28 augusti 2022

Genomgång av portföljen

Nedan följer en kort uppdatering av portföljen. Jag är generellt tveksam till börsen och jag tror att det kan komma att vara tufft ganska länge till, framförallt som en effekt av de högre räntorna. Även om jag tycker att det finns en del som tyder på att det kommer att vara tufft så kommer jag ändå att fortsätta skjuta till pengar till aktieportföljen.

Byggmax (Behåll, riktkurs 70 SEK)

Jag har skrivit mycket om Byggmax och jag tycker att det ser ganska intressant ut trots allt. Q2-rapporten var i mina ögon OK och jag hoppas att Q3-rapporten kommer att vara OK eller t o m  överraska något på uppsidan. Om jag inte redan legat tungt i aktien så hade jag eventuellt fyllt på ytterligare. Det skulle inte förvåna mig jättemycket om bolaget kommer att göra en vinst på 6 SEK per aktie under 2022. Det är möjligt att det är för högt, men det är min utgångspunkt för tillfället.

Många som pratar om Byggmax tycker jag resonerar lite fel när man säger att bolaget kommer att förlora mycket på sjunkande bostadspriser. Jag känner mig ganska övertygad om att det är antalet småhustransaktioner som är det viktiga för Byggmax. Mattias Ankarberg har skrivit det i något sammanhang tror jag, och jag tror att det stämmer. Om priserna går uppåt så är det så klart positivt, men det är viktigare med många transaktioner. Om man tror som jag att det är antalet transaktioner som är viktigt så är det två saker som jag tycker att man skall tänka på. Antalet transaktioner skiljer sig inte jättemycket över tid och faktorer som åldrande mm spelar även in. För det andra så är många småhusägare i Sverige förhållandevis gamla och det gör att det finns en del transaktioner som kan förväntas de kommande åren. Det är möjligt att jag är fel på det, men jag tror att renoveringar och efterfrågan på byggmaterial kommer att bestå.

En annan sak som jag tycker att man skall komma ihåg när det kommer till renoveringar och byggprojekt är att byggnader kräver underhåll. Annorlunda uttryckt, ett trädäck varar inte för evigt utan efter 15-20 år (kanske tidigare än så eller i vissa fall senare) så kommer man att behöva byta ut trädäcket. Tak måste bytas ut, man behöver måla om träpaneler etc. Ibland verkar många som uttalar sig om Byggmax vara av uppfattning att byggprojekt är ett sorts nöjesprojekt som man kommer att välja bort om det blir sämre tider. Det finns säkert exempel på en del byggprojekt som inte är av nöden krävda, men en hel del är. Man skall också komma ihåg att en hel del av projekten faktiskt är kopplade till besparingar. Att förbättra isoleringen i en 70-talsvilla är sannolikt ganska enkelt att räkna hem idag.

Jag har justerat ned min riktkurs en del. Det kanske är lite märkligt, men jag tycker att det kan vara på sin plats. Vinsterna minskar trots allt. 2021 var ett år som påverkades positivt av pandemin och att vinsten minskar under 2022 är på alla sätt vad alla förväntar sig. Man skall även väga in att de finansiella målen för 2025 inte är jätteoffensiva, vilket kan göra att man blir lite tveksam. Sannolikt har man inte tagit höjd för de tuffare tiderna när dessa mål sattes så det skulle eventuellt kunna vara så att dessa blir svårare att nå trots allt. Lyckligtvis kan Byggmax till viss del påverkas positivt av sämre tider av att allt fler gör jobbet själv istället för att köpa in tjänsten och i egenskap av lågprisaktör så får man säkert några kunder som väljer Byggmax framför andra dyrare alternativ.

Det som lite grann oroar mig är satsningarna i Danmark. Det skulle kännas väldigt skönt om det visar sig att man kan tjäna pengar i Danmark. Svenska företag har ibland svårt att etablera sig i Danmark och det oroar mig lite grann. Om det visar sig att den danska satsningen inte riktigt blir så lyckad så kommer det att ytterligare dra ner.

Överlag så är jag positiv till Byggmax. Man har ett bra erbjudande och man kommer att kunna att leverera bättre erbjudande i takt med att man växer. Jag gillar caset, men eftersom jag redan ligger tungt så kommer jag inte att öka.

Scandic Hotels Group (Behåll, riktkurs 50 SEK)

Scandic kommer sannolikt att leverera en bra Q3-rapprot. Nästa vecka kommer man att kunna se vad RevPAR landade på under augusti i huvudstäderna. Förmodligen kommer det att vara ganska bra siffror. Det finns ganska lite som tyder på att situationen i augusti skulle skilja sig så mycket från juli och av den anledningen så tror jag att det kommer att bli ganska bra siffror.

Den senaste tiden har aktien handlats kring 40 SEK. Innan året är slut så tror jag att kursen kan komma upp till 50 SEK. Om det blir så kommer jag att sälja, men det är möjligt att det är för mycket att hoppas på att kursen går upp runt 25% under årets sista månader. Vi får se. Överlag så tycker jag att både marknaden och bolaget utvecklas bra.

XXL (Behåll, riktkurs 10 NOK)

Om Byggmax och Scandic Hotels känns ganska bra så har tyvärr mina investeringar i XXL blivit heldåliga. När man tittar på XXL så tycker jag att det ser billigt ut sett till t ex EV per butik. Jag trodde att Q2 skulle bli bra som en effekt av att konsumenter kom tillbaka till butikerna. En annan sak som jag hoppades på var cykelförsäljningen i Q2. Tyvärr blev Q2 en besvikelse och kursen har fortsatt nedåt.

Pål Wibe skall sluta som VD och det bådar på många sätt inte gott. Jag hade hoppats på Pål Wibe och mitt intryck av honom var bra. Det har nu gått en ganska lång tid sedan Pål meddelade att han inte ville fortsätta som VD eller, om det var tvärtom, att styrelsen bad honom att lämna. Det spelar mindre roll som jag ser det vem som initierade uppbrottet. Det som är jobbigt nu är att skutan har en kapten som bara är kapten till dess att det utses en ny kapten. Man befinner sig på så sätt i ett vakuum och det är inte bra, särskilt inte i dessa speciella tider med post-pandemieffekter och allmän konjunkturoro.

Jag tror att XXL utvecklas OK i Sverige, men i Norge verkar man ha stött på problem. Det bådar inte gott eftersom den norska marknaden är hemmamarknaden och den största marknaden för XXL. Det är möjligt att man kan hitta tillbaka till gammal form, men att man blir utmanad i Norge känns inte helt bra. Tyvärr har jag inte så bra koll och det är möjligt att jag överdriver risken.

Det skrivs en del om att det finns risk att det kommer att behövas ytterligare pengar från ägarna om nästa kvartal även det kommer att vara dåligt. Det är möjligt att det stämmer. Det som inte känns helt bra i sammanhanget är att man nyligen delade ut 0:60 NOK. Det ska bli intressant att se vad som sägs om den finansiella ställningen i samband med att man presenterar Q3-rapporten. För egen del så tycker jag inte att det ser så illa ut och jag jobbar efter hypotesen att det inte kommer att behöver skjutas till pengar, men jag kan mycket väl ha fel.

Även om det känns motigt så tror jag att XXL kommer att komma igen. Det finns en del märken som går bra, tex Craft (som är del av New Wave) och förhoppningsvis kan en del spilla över på XXL. De egna varumärkena är också intressanta.

Det ska bli intressant att se vad som händer med bolaget framöver. Det kommer sannolikt inom kort presenteras en ny VD. Det är positivt och jag tror att det eventuellt i samband med det kan komma att komma mer information om hur man ser på framtiden. Det återstår att se.

För runt 6 NOK så tycker jag att det ser hyggligt köpvärt ut. Det har varit mycket negativt runt bolaget och om man kan vända trenden så kan det gå upp ganska snabbt. Riktkursen som jag jobbar efter är 10 NOK fram till nästa sommar. Det kan mycket väl bli tufft. Eftersom det finns så mycket osäkerheter kring bolaget och eftersom jag redan ligger tungt så ligger jag kvar, men ökar inte.

Övriga bolag i portföljen är följande:

SCA B

Pandox B

SEB A

Huscompagniet

Ferroamp

Caliditas

Camurus

Firefly

Telia

Holmen B

Tobii Dynavox

Tobii

Dedicare

Husqvarna

Trelleborg

Skanska

Stora Enso

Shop Apotheke Europe

Careium


2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser många som likt dig säger att man "är tveksam till börsen" och att man helt enkelt tror på nedgång närmsta tiden men ÄNDÅ likt dig fortsätter KÖPA. Varför?

Jovisst, börsen går alltid upp på sikt etc. etc. men om ens egen analys säger att det väntar nedgång närmsta tiden förstår jag inte varför man inte håller likvider för sparpengarna istället för att tvinga in dem i aktier man själv tror kommer få det tufft närmsta tiden?

Charlie sa...

Tack för kommentaren! Det är möjligt att vi lägger lite olika tolkning i uttrycket "tveksam till börsen". Om jag känt mig övertygad om att börsen skulle gå ner så hade jag inte investerat precis som du är inne på. Jag är dock inte övertygad om att börsen ska går, men tveksam.

Jag tycker även att det är en poäng att skilja på börsen och individuella aktier. Det kommer i princip alltid att finnas aktier som går bra. Om det generella börsklimatet är dåligt så kan det däremot vara väldigt få aktier som går bra.

En annan anledning är att jag tror på tid i marknaden och att det är svårt att veta när det är läge att köpa. Det innebär att jag köper, trots att jag känner mig tveksam.

Så resonerar jag.