyrt. I det senare fallet säljs skiffer till hektopris på många ställen, vilket gör att några få stenar kan kosta runt hundra kronor.

Argumentet som akvarister brukar försvara den konstiga prissättningen med är att stenen är noggrannt tvättad och att det inte är bra att stoppa ner trädgårdssten i ett akvarium. Det kanske finns en gnutta sanning i det, men om någon driven entreprenör kommer på hur man förvandlar skiffer för trädgårdsbruk till skiffer för akvariebruk så finns det definitivt marginaler.
Skifferhistorien ovan är bara att se som exempel och naturligtvis förstår jag att man kan tänka sig att betala ett par tior för lite sten istället för att köra ut till ett stenbrott själv. Det jag vill framhålla är att det finns möjligheter att köpa vissa produkter som en sak och sälja dem som något annat till en annan målgrupp.

Är det någon annan som har andra (kanske bättre) exempel?

Rock n Roll
Charlie

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Charlie!
Det känns som att din blogg ligger näst på tur att bli länkad från min. Din har alltid hållit en god kvalite och jag har alltid uppskattad de kommentarer du lämnat i min.

Som du kanske vet har jag väldigt höga krav för att bli länkad från min dels måste bloggen ha funnits i ett antal månader, dels måste man under den tiden postat ganska många inlägg och slutligen så måste det så klart vara en väldigt god kvalite.

Det känns som att din blogg nu uppnått rätt ålder samt kvalite för en länk. Det jag saknar är bara att du de senaste två månaderna minskat antalet inlägg rätt ordentligt.

Hur är det med din bloggmotivation? Vore synd att lägga till en länk om du mer eller mindre slutar blogga i framtiden eller bara bloggar nått eller några enstaka inlägg varje månad.

Charlie sa...

Hej Jakob!
Det var roligt att höra att du överväger att länka till min blogg. Jag förstår även dina synpunkter rörande uppdateringen på bloggen.

Det finns egentligen ett antal anledningar till att uppdateringen på bloggen legat lägre än målsättningen (min målsättning är 20 kvalitetsinlägg per månad). Den främsta anledningen till att aktiviteten varit låg är att jag successivt har börjat vikta om mina tillgångar till likvida medel, vilket gjort att det inte känts lika intressant att följa nyhetsflödet slaviskt. Anledningen till att jag satsar på att ha pengar istället för aktier är att jag förmodligen inom ganska kort tid kommer att köpa en lägenhet. Andra orsaker är att jag har jobbat mycket och att jag varit på resande fot under stor del av våren och sommaren (tyvärr har internet-tillgängligheten inte varit optimal på alla ställen).

Framöver kommer jag förmodligen att skriva mer om entreprenörskap och företagande, även om aktier fortfarande ligger mig varmt om hjärtat. Min målsättning är fortfarande att skriva 20 inlägg av bra kvalité per månad.

Sammanfattningsvis, bloggmotivationen är det inget fel på. Jag kommer att tuta på och lägga en hel del energi på klirr-i-kassan.se och andra projekt (dessa projekt kommer att redovisas löpande på bloggen). Inriktningen kommer dock att vara något bredare än den var från första början.

En sak som jag funderar på är att skriva ett par inlägg som handlar om kortsiktig aktiehandel. En utskälld och "omöjlig" form av pengamakeri som en hel del folk tjänar bra med pengar på :)

Jag hoppas att du är nöjd med svaren. Trevlig sommar!

mvh Charlie

Anonym sa...

Varför inte då ha en speciall nu i din blogg som handlar om din jakt efter att köpa din lägenhet till minst 20% under marknadsvärdet?

Bra då var det bestämt! Ser fram emot att följa det! ;)

Charlie sa...

Hej igen!

Lägenhetsköp till 20% under marknadsvärdet? Det låter inte fel, men lägenhetsköpet kommer i första hand att handla om att få en bostad som jag och min sambo tycker om. Naturligtvis eftersträvar jag att göra en bra affär, men det är faktiskt inte primärt. Tro det om du vill :)

Hur som helst, tack för tipset. Jag skall suga på karamellen och det är inte alls omöjligt att jag skriver något inlägg om mina strategier vad gäller lägenhetsköp.

Kollade förresten precis på din kalkylator. Roade mig med att räkna med hur mycket två after work-öl i veckan under ett arbetsliv "egentligen" kostar :) (Å andra sidan skall man säga att många kontakter ofta skapas efter jobbet mm)

mvh Charlie