26 februari 2016

Oljan repar sig




Oljepriserna har repat sig en del den sista tiden och det är jag naturligtvis glad för. Jag började köpa in mig i olja lite tidigt och ligger nu lite plus. Min snittkurs ligger på ett oljepris som ligger strax under 35 USD. Produkten som jag använder mig av Long olja h, men det finns andra motsvarande certifikat från andra aktörer också. I nuläget ligger jag svagt plus, men eftersom oljepriset gått ner efter att börsen stängt kan det vara så att jag egentligen ligger svagt minus.

När jag köpte in mig i olja så gjorde jag det för att jag tyckte att nedsidan såg ut att vara relativt begränsad. Jag hade svårt att se då priset skulle gå under 30 USD, vilket det som bekant gjorde, men höll det inte för otroligt att priset under året skulle studsa upp till 45-50 USD under 2016, vilket skulle skulle innebära en ganska bra uppgång. Köpet (egentligen köpen) var också en effekt av brist på alternativ. Det var inte helt lätt att hitta bra alternativ och jag ville ha en riskspridning.

Efter att jag köpt på mig oljecertifikaten så köpte jag boken "The price of oil", som var ganska intressant även om jag skummade stora delar av boken och läste et fåtal delar mer ingående. Jag har inte läst boken tillräckligt noga för att dra alltför stora slutsatser, men en sak som jag fastnat för är att teknikutveckling i kombination med en avtagande efterfrågan kan få priserna att vara fortsatt "låga" under ganska lång tid framöver. En annan lärdom är att de senaste tio årens oljepriser kanske snarare är undantagen och att prisfallet snarare är en återgång till det normala än ett fall till lågpris. Man kan säga att mitt bläddrande i boken sänkt mina förväntningar på vad jag tror om oljepriset framöver. Jag kommer att ligga kvar ett tag, men om priserna skulle studsa upp ända till 45 USD är det möjligt att jag säljer av.






Inga kommentarer: