26 april 2021

XXL: Halvering av innehavet

Idag så sålde jag knappt hälften av mina XXL-aktier runt 20,30 SEK. Efter att jag sålt så fortsatte kursen upp och jag borde så här i efter hand varit lite mer cool, men så kan det vara (jag har f ö aldrig varit och kommer nog aldrig att bli cool). Jag hade hoppats på mer av Q1-rapporten och jag kan inte säga annat än att jag är nöjd över att komma ut med en liten vinst. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jag kommer att behålla mina resterande aktier som utgör ca 7-8% av portföljen. Det är med andra ord fortfarande ett stort innehav och det skulle inte förvåna mig om reaktionerna på Q2-rapporten kan bli hyggligt positiva. Vi får se. Om det tickar upp till 23-24 NOK så lämnar jag nog helt.

Det som lite grann oroar mig är att Amazon på allvar kommer in på den nordiska marknaden. Jag handlar själv en hel del friluftsprylar och de senaste gångerna så har det varit via Amazon. Det är möjligt att jag inte är den typiska kunden och att jag är lite mer "picky" än vad genomsnittskunden är, men om man tittar på hur Amazon har förändrat de marknader som man har gett sig in på så tror jag att det finns anledning att vara lite orolig. Det är möjligt att jag överdrivet och precis som jag skrivit tidigare så tror jag att fysiska butiker har en framtid, men frågan är om det blir en skakig resa innan en ny sorts post-Corona-alla-ehandlar-hela-tiden-era infunnit sig.

En annan sak som oroar är att Nike och andra varumärkesägare jobbar på att sälja direkt till kund och inte via återförsäljare. Att starka varumärken helst inte vill gå via handlare som XXL är inte bra ur ett XXL-perspektiv. Återigen så kommer det att behövas fysiska butiker, men utvecklingen som Nike driver känns lite oroande. Det är väldigt svårt att bilda sig en bra uppfattning om hur stora effekter en sådan utveckling kan komma att få, men jag känner inte att det bara kan avfärdas.

Efter dagens försäljning så sitter jag med ganska mycket likvider, strax under 20%. Det känns förvånansvärt bra faktiskt. Oftast känner jag viss stress när pengar inte är investerade utan bara ligger, men just nu så tror jag att det kan vara bra att ha en del torrt krut. Det återstår så klart att se och om jag hittar någonting som känns intressant så kommer jag att sätta pengarna i arbete.

Inga kommentarer: