31 oktober 2022

XXL, Inwido: Inte fullt så illa som befarat, men ändå köp i fönsterbolaget

XXL-rapporten var inte bra. Försäljningen viker, man tappar marknadsandelar och det verkar inte riktigt som att man har en plan för hur man ska komma tillbaka . Det ser med andra ord mörkt ut. Det man i och för sig ska komma ihåg är att det är mycket elände inprisat. Det är intressant att se att kursen faktiskt ungefär legat still efter rapporten (eller t o m gått upp en bit). Den senaste riktkursjusteringen som jag har sett, vilket också är den enda jag sett efter rapporten, visar på att kursen är ungefär där den bör vara. 

Om man ska se framåt så kommer det förr eller senare att anställas en permanent VD. Det kommer sannolikt att vara en positiv injektion, men det är inte säkert. Även om det har tagit tid att få in en VD så ser jag ändå en ny VD som en möjlig positiv trigger.

Det är även möjligt att Q4-rapporten faktiskt inte kommer att vara så usel och att man kommer att kunna beta av sitt relativt sett stora lager. Det är inte heller säkert och tyvärr finns det en hel del som tyder på att det kommer att vara ganska lågt tryck i sportbutikerna under Q4. Det som eventuellt skulle kunna generera en del försäljning är att bokningsläget ser relativt ljust ut för den kommande vintern. Skistar har indikerat att det ser ganska OK ut. Det skulle även kunna bli så att en del av den försäljning som uteblivit under de senaste två kvartalen kommer att tas igen i nästa kvartal, eventuellt.

Jag har bestämt mig för att inte öka i XXL, dock så kommer jag inte att lämna i panik. Det borde inte behövas särskilt mycket för att bolaget skall kunna ses i lite annat ljus. Om det aviseras en ny plan och en ny VD och det får kursen att ticka upp så är det möjligt att jag säljer av en del (förutsatt att jag inte tycker att planen förändrar någonting faktiskt). Det känns inte helt uteslutet att det blir en nyemission i XXL och eventuellt skulle det få kursen att vika ytterligare. Jag tror att man kommer att försöka undvika det så mycket som möjligt, men det känns inte osannolikt.

Jag satt med lite pengar vid sidlinjen bland annat för att jag trodde att det skulle kunna bli en nyemission i XXL. Eftersom det inte verkar bli det i närtid så tänkte jag om och valde att köpa aktier i en nygammal bekant - Inwido.  Jag tror på sitt sätt att Inwido kan vara ett svårt köp just nu. Sannolikt kommer de kommande kvartalen att vara tuffa med vikande byggkonjunktur. Det finns med andra ord risk att de kommande kvartalen kommer att visa tvåsiffriga omsättningstapp och även vikande vinster. Det är sällan bra och jag förstår absolut de som tycker att det är klokt att vänta. Det man ska säga är att den vikande försäljningen kommer inte att komma som en överrakning för någon och jag tror eventuellt att det kan bli en och annan överraskning på uppsidan. Det kan vara fel, men det är vad jag hoppas på.

Anledningen till att jag köper Inwido är att jag tycker att det ser välskött ut och jag tycker att nyckeltalen ser attraktiva ut (även om man har tuffa kvartal framför sig). Det skulle kunna bli så att Inwido kommer att kunan växa under dessa tuffa tider och kanske kommer man att kunna komma ut starkare och med större marknadsandelar när man har krigat sig igenom de tuffa tiderna. Det behöver inte vara så, men det skulle kunna bli så. Att marknaden är ganska fragmenterad och att Inwido är en förhållandevis stor spelare tror jag gör att man står något bättre rustade än en del andra aktörer.

Det som eventuellt skulle kunna förvåna på uppsidan är att det kommer att komma initiativ eller subventioner som är riktade mot energieffektivisering. Moderna fönster är ofta mer energieffektiva än gamla fönster och alla som tilläggsisolerar gör klokt i att också se över sina fönster. Tyvärr verkar inte politiker att tycka att energieffektivisering är särskilt spännande, vilket är synd på många sätt. Om det blir ändring så kan det gynna Inwido, tror jag.

Inwido kommer sannolikt att ligga i portföljen ganska länge. Jag tror att kursen kan komma att sticka upp mot 125-130 SEK innan utgången av 2024, dvs lite drygt två år. Förhoppningsvis kommer det att vara utdelning under tiden. Utdelningen är inräknad i min riktkurs. Vi får se hur det går. Det är inte helt omöjligt att jag lämnar Inwido om jag hittar något som känns mer intressant. Jag ser nämligen en hel del moln på himlen framöver och jag är inte säker på att det kommande året kommer att vara något vidare, dock ser jag nedsidan som tämligen begränsad. Vi får se var det hela landar.

Jag är även lite intresserad av att plocka upp Thule. Det var ett tag sedan jag tittade på bolaget för jag tycker att det har sett ganska dyrt ut, men nu när det har gått ner ganska kraftigt så kanske det kan vara en idé att hoppa på. Vi får se hur det blir.

En annan aktie som jag tittar på är Careium. Jag äger redan aktier och det har hittills varit en riktigt usel investering. Förvärvet i Storbritannien verkar inte alls gått enligt plan och jag tror att marknaden har tappat både förtroendet och intresset. Det är möjligt att det tar lång tid innan man är helt på banan igen, men min känsla när jag läser Q3:an är att man tar ganska mycket kostnader. Det känns som en rapport där man försöker rensa ut så mycket som möjligt. Det kanske inte stämmer, men det är min känsla. Eftersom jag redan ligger relativt tungt i bolaget så ligger jag still utan att öka, men det känns lite intressant. Tyvärr har jag haft en del dyra läxor genom åren när det kommer till bolag som skall vända trender, t ex Telias äventyr i öst tog betydligt längre tid än jag trodde, likaså bankäventyren i Baltikum tyngde längre än vad jag trodde. Det är intressant att följa Careium och det skulle faktiskt inte förvåna mig jättemycket om bolaget köptes ut från börsen. Vi får se. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Folk kommer hålla hårt i sina pengar närmaste 3 kvartalen. Blir än värre för XXL.
Fönster, lågkonja i hela byggbranschen, mindre nybyggnation.. Redan ner 23% mot förra året och det kommer bli mycket värre. De lär ställa in utdelningen eftersom de kommer minska omsättningen markant.

Köp om 6 månader istället, lär vara halva priset på båda då.

Charlie sa...

Det är möjligt att du har rätt, men jag tror att en hel del redan är inprisat. Vad gäller XXL så börjar värderingen komma så pass lågt att en något sämre än normal Q4 skulle kunna få kursen att hoppa upp. Det kan så klart vara så att efterfrågan på sportartiklar kommer att hålla i sig under många kommande kvartal, men jag är inte så säker. Det skulle inte förvåna mig om Q4 kommer in något bättre än marknadens förväntningar. Om det inte längre ser nattsvart ut så kan det göra stor skillnad i värderingsmodellerna. Att min investering i XXL inte blivit som jag tänkt mig är helt klart och med facit i hand hade jag gjort annorlunda, men jag är inte övertygad om att det kommer att ännu sämre.

Vad gäller Inwido så är mycket elände redan inprisat och det borde göra att nedsidan är begränsad, men det är möjligt att du har en poäng. Min riktkurs för Inwido är 120 SEK under 2023. Det har tickat upp en del sedan jag köpte och det är möjligt att jag hoppar av redan vid 115 SEK om det fortsätter upp de kommande månaderna. Vi får se.