05 november 2020

Corona-tankar

Idag på min dagliga promenad så lyssnade jag på Börspodden. Det var intressant lyssning. Johan och John verkar dela mina tankar kring Corona i stort. Det känns hoppfullt tycker jag. Man kan så klart tycka olika och man kan se på saken på olika sätt, men jag har svårt att se att åtgärderna verkligen står i proportion till vad som händer och det trevligt att det finns de som ser saken på liknande sätt. 

Det talas mycket om faktaresistens när det kommer till Trump och det är så klart sant, men det är också mycket som är konstigt med rapporteringen kring Corona och det är även mycket som är konstigt med de beslut som tagits när det kommer till Corona-hanteringen. Vi står inte inför Spanska sjukan, Digerdöden eller något liknande. En del verkar vilja få Covid-19 till att bli mer än vad det faktiskt är och det tycker jag är tråkigt och fel. Jag säger inte att Corona är ofarligt och att vi inte skall göra någonting, men åtgärderna måste stå i proportion till vad som faktiskt sker.  

För att sätta saker och ting i ett perspektiv så kan man jämföra april 2020 när väldigt många gick bort i Corona med december 1993, vilket är så långt bak man måste gå för att hitta en månad när fler dog i Sverige. Värt att påpeka är att detta handlar om absoluta tal, dvs ingen hänsyn tas till att det var väsentligen färre invånare i Sverige 1993. Annorlunda, om man ser till hur många procent av befolkningen som gick bort december 1993 jämfört med april 2020 så blir skillnaden än mer större. Emmanuel Karlsten har redan grävt i detta och istället för att gå in på mer detaljer så hänvisar jag till hans artikel, länkad nedan:  

https://emanuelkarlsten.se/darfor-dog-fler-svenskar-under-en-manad-1993-och-2000-jamfort-med-april-2020/

Om man nu tycker att allt som görs idag är rätt så bör man rimligen tycka att mycket som gjordes december 1993 var fel. Vi vidtog i princip inga åtgärder och vi pratade knappt om det, inte i alla fall vad jag kan minnas. Man kan argumentera att Corona-effekterna skulle kunnat ha varit alldeles annorlunda om vi inte vidtagit några åtgärder. Det är möjligt och det skall man ta hänsyn till, men det håller inte hela vägen som jag ser det. Man kan även argumentera att det är skillnad på viruset som härjade 1993 och Covid-19. Det är möjligt, men jag tycker inte heller att det håller hela vägen. I min värld så är det inte förenligt att tycka att vi hanterade situationen korrekt 1993 och att vi hanterar situationen korrekt idag.

Om man håller med om detta och om man tycker att dagens åtgärder är helt rimliga och att rapporteringen är rimlig så tänker jag att man egentligen borde be de familjer som drabbades 1993 om ursäkt. Inga åtgärder gjordes 1993 i princip och sannolikt kunde man ha undvikit en del dödsfall om man vidtagit åtgärder.

Det är möjligt att jag drar det för långt och det är möjligt att jag inte får fram min poäng, men jag tycker att det saknas rim och reson. Att det har dött drygt 1 miljon människor i Corona är väldigt tragiskt så klart, men att ungefär lika många människor dör varje är pga självmord talas det sällan om. Det tycker jag att man borde prata mer om för det är tyvärr ingen engångshändelse. I det senare fallet så handlar det tyvärr ofta om yngre människor, vilket gör det än mer tragiskt. Om man jämför med en normal säsongsinfluensa så dör det ungefär 250 - 500 000 personer (om jag minns rätt) och på så sätt så är Corona värre, men frågan är om dagens nedstängningar pga Corona står i proportion till i princip inga åtgärder för vanliga säsongsinfluensa. Ett huvudproblem är som jag ser det är att man inte sätter siffror i ett sammanhang.

Återigen, man kan resonera olika och det är möjligt att den riktiga slutsatsen är att vi gjorde helt fel 1993 och att det är dagens hantering som är det rätta. Jag hoppas på att siffrorna viker ned och jag hoppas att det kommer att bli en i mitt tycke mer sansad diskussion framöver. Vi får se.  

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte problemet de som inte avlider utan kräver avancerad sjukhusvård? Corona har ju uppenbarligen ställt hela sjukvården på sin spets och det är för att undvika en kollaps alla åtgärder är vidtagna. Skulle jag också bli smittad och allvarligt sjuk vill jag inte gärna bli bortprioriterad för en sjukhusplats bara för att det saknas kapacitet och jag kanske har mindre chans att klara mig än någon annan.

Men jag samtycker i ifrågasättandet av åtgärderna. Kunde vi göra det bättre eller annorlunda? Problemet är att vi har bara en chans, vi kan inte både ha och äta kakan. Hade vi tagit mindre kraftfulla åtgärder som resulterat in en katastrof för sjukvården hade vi naturligtvis ifrågasatt även detta.

I mitt tycke väldigt svåra beslut som berör i princip alla och där ingen kan förutsäga resultatet och det finns inget ”facit” du kan tjuvkika i. I en sådan situation finns alltid tyckare som anser att deras väg är bättre men vem vet? Kanske är det så, kanske inte.

Ha en trevlig helg,
/M

Charlie sa...

Hej M!
Det är sant att det inte är lätt att veta vad som är rätt väg, men det jag tycker att man måste göra i alla valsituationer är att beskriva för- och nackdelar med de olika alternativen som står till buds. Det menar jag att man inte riktigt gör i debatten. Man vidtar åtgärder "för säkerhets skull" utan att riktigt tänka på vad konsekvenserna av det alternativet blir.

Jag tycker även att man alltid måste sätta siffror i sitt sammanhang och det tycker jag inte att man har gjort. Det dör ca 250-300 personer varje dag i Sverige i vanliga fall och dagens 5-10 personer som dör per dag kommer inte att påverka statistiken nämnvärt. Att Corona skördar många dödsoffer är på många sätt en sanning med modifikation.

Självklart har du rätt i att man inte vet vad som är rätt eller fel, men tyvärr är det oftast så när man måste välja.