25 januari 2023

XXL: Sportindex

Idag kom en pressrelease från Sportindex där de gav några detaljer ur den rapport som man säljer. Den mest intressanta siffran är, som jag ser det, att försäljningen generellt gått ner ca 7.5% samt att minskningen var större i fysiska butiker än vad den var inom e-handeln. Om man tittar på den siffra som XXL har presenterat för fjärde kvartalet så är den ungefär i linje med den information som finns i Sportindex.

Jag vet inte, men jag tror att större köp har minskat mer än vad mindre köp har gjort. Många konsumenter är oroliga för sin ekonomi och en del inköp skjuts på framtiden eller skippas helt. Om jag ska ge mig på en gissning så tror jag att kategorier som påverkas hårdare än andra är t ex löpmaskiner, löpklockor, tält och alpinutrustning. Det känns inte osannolikt att XXL står för en relativt stor del av den typen av dyrare varor. Jag kan naturligtvis ha fel, men det är en fundering som jag har.

Det är möjligt att vissa av dessa kategorier är inne i en negativ trend och att de inte kommer att studsa tillbaka, men jag tror att ganska många sportartiklar kommer att studsa tillbaka. Till exempel, det är möjligt att man skjuter upp att köpa ett nytt tennisracket, men om man gillar att spela så kommer köpet att ske förr eller senare (om inte av annat skäl för att det ibland blir nästan lika dyrt att stränga om som att köpa nytt). Jag jobbar fortfarande utifrån tesen att efterfrågan kommer att studsa tillbaka.

Sannolikt kommer kursen i XXL att vara pressad kommande två månader på grund av de kommande emissionerna, både den andra tranchen och "småspararemissionen". Efter att emissionerna är avklarade så kommer det att komma ytterligare ett par månader innan den nye VD:n Freddy Sobin är på plats. Det kommer med andra ord sannolikt att dröja en bit in på hösten innan det kommer att komma några nya mål eller liknande. Det kommer så klart att levereras ett par kvartalsrapporter under tiden och om jag får gissa så kommer man att fortsätta med de 40-30-10-mål som man har kommunicerat. När väl Freddy är på plats så är nog planen att "huset är i ordning".

Om man läser vad de som inte gillar XXL skriver så handlar det till största del om att bolaget har för dåligt sortiment och att fysiska butiker kommer att konkurreras ut av e-handeln. Det är möjligt att det finns fler argument, men det är de argument som jag har sett. Vad gäller det dåliga sortimentet så tror jag att man har identifierat detta problem och jag tror att VD-bytet har att göra med att man vill lyfta intresset för utbudet. Det är möjligt att det inte är helt enkelt, men jag tror att det finns skäl att tro att det kan gå att skapa en bättre kundupplevelse och mer attraktiva erbjudanden. När det kommer till e-handelshotet så tror jag på omnikonceptet (när jag svingade i Mat.se så hade jag en annan uppfattning) och jag tror att en bra e-handel faktiskt kan gynna XXL.  

Det är fortfarande väldigt stor osäkerhet när det kommer till XXL och det är möjligt att de som håller sig borta även har rätt idag när kursen är nere under 3,70 NOK. Framtiden får utvisa.

Inga kommentarer: