28 september 2023

XXL: Inga insiderköp innan Q3-rapporten?

Om jag räknar rätt och om jag har rätt för mig när det kommer till reglerna för tyst period så tror jag att vi har kommit för nära Q3-rapporten för att Freddy Sobin eller Håkan Lundstedt ska få köpa aktier. Jag blir inte riktigt klok på vilka regler som gäller, men jag antar att det är ungefär samma regler som det är i Sverige. Det stör mig lite att man inte har med aktieägande för styrelse och ledningsgrupp i årsredovisningen, men jag antar att man tycker att det inte är värt att ta med. Det finns förvisso en sida som heter Primary Insider Shareholdings (https://www.xxlasa.com/investor/the-share/primary-insider-shareholdings/), men det är oklart när denna sida uppdateras. Om man tittar lite snabbt så verkar den vara uppdaterad efter att nyemissionen ägt rum. Eftersom det heller inte kommunicerats ut någonting om att Freddy Sobin eller Håkan Lundstedt köpt aktier så kan man nog på ganska goda grunder säga att de inte har några aktier. Eventuellt var de båda hindrade att köpa i samband med nyemissionen, vilket känns rimiligt, och eventuellt tyckte de båda att det var väl nära slutet på Q2-perioden när väl nyemissionen var på plats.

Vad gäller Q3-rapporten så ska det bli intressant att se hur saker och ting utvecklas. Jag antar att försäljningen kommer att landa strax under 2 miljarder NOK, vilket är ungefär dubbelt upp mot börsvärdet och mer eller mindre i linje med "enterprise value" (börsvärde + nettoskuld), i alla fall när jag räknar med de siffrorna som jag har tillgång till. Tyvärr tror jag att Q3 kommer att visa förlust. Det är lite speciella tider som jag ser det och det är en del pågående projekt som driver kostnader, t ex nedstängningen i Österrike. Man har tidigare aviserat att man ska stänga ytterligare butiker i september (om jag kommer ihåg rätt) och jag misstänker att det inte är gratis. Det känns som att det kommer att vara svårt att sälja verksamheterna i Österrike och utifrån mitt perspektiv så förstår jag inte varför man inte bara drar av plåstret och går vidare. Förutom att Q3 kommer att påverkas av kostnader från Österrike-äventyret så tror jag att man kommer att ta ytterligare nedskrivningar av lagret. Förhoppningsvis inte något jättestort, men likväl. När jag skissar på min kammare så tror jag eventuellt att det kan komma en vinst i Q4, men jag känner mig väldigt osäker och jag håller det inte alls säkert.

Det jag tror att man kommer att prata om i Q3-rapporten är att man ser indikationer på att konsumenter börja komma tillbaka och jag tror att det faktiskt inte bara kommer att vara domedagsstämning utan faktiskt lite ljus i tunneln. Att prata om att man kanske överlever och att det kanske kommer lite solsken efter sex mörka kvartal är kanske inte klang och jubelsång, men det kanske kommer att få en och annan att se på branschen och XXL med lite andra ögon. Värderingen har kommit ner så pass mycket så eventuellt så skulle en liten, liten justering av framtida tillväxt och marginaler kunna göra avtryck. Det är sannolikt bara önsketänkande från min sida, men jag tror att det har gått så pass lång tid att det har byggts upp ett behov som driver kunderna tillbaka till butikerna. Värderingen är också ordentligt nerkörd så om det finns chans att visa vinst så kommer ett antal excelsnurror att eventuellt ploppa ur sig grafer som ser aptitliga ut. Kanske.

En sak som jag också tror är att XXL kommer att presentera ett uppdaterat kundklubbserbjudande. Jag hörde ett rykte om att man kommer att introducera ett poängsystem där man får presentkort om man kommer över vissa nivåer. Om jag inte är helt ute och cyklar så omfattar Freddy Sobins insatser på Kicks bl a ett medlemsprogram som blev ganska lyckat. Jag kan vara ute på hal is, men det är vad jag tror.  Det är nog inte fel alls och tidigare har i alla fall Stadium haft liknande upplägg. Man hara hittills varit ganska dålig på att använda sitt kundregister tycker jag.

För min del kommer Q3-rapporten att bli ganska viktig. Freddy Sobin bör kunna leverera tydliga besked i samband med Q3-rapporten och det behövs tydlighet från bolaget för att det ska kännas intressant att vara med som mindre aktieägare. Det är helt tydligt att diskussionerna som förs, förs bakom stängda dörrar och i de sammanhangen är det stora aktieägare med kapital som styr och ställer. Det är fullt rimligt och jag är på många sätt glad att Altor finns med i ägarlistan så att det varit möjligt med ett kapitaltillskott. Alternativet hade varit sämre. Nu när det dock gått så pass lång tid och nyemissionen är på plats så måste det till konkreta åtgärder och avtryck i redovisningen för att det ska kännas som att detta turn around-case inte tillhör ett av de som "never turned".

En sak som oroar mig är att Freddy Sobin ska kasta in handduken. Jag tror att han har fått sig en hel del jobbiga överraskningar under sina första månader på jobbet. Det är mycket som inte har skötts bra och att ha ett bolag med problem som verkar i en bransch som har problem måste vara skitjobbigt. Jag tror också att vakuumperioden mellan Pål Wibe och Freddy Sobin var ett riktigt sänke för bolaget. Nattsvarta rubriker och ingen kapten, dålig kombo.

Det är i alla fall spännande och jag har inte gett upp hoppet.


Inga kommentarer: