02 augusti 2022

Byggmax, Scandic Hotels, XXL: Några tankar om storinnehaven

Jag har funderat en del den senaste tiden kring portföljen och de olika innehaven. Nedan kommer ett par tankar om de tre största:

Byggmax

I Q2-rapporten kan man läsa följande:

Byggmax är svåranalyserat eftersom pandemin var en speciell tid som gynnade bolaget. En effekt av detta är att jämförelsetalen måste ses i ljuset av att de kommer från en speciell tid. Frågan är om den nedgång som man ser ska ses som ganska positivt eftersom omsättningen inte går ner fullt lika mycket som man skulle kunna tro givet att samhället öppnat upp? Å andra sidan så kan man se det hela som att bolaget visar negativ tillväxt och att bolaget kämpar. Jag tror att bolaget gynnades under pandemin, men jag tror att den underliggande tillväxten, som man kunde se innan pandemin, kommer att fortsätta efter pandemin. Annorlunda uttryckt, jag ser glaset som halvfullt.

I slutet av mars publicerade placera en av få analyser av bolaget, se https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2022/03/30/bottenkanning-i-prispressat-byggmax.plc.html. Vid tillfället för analysen så var kursen ca 70 SEK och det gjordes en del insiderköp ungefär på dessa nivåer. I analysen så presenterades följande estimat:

Det känns fullt möjligt som jag ser det att man kommer att nå de estimat för 2022 som nämns ovan. Om man ser på första halvåret så har förvisso omsättningen backat, men inte så mycket som estimaten ger vid hand. Det som inte talar för en sådan slutsats är att Q2 visar på en större omsättningsminskning än Q1 och om detta är ett tecken på att omsättningen kommer att minska så skulle det kunna göra att estimaten inte uppnås. Jag tror att det finns mycket som tyder på att omsättningen kommer att öka, bland annat de många nya butikerna som öppnats de senaste åren tror jag kommer att generera ytterligare försäljning. Det tar ett tag för konsumenter att hitta till butikerna och jag tror att det finns en del att hämta från de nya butikerna.

Vad gäller vinsten så tror jag att de många investeringarna som gjordes i uppgraderingarna under förra året gör att vinsten kommer att vara ganska OK under Q3 och Q4. De flesta butikerna är nu uppgraderade och istället för att ta kostnaderna för uppgraderingarna kan man nu skörda frukterna.

Överlag är jag positiv till Byggmax och jag tror till viss del att 2022 kommer att vara lite av ett år där de stora pandemi-investeringar som gjordes under 2021 får effekt på försäljningen.

Min riktkurs för Byggmax är 70 SEK. Det är mycket möjligt att den kan justeras upp om Q3 visar att marginal och omsättning kommer in bättre än vad jag väntar mig.

Scandic Hotels

Scandic visade under Q1 att det finns ett uppdämt behov av att resa och bo på hotell. Innan Q2-rapporten presenterades så gjordes en omvänd vinstvarning. Rapport kom in i linje med den omvända vinstvarningen. Rapporten finns här : https://www.scandichotelsgroup.com/files/Q2_presentation.pdf.

Det finns mycket intressant att läsa i rapporten, men om man ska lyfta fram en sak så är det sliden som visar justerad ebitda för de senaste åren, se nedan:


Q2 sticker ut som ett väldigt bra kvartal och även om det finns faktorer, tex att det kommer att komma en utspädning på ca 20% när konvertibellånen når sin lösendag, så tycker jag att det ser ut som att Scandic navigerade pandemin på ett bra sätt och att man nu kan skörda frukterna av att samhället öppnar upp. Jag gissar att det finns en del investerare som gärna vill se ett eller två ytterligare kvartal innan man vågar på sig att ge sig in i aktien. Jag tycker att det ser intressant ut och min riktkurs är fortsatt 45 SEK. Det är möjligt att det finns ytterligare uppsida.

Q3 är vanligtvis ett bra kvartal för Scandic, se bild ovan. En pusselbit som indikerar att det kommer att bli ett ganska bra Q3 är RevPAR-siffrorna som kom igår, se nedan från https://www.benchmarkingalliance.com/.


Om kursen går upp en bit skulle det kunna leda till att blankningen. Sannolikt så är åtminstone en del av blankningen kopplad till konvertibellånen. Om jag minns rätt så är lösenkursen ca 43 SEK och lösendagen i oktober 2023 (osäker på om detta stämmer). Det känns inte omöjligt att blankningen minskar om kursen håller sig stabilt över 47-48 SEK. Eventuellt skulle en minskning av blankningen att elda på kursen. Vi får se. Det spelar ofta inte ut som man tror, men jag kan inte låta bli att fundera på om blankningen skulle kunna vara bra för kursen.

En mer rättfram tolkning är att blankningen är hög för att Scandic står inför tuffa tider. Resor kanske kommer att prioriteras ned om vi står inför tuffare ekonomiska tider. Många av de affärsresor som gjordes 2019 kanske kommer att ersättas av Teams-möten under 2023. Det är möjligt, men jag tror att även om så är fallet så kommer det att finnas en efterfrågan av hotellnätter. Jag känner mig faktiskt inte så orolig. Istället så tror jag att man har dragit för stora slutsatser om vad pandemin kommer att ha för konsekvenser långsiktigt.

Vad gäller Byggmax så känner jag mig ganska OK med min position och det finns en risk att Q3 inte kommer att vara super. I fallet Scandic så tror jag tvärtom att det finns en del som talar för att Q3 kommer att kunna vara bra och att det eventuellt skulle kunna få en och annan att se på bolaget på ett annat sätt. Det är inte säkert på något sätt, men jag tycker att det är värt chansningen. 

XXL

Byggmax och Scandic har varit case som jag varit inne och vevat i under ett par års tid. XXL har jag köpt på mig under ungefär ett års tid. Hittills har det varit ett riktigt dåligt beslut.

Till skillnad från Scandic så gjorde man en vinstvarning innan Q2-rapporten. Rapporten går att nå här: https://www.xxlasa.com/wp-content/uploads/2022/07/XXL-ASA-Interim-report-Q2-2022.pdf. I rapporten kan man bland annat se följande:


Jag trodde efter att Q1-rapporten presenterades att Q2 skulle kunna komma in ganska bra, men så blev det inte. Försäljningen hackar och vinsterna ligger på klart lägre nivåer än under 2021. Det är möjligt att det kommer att ordna upp sig under Q3, men det känns inte som att det är självklart.

Utöver en Q2-rapport som inte imponerade så meddelade bolaget att VD:n Pål Wibe kommer att lämna som VD. Det finns, vad jag vet, inte satt något datum när Pål kommer att lämna och någon annan kommer att ta över, men jag gissar att man kommer att presentera någonting inom ett par månader. Jag gissar att man kommer att presentera en ny VD redan under augusti, men det kan vara fel.

Anledningen till att Pål Wibe lämnar som VD sägs vara att han och styrelsen inte är överens när det kommer till vad som ska prioriteras. Det är tämligen luddigt som jag ser på saken och det känns inte helt bra att man inte kan vara mer specifik. Det är lätt att tro att det handlar om att resultaten uteblivit och att prioriterings-argumentet mest är en rökridå. Å ena sidan är det bra att man byter VD om man inte når sina mål, å andra sidan så kommer det inte att hjälpa bolaget att skicka iväg en kompetent person om affärsmodellen inte håller. Även om det sannolikt är rätt att gå skilda vägar om man inte ser en framtid för ett samarbete så tycker jag att VD-bytet är negativt. Pål Wibe var en anledning att jag köpte och jag tror att han är högst kompetent som retail-VD.

Det jag hoppas på är att man kommer att presentera en ny VD och en ny plan för hur man skall kunna vända trenden för bolaget. Förhoppningsvis så kommer man att lyfta fram en relativt tydlig plan som visar på hur man ska kunna öka intäkter med hjälp av click & collect, hur man skall kunna utnyttja sina butiker på ett bättre sätt, hur man skall kunna samarbeta med olika varumärken på ett bra sätt, osv. Det jag inte vill se är att man presenterar ett namn och att man därefter säger att man skall återkomma om tre-fyra månader med en plan för hur man skall göra bolaget mer intressant.

Överlag så är jag negativ till XXL och jag har gjort en felbedömning. Det enda som gör att jag i dagsläget inte säljer är att jag tycker att nuvarande värdering är så pass låg att jag har svårt att se att det kan bli så mycket lägre. Det är så klart sant att bolaget kan bli värt noll (i alla fall i teorin), men eftersom det finns en fungerande verksamhet så ser jag inte att det kan gå ner så mycket mer. Det känns inte otänkbart att en ny VD skulle kunna få fart på saker och ting, och att det skulle kunna få fart på kursen, eventuellt. Med nuvarande kurs bör det även finnas möjlighet för bolaget att överraska positivt vad gäller Q3-rapporten. Det som skulle kunna tala för bolaget är också att det köptes en hel del sportutrustning under pandemin och att efterfrågan därför inte är så stor nu, men att den kommer tillbaka under 2023. Vi får se.

Vad gäller riktkurs för bolaget så tror jag att kursen kan hoppa tillbaka till 10 NOK under innevarande år. Eventuellt skulle den kunna ticka upp ytterligare något om det kommer positiva nyheter. Jag vet inte riktigt hur jag skall göra med detta innehav. Sannolikt kommer jag att minska, men jag kommer inte att ha bråttom. Jag har inte helt gett upp hoppet och jag tror att man eventuellt skulle kunna bli en intressant spelare, tex ett sorts nordiskt Decathlon.

Inga kommentarer: