09 november 2020

Scandic Hotels: +35% och minskning

Idag så hände det mer i min portfölj än vad det brukar göra. Mitt största innehav Scandic Hotels, cirka en tredjedel av totalen, stack upp med 35%. Anledningen sägs vara att Pfizer kom med positiva nyheter kring sitt Corona-vaccin. För den som läst Nicholas Nassim Taleb-böckerna så känns konceptet att tillskriva en viss nyhet för stor betydelse för en aktiekursuppgång sannolikt igen. Jag tror möjligtvis att Pfizer-nyheten var triggern, men att säga att Pfizer-nyheten ändrat förutsättningarna så pass mycket att det motiverar i sig en uppgång på 35% är inte korrekt enligt mitt sätt att se. Det kanske inte spelar någon roll tycker någon, men jag menar att det är ganska viktigt. Scandic-kursen var en badboll under vattnet och det krävdes ganska lite för att bollen skulle flyga uppåt. Anledningen till att bollen sticker uppåt beror inte på att någon som höll nere med bollen under vattnet med handen vinklade handen en aning så att greppet om bollen förlorades. Istället är anledningen att bollen hölls under vattnet. Vinklingen av handen var triggern.

Det som är intressant i sammanhanget är att sett med lite perspektiv så är aktiekursen fortfarande låg. Sedan årsskiftet är den ner cirka 60%. Om det tar hänsyn till nyemissionen vet jag faktiskt inte, men i vilket fall som helst så är nedgången ordentlig sedan årsskiftet. Sannolikt kommer det att bli en resa uppåt från dessa nivåer, tror jag. Det kommer nog att vara en ganska skakig resa. Av den anledningen så sålde jag idag ca 20% av mitt innehav i Scandic. Jag sålde i två omgångar. Snittet hamnade strax över 29 SEK. Om det sticker ner ordentligt, till runt 25 SEK, så kanske jag fyller på med mer aktier, men det är inte säkert. Jag ligger redan riktigt tungt i aktien, vilket var en viktig anledning till att jag valde att minska idag.

Förutom Pfizer-nyheten så kom även nyheter om att stödet till drabbade bolag skall förlängas, vilket är positivt för Scandic. I alla fall tror jag det. Eventuellt så skulle det faktiskt vara mer intressant för Scandic om det inte gavs mer stöd eftersom det eventuellt skulle öppna upp för Scandic att ta över intressanta hotell från andra aktörer. Vad som skulle kunna hända om det inte gavs mer stöd kommer vi sannolikt inte att få reda på så jag gräver inte djupare.

Det jag faktiskt är ganska sugen på är att köpa Norwegian. Bolaget fick inte stöd av norska staten och risken att gå i konkurs är stor om man ska tro kommentarer och artiklar. Jag tror inte att Norwegian kommer att gå i konkurs och jag tror att kunddata, varumärke mm är intressant för ganska många. Det kan vara fel, men det är vad jag tror. Det skall tilläggas att jag inte har tittat på detta i detalj, men jag är rätt intresserad. Det man ska ta i beaktande är att jag har en del realiserade vinster från Byggmax som gör att om jag köper i Norwegian och om det blir konkurs eller att jag på annat sätt gör förlust så kommer jag att kunna kvitta. Det ger en riskrabatt på 30%. Det som talar emot att köpa flygbolag är bland annat att fler och fler är miljömedvetna idag och att Corona stoppar mycket resande. Jag har inte bestämt mig och om jag chansar så blir det med en liten slant.

Åter till Scandic Hotels, det skall bli väldigt intressant att se hur kursen kommer att reagera de närmsta dagarna. Jag ser det inte som osannolikt att det kommer någon form av rekyl imorgon. Det känns inte osannolikt att kursen kommer att handlas under 30 SEK imorgon, men efter rekylen så tror jag att det kommer att fortsätta uppåt. Om det stämmer att vaccin kommer att finnas redan under slutet av året (om än i liten skala) så förändrar det mycket som jag ser det. Om det utöver vaccinnyheterna kommer nyheter om att den andra vågen har toppat eller är nära att toppa så kan det ytterligare vara bensin för Scandic-kursen. Imorgon kl 14 kommer ny Corona-statistik och jag hoppas att den visar att ökningen har avtagit. Om man tillskriver att restriktionerna ligger bakom minskningen så kommer jag att muttra (för mig själv) för det tror jag är en felaktig analys. Många har tröttnat på restriktionerna och lyssnar inte längre, vilket jag tror att exempelvis mobildata visar. Dessutom så tror jag att det är för tidigt för att se någon större effekt av restriktionerna. Om restriktionerna har en effekt så tror jag att det dröjer ytterligare några dagar innan vi ser dessa effekter. Det kan vara fel, men det är vad jag tror. Jag blir gärna överbevisad.  

Om det skulle bli så att Scandic-kursen fortsätter att sticka uppåt så är det möjligt att jag minskar ytterligare. Om det visar sig att vi inom en månad är uppe över 40 SEK så ska förutsättningarna ha ändrats ordentligt för att jag inte skall sälja. Det finns även en möjlighet att jag minskar ytterligare runt 35 SEK. Vi får se.

Inga kommentarer: