12 oktober 2021

Portföljgenomgång

Det var ett tag sedan jag gick igenom portföljen. Här kommer en kort genomgång:

Scandic Hotels

Mitt största innehav, cirka 20% av portföljen. Lyftet som jag har hoppats på har hittills uteblivit, men jag tycker att statistiken som levereras tyder på att vi håller på att återgå till ett normalläge. Det är möjligt att affärsresandet kommer att minska något, men jag tycker att värderingen är intressant. Riktkurs 45 SEK innan årsskiftet som tidigare (även om årsskiftet närmar sig snabbt och det kanske kommer att bli tufft). Planen är att ligga kvar med oförändrat antal.

Byggmax

Även Byggmax är ett stort innehav även om jag har sålt av mycket av mina aktier. "Expertkommentarerna" som sa att bolagets framgångar handlar om att folk i större utsträckning jobbar hemifrån under pandemin tycker jag har kommit på skam, men det är väl säkrast att inte vara för kaxig. Jag har stor tilltro till både VD och styrelseordförande och jag tror att bolaget kan fortsätta att utvecklas på ett fint sätt. Eftersom jag redan ligger tungt i bolaget så kommer jag sannolikt att ligga kvar med det innehav som jag har. För Byggmax har jag ingen riktkurs. Det skulle inte förvåna mig om vi under nästa år når kurser över 100 SEK, men det är långt ifrån säkert. Jag tror inte uppsidan är jättestor från dagens nivåer, men jag tror att utvecklingen kan fortsätta att rulla på fint.

Huscompagniet

Huscompagniet tror jag kommer att utvecklas fint inom närmaste 12 månader. EQT har sålt sina sista aktier och jag tror att det kan sätta fart på kursen, eventuellt. Det är möjligt att jag minskar något för att frigöra pengar till mer intressanta aktier.

Tobii

Min riktkurs för Tobii är egentligen 70 SEK och har varit så ett tag, men när kursen väl tickar upp så har jag inte fått tummarna loss att sälja. Det är en del som lockar; bolaget ska delas upp och man har aviserat att man går in i bilindustrin. Jag börjar så smått tröttna på att det stora genombrottet inte kommer och eventuellt så kommer jag att minska eller sälja helt.

SEB A

För närvarande så tror jag på banksektorn och SEB är mitt favoritval. Det kommer sannolikt att bli bra utdelningar under nästa år och jag tror att svenska banker ligger bra till när det kommer till digitalisering. Inga direkta planer vad gäller detta innehav. Om något så skulle jag kunna tänka mig att öka, men det ligger inte nära till hands direkt.

SCA C

SCA är ytterligare ett "längst ner i byrålådan"-innehav. Skog tror jag kommer att vara intressant för framtiden och jag tror även att det finns ett värde i marken som man äger, tex för att kunna använda denna för tomter, solceller, vindkraftverk mm.

TUI

TUI är lite av en chansning och jag hoppas på att nyemissionen kommer att vara en vändpunkt för kursen. Det är inte säkert och jag tycker att det är rätt svårt att bilda mig en uppfattning om bolaget. Om kursen står en bit upp om ett par månader är det inte alls omöjligt att jag minskar eller säljer helt. Planen är dock att ligga kvar i aktien till sommaren, dvs knappt ett år.

Calliditas

Tyvärr har mitt äventyr i Calliditas bara bekräftat vad jag tidigare konstaterat - jag skall hålla mig borta från biotech, läkemedel mm. När tillfälle ges så kommer jag att lämna. Det är möjligt att det kommer positiva besked från FDA om inte allt för lång tid och jag hoppas att det kan vara en trigger för kursen. Sannolikt kommer jag inte att vara kvar i ägarlistan om ett halvår. 

Shop Apotheke

Jag kom i kontakt med Shop Apotheke när jag lyssnade på en Placera-podd. Mycket är intressant med bolaget, men precis som med TUI så tycker jag att det är svårt att skapa mig en bra uppfattning. Överlag så tror jag att man har en bra idé och jag tycker att det är mycket som talar för bolaget, men jag ser också risker med bolaget. Sannolikt kommer jag att välja att kliva av om kursen hoppar upp en bit. Vi får se.

Firefly

Jag gillar Firefly och jag har John Skogman, Börspodden, att tacka för att jag hittade bolaget. Idag önskar jag att jag köpt mer än vad jag faktiskt gjorde, men överlag så är jag nöjd. Det är ett relativt litet bolag och jag tror att jag håller mig till de aktier som jag har. Det skulle inte förvåna mig om bolaget blir uppköpt inom ett par år.

Pandox B

Pandox köpte jag på mig efter att jag lyssnat på ett poddavsnitt med Anders Nisson, f d VD i Pandox som tyvärr gick bort i Covid-19. Jag tror att Pandox kan stå inför en uppvärdering i takt med att samhället öppnar upp. Jag är redan ganska hårt viktad mot uppöppningscase så jag tror inte att jag kommer att öka, men jag är inte osugen. Lite osäkert är det också kring den nye VDn. Jag hade väldigt höga tankar om Anders Nissen och jag vet inte om arvtagaren kan axla rollen. Det återstår så klart att se och det är ingenting som har gjorts som egentligen som får mig att tveka, men det skapar en ändå en osäkerhet när Anders Nissen tragiskt gick bort.

Ferroamp Elektronik

Många av bolagen ovan har jag inte för avsikt att öka i, men Ferroamp tror jag stenhårt på. Jag tror att bolagets produkter kommer att efterfrågas i framtiden och jag tror att bolaget kan stå på randen till ett genombrott. Det finns säkert konkurrens och jag vet egentligen inte hur bolaget står sig mot andra alternativ. Det hindrar dock inte mig från att vara väldigt positiv. Jag är t ex mer intresserad av att köpa Ferroamp än Garo eller CTEK. Anledningen är att jag tror att Ferroamps lösningar har högre teknikhöjd och därmed kan sticka ut på ett annat sätt. Jag har använt mig av lite olika elbilsladdare och jag skall ärligt säga att jag inte märker någon större skillnad. Det kan så klart bero på att jag är glad amatör, men så är det i alla fall. Under den närmsta tiden kommer jag att läsa på om bolaget och om jag inte stöter på någonting som får mig att ändra uppfattning så kommer jag nog att öka. Värderingen är naturligtvis baserad på ganska häftiga försäljningsökningar, men jag tror att det är görbart. Tyvärr är jag inte lika ball som förr och jag tror inte att jag kommer att gå in lika hårt som jag t ex gjorde i Matse eller Hövding. 

Skanska B

Skanska är ytterligare ett byrålådeinnehav och jag har varken plan på att öka eller minska.

Telia Company

Det skall bli intressant att se hur "CMORE-delen" av Telia kommer att utvecklas. Ett tag hoppades jag på att bolaget skulle delas upp eller att något annat större skulle ske. Nu tror jag inte att något revolutionerande kommer att ske. Jag kommer sannolikt att ligga kvar. Om jag skulle öka eller minska så är det minska som ligger närmast.

Husqvarna B

Jag tror på Husqvarna och jag tycker att den senaste nedgången, som verkar vara triggad av problem med underleverantörer, kan vara ett ganska bra tillfälle att hoppa på. Det ligger ganska nära till hands för mig att öka. För mig är Husqvarna kvalitet och jag tycker att man gör mycket rätt utan att det får så mycket uppmärksamhet i affärspress.

Camurus B

Tyvärr har Camurus de senaste månaderna inte rosat marknaden och jag tror att problemen med Braeburn och FDA tyvärr ligger som en våt filt. Det är mycket som jag gillar med bolaget och jag hoppas att det vänder för bolaget. Positiva nyheter från USA skulle sannolikt vara en trigger, men det är ingenting som jag räknar med. Det är ganska stor chans att jag gör mig av med mitt innehav inom inte för lång tid.

Holmen B

Holmen är tillsammans med SCA och Stora Enso R min exponering mot skogssektorn och jag funderar inte så mycket kring dessa innehav. Det har varit en del nyheter kring en eventuell kartellbildning, men Holmen verkar inte vara del av detta.

Swedbank A

Jag tror att banksektorn är intressant, dock så tror jag inte att Swedbank är det bästa alternativet. SEB håller jag högre. Anledningen till att jag har Swedbank är att jag tror att det kan vara klokt med diversifiering. Jag tror att det är bra att vara exponerad mot banksektorn och av den anledningen så kommer jag sannolikt att ligga kvar.

Dedicare B

Jag köpte för att jag tyckte att det såg attraktivt ut sett till nyckeltal och jag tror att det var någon som lyfte bolaget i en podd. Det kan ha varit Kvalitetsaktiepodden. Jag ser inte någon jätteuppsida och det är möjligt att jag lämnar, men jag har inga direkta planer.

Trelleborg B

Trelleborg tror jag på, men jag har inga direkta planer på att öka.

Stora Enso R

Stora Enso är ytterligare ett skogsinnehav. Tyvärr verkar det som att bolaget har fått besök av EU-kommissionen med anledning av kartellbildningsutredningen. Det ändrar inte så mycket i stort för min del och jag hoppas så klart att det inte finns några skelett i garderoben. Det jag är lite rädd för är att kommissionens utredare kommer att jobba till man finner något och att det drar ut på tiden, vilket är olyckligt för att det tar tid från annat och skapar osäkerhet. En del av mig är lite sugen på att helt lämna skogssektorn för att vara på den säkra sidan, men jag tror att jag väntar ut det hela istället.

Sammanfattning

 Överlag så är jag nöjd med min portfölj. Det jag kan fundera lite kring är att jag har ganska många innehav som egentligen bara ligger, t ex SEB, Swedbank, Telia. Det är klokt att inte dutta för mycket i en portfölj, men om man tittar var mina vinster kommer så är det framförallt från de innehav som jag arbetar aktivt med. Det går naturligtvis att välja perioder och innehav på olika sätt och beroende på hur man väljer så blir resultaten lite olika. Det är möjligt att jag skulle vara snabbare med att kapa innehav som står och stampar och där jag inte ser någon direkt trigger. En ytterligare anledning till att exempelvis ta bort Swedbank är att jag ligger exponerad mot stora svenska bolag via mina pensionsfonder som bl a innehåller svenska indexfonder.