24 december 2006

Nya PPM-pengar på börsen

De senaste dagarnas flöde av ekonominyheter har bland annat handlat om nya PPM-pengar på börsen. Mina tankar om denna nyhet är följande:

1. Börsen har kanske fått en osund skjuts uppåt pga PPM-pengarna. Man skall iofs inte överdramatisera PPM-pengarnas betydelse, men i ett läge där allt verkar vara rosenrött finns det enligt mig risk att en nyhet som denna gör att börsen hoppar upp lite för mycket. Det positiva med detta är, om man delar min åsikt vill säga, att man kan välja en sätta en slant på att börsen kommer att korrigeras nedåt under januari eller februari. Jag brukar inte köpa optioner, mest pga av ren och skär slöhet, men även till viss del pga tidsbrist, istället brukar jag välja att handla med XACT Bull respektive XACT Bear när tror mig kunna förutspå börsutvecklingen. XACT Bull har som mål att gå upp 1,5% när OMX-index går upp 1% och XACT Bear har som mål att gå upp 1,5% när OMX-index går ner 1% (tjuren stångar uppåt och björnen slår nedåt). Det finns mer att läsa om dessa på XACT:s hemsida.

2. PPM-systemet är inte bra. Denna tanke, eller åsikt, är inte direkt förknippad med de senaste dagarnas nyhet om nya PPM-pengar, utan snarare en personlig reflektion, men likväl en tanke som dyker upp när jag läser nyheterna. Jag tycker inte om att motas in i ett fondsparande mot min vilja. Om nu syftet är att jag själv skall engagera mig i förvaltningen av en del av mitt pensionssparande, vilket jag iofs till stor del redan gör, så vill jag inte begränsas till fonder. Det är egentligen inte det att jag misstror fondbolag, men det irriterar mig att jag inte får möjligheten att välja om jag själv vill förvalta mina pengar eller om jag vill ta hjälp med (och naturligtvis betala för) förvaltningen av mina slantar. Med dagens lösning är jag hänvisad till att hitta en fondförvaltare som jag har förtroende för, vilket i praktiken innebär att jag försöker hitta någon som resonerar ungefär som jag, och sedan skall jag betala för att han eller hon skall förvalta mina pengar i ungefär 40 år. Om man räknar med en förvaltningsavgift på 1-2% och ett med tiden ganska stort kapital så är det inga småslantar som staten tvingar mig att betala till denna fondförvaltare. Jag tycker att det vore rimligt om det fanns möjlighet att öppna ett PPM-konto där man själv kan välja vilka aktier man vill satsa sina pengar på. En annan fördel med detta är att fler människor hade engagerat sig i sin egen privatekonomi, vilket skulle vara väldigt positivt för Sverige. Trots min kritik så ser jag ändå PPM-systemet som ett steg i rätt riktning, men, som sagt, jag vill inte bli tvingad att betala för hjälp.

Inga kommentarer: