14 oktober 2022

XXL: Kommer det en inbjudan till Q3-presentationen?

Om man tittar på hur många dagar innan själva presentationen av kvartalsbokslutet som inbjudan brukar komma så borde en inbjudan komma nu när som helst. När det väl kommer en inbjudan till så bör sannolikheten att det kommer en vinstvarning att gå ner ganska rejält, tror jag. Det är fortfarande ganska många dagar kvar till dess att rapporten ska presenteras så det kan dröja ett par dagar till, men ganska snart borde den komma...om inte det kommer en vinstvarning istället. Även om det inte är osannolikt så är min utgångspunkt att det inte kommer att bli någon vinstvarning. Anledningen är att den borde ha kommit vid här laget.

En anledning till att det eventuellt dröjer med en inbjudan är att ledningen på XXL sannolikt jobbar med finansieringsfrågan. Skulden har ökat en del de senaste kvartalen och den är nu uppe i drygt en miljard. Det är relativt mycket i sammanhanget och för inte speciellt länge sedan, cirka ett år sedan, fanns det ingen skuld. Lagret är också ganska stort, vilket kan vara ett problem eftersom det kan leda till nedskrivningar, vilket påverkar balansräkningen. I den senaste rapporten var lagret värderat till 2,8 miljarder (om jag minns rätt). I den bästa av världar så har man lyckats sälja av mycket av lagret under Q3, men jag tror tyvärr inte att man skall ha för stora förhoppningar. Det känns inte osannolikt att en ganska stor del av lagret är cyklar. Anledningen till att jag tror det är att man inför Q2 pratade om att man hade förberett sig inför cykelsäsongen genom att fylla lagren. Förhoppningsvis har en hel del av dessa cyklar kunnat säljas under Q3. Det återstår att se (och naturligtvis är inte hela lagret cyklar).

Det som också ligger i korten är VD-bytet. Jag läste någonstans att en ny VD skulle presenteras under september. Det är möjligt att det var felaktig information och det kan t o m vara så att jag kommer ihåg fel. Att VD-bytet drar ut på tiden är inte jättebra. Det borde kunna gå ganska snabbt tycker jag, men uppenbart har det inte varit helt enkelt. Det verkar inte finnas någon internt. Om det skulle funnits så borde det inte ha tagit så lång tid.

Att det inte har kommit en vinstvarning, att det inte är osannolikt att man har kunnat beta av en del av lagret, att t ex Craft säljer ganska bra (vilket jag skrivit om tidigare) och att man snart kommer att presentera en ny VD tycker jag sammantaget ger att det skulle kunna vara läge att köpa. Det är möjligt att det helt fel och bara önsketänkande från min sida. Jag vet helt enkelt inte, men jag tycker att oddsen känns ganska bra. Anledningen till att jag ändå inte köper ännu mer är att jag redan ligger tungt och att det känns heller inte osannolikt att man på något sätt måste fråga ägarna om kapitaltillskott. Om det sker så skulle det kunna ske genom en riktad nyemission som inte görs tillgänglig för småsparare. Det känns inte omöjligt att en och annan större aktör skulle kunna vara intresserad av att köpa till förmånliga villkor som är räknade med utgångspunkt från dagens låga kurs. Det finns många andra tänkbara scenario så klart, men att man tittar på en smidig lösning känns inte omöjligt. Vi får se.

Det ska bli intressant att se rapporten. Sannolikt kommer jag inte att göra någonting innan rapporten.

 

Inga kommentarer: