15 februari 2010

Vad kommer att hända med Euron?

Är det klokt att köpa bolag som handlas i Euro nu när Euron står lågt i förhållande till kronan? Handlas Euron lågt förresten eller är det bara en tidsfråga innan Euron står i 9 SEK?

Personligen så tror jag att oron kring Spanien, Portugal, Irland och Grekland är befogad. Ekonomierna är inte i bra skick. För den som är intresserad kan jag rekommendera senaste numret av the Economist.

För att få en korrekt bild skall dock Euro-ländernas ekonomi ställas i förhållande till den svenska ekonomin. För närvarande är Sveriges ekonomi i bra skick. Om sittande regering skall tackas eller om tidigare regeringar skall tackas må vara föremål för diskussion, men oavsett bedöms Sverige klara krisen bra, därav dagens starka krona.

Det som skulle kunna hända och som skullle kunna få den svenska ekonomin i gungning är, som jag ser det, framförallt det faktum att vi är en liten ekonomi. Små ekonomier brukar ses som riskfyllda därför brukar stora valutor locka till sig kapital i kristider, vilket i fallet EUR/SEK borde gagna Euron och missgynna kronan. Just nu är inte fallet så, men saker och ting kan ändras.

En annan sak som skulle kunna påverka växelkursen är höstens val. I nuläget är det jämnt, men jag tror att det kommer att bli regeringsskifte. Eftersom detta kommer att få till effekt att sittande regering, som på marknaden bedöms hantera krisen bra, kommer att bli ersatt av en ny regering, en mer vänsterorienterad sådan, så kan detta få effekt på valutakursen. Marknaden kommer inte att vänta till valnatten innan man tar ut det ena eller det andra utan det kommer att spekuleras friskt bland de hundratals opinionsundersökningar som kommer att publiceras fram till valet. Om undersökningarna tyder på att det blir regeringsskifte kan kronan försvagas.

Det som talar för att Euron fortsätter att försvagas är att den svenska styrräntan skall höjas. Om räntan är hög vill många ha svenska kronor. Riksbankens aviserade räntebana är inprisad i dagens kurs, men det är möjligt att det kan vara till kronans fördel ändå.

Om det är en bostadsbubbla och denna bubbla spricker i takt med att arbetslösheten och räntorna stiger kommer detta troligen att få effekter på hela ekonomin och rimligtvis dras kronan ned i ett sådant scenario.

Jag tror att Euron kommer att stå något högre än vad den gör idag om ett år. Vad tror ni?

Charlie

6 kommentarer:

Anders sa...

Hejsan,
Jag tror på följande:
I) Regeringen sitter kvar. Folket tar sitt förnuft till fånga och röstar på sittande regering. C och KD klarar spärren och SD hamnar utanför.
II) Bostadsbubblan (det är inget snack om att vi har en bubbla)spricker. Frågan är förstås om rysaren i Baltikum flyttas till Sverige vilket gör att bankerna riskerar att tappa sin kassako.
III) Ganska oförändrade valutaförhållande tror jag på. Snarare en något starkare krona.

Den som lever får se :)

Cristoffer sa...

en intressant sak att hålla koll på är att många svenska större industriföretag inte sällan har tagit stora lån i Euro och har sin frsäljning i Euro.

Dvs i vissa fall så kommer vinsterna minska (allt annat oräknat) men bolagens skuldsättning kommer gå ned ganska så rejält också.

SCA som du skrivit om en del har t.ex. mycket lån (och försäljning) i Euro.

Anonym sa...

Hej!
Jag har ett erbjudande som kanske skulle intressera dig. Läs gärna mer på vår hemsida www.aktieexperterna.se

Mvh Martin Vidhall
martin.vidhall@aktieexperterna.se
www.aktieexperterna.se

Charlie sa...

Anders:

Det är möjligt att du har rätt angående valutgången, men förmodligen kommer ett regeringsskifte att få kronkursen att försvagas medan om alliansen vinner kommer det nog kvitta för kronkursen. Det är möjligt att effekten inte är väldigt stor.

Efter att ha skrikit vargen kommer i flera år så kanske jag kommer att få rätt till slut. Dagens belåning är inte hälsosam och det är intressant att staten sätter upp regler för att den egna banken SBAB inte skall flyga iväg alldeles.

Christoffer:
Det kan absolut få effekter både åt det ena och andra hållet. För SCAs del med den ganska höga belåningen kanske det skulle vara en fördel med en låg Euro-kurs under en tid till dess att lånen har minskat något.

Anonym:
Kul att du tycker att jag skall vara med i utlottningen, men jag kommer att fortsätta som jag gör nu.

Charlie

Johan T sa...

Euron är fortförande förhållandevis dyr i jämförelse med vad den legat på de senaste 5 åren. En bit under 9.50 borde den gå om vi ska tillbaka dit vi var innan krisen

Anonym sa...

Vad någonting har varit är och kommer alltid att vara mindre intressant än vad detta någonting kommer att bli. Att Euro-kursen har varit lägre är i sig inget argument för att den kommer att gå ner.