03 augusti 2022

XXL: Tankar om en eventuell minskning

Precis som jag skrev i mitt tidigare inlägg så har jag hamnat snett i XXL. Det är en hel del som jag skulle vilja ha ogjort och jag har förhoppningsvis lärt mig en del. Det jag framförallt har lärt mig är att inte gå in för tungt för snabbt. I fallet med XXL så byggde jag snabbt upp min position så att det blev en av de största i portföljen. Det var fel sett så här i efterhand.

Q2-rapporten var på många sätt en besvikelse. Jag hoppades att de stora cykellagerna som man byggt upp skulle göra att Q2-rapporten levererade bra cykelförsäljning, men den uteblev, eller åtminstone blev inte så bra som jag hade hoppats. Det jag även hade hoppats på var att återöppningen av samhället skulle göra att fler letade sig till butikerna och att det skulle få fart på försäljningen. Det var feltänkt. Försäljningen minskade istället. Det är möjligt att det vi ser nu är en bieffekt av pandemin. Kanske, eller sannolikt, var det så att efterfrågan fick en boost under pandemin och trots att affärerna var nedstängda så ökade efterfrågan. Det är lite oroväckande och det är lätt att hamna i ett resonemang att fysiska butiker inte är någon kritisk tillgång. Å andra sidan, pandemiåren har varit annorlunda och t ex friluftsliv har varit ett av ganska få alternativ som varit tillgängligt. Att efterfrågan har varit hög under pandemin kanske egentligen mer handlar om vilka fritidssysselsättningar som varit möjliga och kanske ska man vara försiktig med att dra slutsatser om fysiska butikers framtid från Q2-rapporten. Om det visar sig att det framför allt handlar om att många köpte väldigt mycket friluftsprylar, cyklar mm under pandemin och att vi nu upplever en sorts baksmälla. Om jag läser nyhetsflödet rätt så är det åtminstone till viss del en generell minskning och e-handeln drabbas hårdare än de fysiska butikerna.

Jag tror att sportutrustning, sportkläder, friluftsutrustning och andra produkter som XXL säljer kommer att fortsätta sälja framöver. Även om det blir tuffare tider så tror jag att XXL:s produkter kommer att sälja. Eftersom XXL ofta erbjuder låga priser så kan eventuellt tuffare tider göra att bolaget tar marknadsandelar. Det finns med andra ord en del som talar för bolaget.

Att Q2:an var svag är inte bra, men jag tycker att det finns en del anledningar som om inte kan förklara nedgången till viss del. Det som gör mig mer fundersam är följande:

- VD:n lämnar

Pål Wibe lämnar bolaget. Det är annonserat och inom kort räknar jag med att det kommer att presenteras en ny VD. Det bör komma inom kort eftersom jag har svårt att se att meningsskiljaktigheterna uppkom helt plötsligt utan det måste ha varit en process. Även om man inte har talat med någon annan förrän jakten på en ersättare är igång så gissar jag att tankearbetet redan var igång när pressmeddelandet kablades ut.

Att Pål Wibe lämnar känns inte bra. Det är förvisso så att VD:ar byts ut och det är möjligt att saken inte ska förstoras. VD-bytet känns dock inte, i kombination med Q2:an, att det bara handlar om personkemi eller att man har lite olika syn på vilka aktivitet eller projekt som ska prioriteras. XXL:s koncept känns svajigt just nu och det tar sig uttryck i att kursen står bottenlågt. 

- Oroväckande finansiell position

Att vinsten under Q2 föll ganska rejält har gjort avtryck i balansräkningen. Det finns de som spekulerar i att det finns risk för nyemission och även om jag inte riktigt känner att jag kan göra någon riktigt bra bedömning så ser jag det inte som osannolikt. Jag tror att oron för att det kan komma en nyemission trycker ner kursen. Om det kommer klargöranden så skulle det kunna skicka upp kursen, eventuellt. Om det å andra sidan kommer information om att det blir en nyemission så kommer sannolikt kursen att gå ner ytterligare. Jag antar att det inte kommer att komma mer information innan Q3-rapporten, vilket gör denna rapport viktig. Det är möjligt att jag har fel, men jag räknar inte med att det kommer mer information kring den finansiella positionen innan Q3-rapporten. Det som eventuellt skulle kunna göra att det faktiskt gör det är att skulle kunna komma mer information är att det sannolikt kommer att komma information om en ny VD innan Q3-rapporten presenteras.

Det som dessutom gör mig förbryllad är att man nyligen delade ut pengar. Det känns inte helt förtroendeingivande att det nu spekuleras i om det kommer att behövas en nyemission eller ej. Det är möjligt att det är jag som tänker fel kring nyemissionen och att balansräkningen kanske är lite ansträngd, men att bolaget kommer att kunna ta sig igenom dessa tuffa kvartal trots utdelningen. Frågan är om styrelsen hade föreslagit utdelningen om man vetat att det skulle bli så pass tuffa kvartal som det faktiskt har blivit. En del av utmaningarna har förvisso tillkommit efter att beslutet togs, men trots det så känns det inte helt bra.

- Unique Selling Points

När det kommer till faktorer som talar för att XXL kommer att kunna visa fin tillväxt framöver och fina vinster så känns det inte helt uppenbart för närvarande. Om jag inte kommer ihåg fel så finns det planer på att reducera storleken på en del butiker. Det känns inte helt tryggt när ett bolag som heter XXL reducerar storleken på butikerna. Det känns som att det finns en del i grundkonceptet som inte riktigt håller på alla sätt. Återigen, det är möjligt att jag förstorar bagateller och det kanske bara är klokt att minska butiksytan för en del butiker.

Det jag tycker fungerar och som också lockar mig till butikerna är att det finns ett stort utbud och hyggliga priser. När det kommer till cyklar, som jag gillar, så tycker jag att man har ett ganska bra upplägg. Det egna varumärket "White" tycker jag har ett intressant prisläge. Det går säkert att hitta bra alternativ, men när det t ex kommer till att hitta en bra cykel till ett barn så är det ofta lättare att åka och titta på, eller köpa, en cykel i en fysisk butik istället för att beställa en på nätet. Det finns säkert de som tycker annorlunda, men jag tror att den egna cykelbusinessen har ett värde. Jag tycker även att samarbetet med Scott är bra. Sannolikt kommer man att kunna göra mer vad gäller det egna varumärket "Neomondo". Samarbetet med Haglöfs tycker jag också känns bra. Det finns inte så många fysiska butiker för varumärken som Haglöfs som jag ser det. Naturkompaniet är del av Fenix Outdoor och det blir nog något märkligt för ett märke som Haglöfs att dela hylla med varumärken som Fjällräven, som också är del av Fenix Outdoor. 

Man kan fundera mycket kring vad XXL har för konkurrensfördelar och det tror jag absolut att ledningen också gör. I samband med att man presenterar en ny VD så tror jag att man kommer att presentera information om hur man ska kunna få igång tillväxt och vinst.

För att sammanfatta så är jag bekymrad kring XXL och jag vet egentligen inte riktigt vilket ben jag ska stå på. Marknaden ogillar osäkerhet och jag tycker att det prisas in ganska ordentligt i dagens kurs (runt 6.50 NOK). Mer information, t ex information om vem som blir bolagets nästa VD, skulle kunna minska osäkerheten och därmed göra att kursen tickar upp, eventuellt. Jag tror att de stora spelarna kommer att vara vinnare i framtiden och jag tror även att omnikanal kan vara en bra väg fram. XXL är hyggligt placerade i båda avseenden som jag ser det.

Jag gjorde fel som köpte innan Q2-rapporten. Det var fel beslut, men det är gjort. Jag såg inte VD-bytet komma. Det har påverkat kursen negativt och det är kanske en effekt av att resultaten uteblivit och därmed kopplat till den svaga Q2:an. Nu när kursen pressats ganska ordentligt så är situationen en annan. Det kan bli så att det kommer en nyemission och det skulle mycket väl kunna pressa kursen ytterligare. Det är en risk. Vi får se hur jag gör. Jag kommer inte att öka. Eventuellt kommer jag att ligga kvar med nuvarande innehav. Ett annat möjligt alternativ är att jag minskar. Även om jag ser risker med att ligga kvar så tror jag nog att jag kommer att ligga kvar faktiskt. Vi får se.

Inga kommentarer: