13 april 2021

XXL: Ännu fler aktier

Idag så köpte jag på mig ännu fler XXL-aktier. Det är mycket som känns dyrt på börsen, men jag tycker att XXL under 19 NOK som en av få intressanta köpcase just nu. Det finns säkert fler, men de har jag inte hittat. Om det är klokt eller inte återstår att se. Om jag har köpt mig på för mycket aktier återstår också att se. Sannolikt kommer jag att minska en del om det visar sig att Q1-rapporten kan puffa upp kursen en bit.

Jag hade egentligen tänkt att inte fylla på med fler aktier. Det som fick mig att tycka att det kunde vara en idé att fylla på med ännu fler är att norska Kid idag kommunicerade att Q1 blir förhållandevis starkt trots stängda butiker i Norge pga pandemirestriktioner. Jag antar att Kid har haft liknande utmaningar som XXL under det senaste kvartalet och jag tycker att Kids pressrelease är en indikator på att XXL:s Q1 kommer att vara hygglig. Det är dock lurigt för även om man (XXL) i samband med Q4 meddelade att januari var en bra månad så stack kursen ner. Det finns naturligtvis därför en risk att kursen sticker ner även om Q1 är bra sett till förväntningarna, vilket så klart inte är solklart eftersom de faktiska förväntningarna inte alltid är desamma som estimaten som kommunicerats.

Eventuellt kan situationen vara lik den som varit för Byggmax. Jag tyckte under lång tid att rapporterna var ganska OK (i alla fall som jag kommer ihåg), men kursen lyfte inte riktigt som jag tyckte att den borde. Långt senare så lyfte kursen till slut. Det verkar ibland som att vissa bolag som hamnat i onåd måste visa ett par kvartal att de är på gång innan de på allvar kommer in bland köpcasen. Förhoppningsvis så ser vi nu en liknande situation i XXL. 

Jag tror att Pål Wibe, tidigare VD på Europris, innan dess McKinsey-konsult, är helt rätt person. Min gissning är att man under kvartalet har tummat en del på marginalen för att vinna marknadsandelar. Fri frakt är på inget sätt gratis, dock så är det rätt använt ett effektivt vapen för att vinna marknadsandelar. Min gissning är att det var helt rätt att spela ut kortet "fri frakt" under pandemirestriktionerna i Norge. Sverige har nog tickat på OK, likaså Finland. Det som lite grann kan oroa är att Q4 och januari har varit starka månader och om det visar sig att februari och mars varit svagare månader så kommer en del dysterkvistar att extrapolera utvecklingen nedåt. 

Till syvende och sist så tror jag att Q1 kommer att vara bra. Den behöver inte vara jättebra, vilket är viktigt. Enligt mitt sätt att se så bör det räcka med en bra rapport för att analytiker m fl skall tycka att man kan se på bolaget mer positivt och att det kan vara en idé att köpa. Det är möjligt att jag är för optimistisk och det är möjligt att jag inte ser risker eller räknar med samma multiplar som andra, men sammanfattningsvis så tycker jag att oddsen känns intressanta. Det skulle inte förvåna mig om vi hamnar på en vinst per aktie för 2021 på 1,50-1,80 NOK. Om Q1 antyder att den typen av vinst kan komma att bli verklighet så tror jag att kursen kan lyfta. Min riktkurs är 23-24 NOK. Från början så trodde jag att de nivåerna kunde nås innan sommaren, men nu börjar jag bli mer tveksam. Det är möjligt att det krävs en bra Q2 och kanske även en bra Q3 för att kursen skall leta sig upp till dessa nivåer.

Det som lite grann oroar är om 19 NOK-nivån passeras och kursen letar sig nedåt ganska ordentligt. Man skulle kunna argumentera att det inte spelar någon roll om rapporterna är starka och verksamheten utvecklas fint, och det är så klart sant på många sätt. Risken är bara att det tar lång tid innan marknaden uppvärderar bolaget och risken finns också att det etableras en idé om att bolaget skall handlas med rabatt av olika anledningar. Jag hoppas helt enkelt att jag har hittat en stödnivå som håller. Det återstår så klart att se om så är fallet.

Nedan finns länken till Kids pressrelease:    

https://news.cision/kid-asa/r/kid-asa---revenues-for-the-first-quarter-of-2021,c3323161


Inga kommentarer: