20 december 2018

Räntan upp, börsen ner

Idag så höjde Riksbanken räntan. Jag är inte speciellt insatt, men jag trodde faktiskt att det inte skulle bli någon höjning. Nu gör kanske inte en höjning från -0,50% till -0,25% speciellt stor skillnad eller så gör den det. Hur är det egentligen?

Jag har tidigare tänkt att när räntan tickar uppåt så kommer det att vara läge att lämna aktierna, men tyvärr så har jag inte kunnat mig hålla likvid när det börjat ticka nedåt. Det har känts köpvärt. Det är möjligt att det var klokt, men det kan också ha varit fel. Dagar som idag när kurserna sticker ner runt 2% i snitt så är det lätt att känna att aktiemarknaden inte är rätt ställe att vara på.

Det jag tycker att man ska komma ihåg med högre ränta är att det kan komma att slå på många sätt. För bolag med lån så kommer en högre ränta att innebära högre kostnader, vilket i sin tur ger att vinsten minskar. Om dessutom den högre räntan medför att köpkraften minskar så kommer det att få till följd att bolagets försäljning minskar, vilket i sin tur leder till att intäkterna minskar. Vinsten kommer att minska i båda ändarna med andra ord om det vill sig illa. Minskad vinst leder till lägre utdelning och därmed sämre nyckeltal. Sämre nyckeltal leder i sin tur till att räntepapper känns mer intressanta. Som om inte det är nog så kommer den högre räntan att göra att räntepapper att bli mer intressanta oavsett. Att aktier inte framstår som ett bra alternativ kommer att få pengar att flöda från aktier till andra tillgångsslag. Detta kommer att plockas upp av handelsalgoritmer som kommer att spä på en nedgång. Lägg därtill blankning och andra finansiella produkter så kan det eventuellt bli ännu mer nedåt innan det blir uppåt.

En sak som jag funderar på är just värderingar. Det finns många bolag som inte omsätter så mycket och som inte går med vinst och som kommer att behöva ta in mer pengar. Något eller några av dessa bolag kommer att vara framtidens storbolag och några kommer att sväljas av storbolag och ägarna göra en fin vinst i många fall, men jag tror att man skall vara extra försiktig med dessa bolag framöver. Jag är det. Det finns undantag i min portfölj, tex Camurus, och det är jag väl medveten om, men jag tycker i fallet Camurus att fördelarna ändå överväger.

Jag tycker att det är svårt för närvarande, men jag har kommit fram till att jag inte kommer att lämna i panik. Jag känner mig överlag ganska trygg med de aktier som jag äger.

Inga kommentarer: