21 november 2013

Etrion - påverkan av att vara del av OMXSB

Det kommunicerades ut för ett tag sedan att Etrion kommer att vara del av indexet OMXSB, som omfattar 60-80 företag på Stockholmsbörsen. Indexet används dels av indexfonder, men även som jämförelse för att värdera hur bra förvaltningen av svenska fonder varit. Många Etrion-aktieägare, däribland jag, hoppas naturligtvis att flödet av pengar till Etrion-aktien kommer att öka från den 2 december (stämmer väl?) när Etrion är del av indexet. För fonder som direkt följer OMXSB, till exempel XACT OMXSB, kommer det innebära att man kommer att köpa aktier i Etrion och för människoförvaltade (eller aktivt förvaltade) fonder som mäts mot OMXSB så kommer man att åtminstone att överväga köpa aktier i Etrion för att inte halka efter index.

Det finns ganska mycket pengar inom indexförvaltade fonder, en hel del av dem PPM-fonder. Det är förståeligt eftersom förvaltningskostnaden är låg och inte helt sällan lyfts indexfonder fram som bra alternativ för den som vill vara med på aktiemarknaden, men som inte vill direktäga aktier av olika anledningar, t ex för litet kapital för att få bra riskspridning.

Omsättningen av Etrion-aktier har de senaste dagarna varit under 10 MSEK, vilket innebär att det inte krävs särskilt många fler köpare för att det skall bli trångt i ingången. Jag gissar att Etrion kommer att få 0,02% vikt i indexet. Arise Windpower har idag denna vikt och jag gissar att när Arise försvinner ur indexet kommer Etrion att ta dess plats. En OMXSB-indexfond som förvaltar 2 500 MSEK kommer därmed att behöva köpa aktier för 0,5 MSEK (0,0002*2500=0,5). Eftersom det finns en hel del index- och indexliknande fonder och det inte alla gånger är helt klart exakt vilket index de skuggar så är mitt antagande att det kommer att leta sig 5-10 MSEK till Etrion pga av att de kommer med i OMXSB. Det är möjligt att det är alldeles för lågt, men det är min gissning. Eftersom omsättningen är ganska låg i aktien så kan det eventuellt ha en effekt på kursen. Dessutom skall man naturligtvis komma ihåg att en hel del av detta till viss del redan är kompenserat av marknaden på olika sätt.  

Nu har jag inte gjort det själv, men det man hade kunnat göra är att se hur utvecklingen för andra bolag, t ex Arise, har varit efter att de kommit med i indexet.

Sammanfattningsvis så tror jag inte att kursen kommer att påverkas jättemycket av att Etrion finns med i OMXSB, men jag har gärna fel. Omsättningen kommer troligitvis att öka och det är inte dåligt.

En annan intressant sak med Etrion är att man nyligen meddelade att man kommer att presentera ett nytt projekt om tre till sex månader, vilket borde vara februari till maj. Kapaciteten kommer då förmodligen att landa över 250 MW, min gissning, vilket påverkar kalkylen en hel del och, förutsatt att man fortsätter att leverera vad man lovar, så kan det skjutsa upp kursen. En del är säkert redan inprisat, men för mig är detta en bra trigger.

Länkar:
http://en.xact.se/Our-ETFs/Equity/XACT-OMXSB/#tab=underlying

http://en.xact.se/Our-ETFs/Equity/XACT-OMXSB/#tab=facts

http://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?treenode=11&ctgry=EUCA000545&sort=Year_5&ascdesc=Desc

Inga kommentarer: