15 februari 2010

Indutrades rapport

Indutrade rapporterade idag. Omsättning och vinst sjunker något. Utdelningen föreslås till 4,30 SEK, vilket skall jämföras med föregående års utdelning på 6,40 SEK. Med en kurs runt 150 SEK är en utdelning på 4,30 SEK inte så imponerande, runt 3% i direktavkastning. Kursreaktionen på rapporten var ganska negativ. Kursen föll och landade på runt 145,25 SEK, vilket innebär en nedgång på 6,75 SEK.

Det som talar till Indutrades fördel är att man ser ljust på framtiden. EBITA-marginalen höjs från 8% till 10% över en konjunkturcykel och VD Johnny Alvarsson ser goda möjligheter till förvärv under den närmsta framtiden. Hittills i år har tre bolag men en total omsättning på 190 MSEK förvärvats.

Min resa i Indutrade har varit bra. Jag har köpt i omgångar. De flesta gångerna under 120 SEK. Snittkursen ligger på 117 SEK. Just nu är jag dock tveksam till om Indutrade är den klokaste investeringen. Det är bra att man ser ljust på framtiden och det är positivt att man förvärvar bolag, men det innebär också risker. Om jag inte drar mig fel till minnes förvärvade Indutrade för ett tag sedan ett koreanskt bolag. Det är mycket möjligt att det kommer att visa sig vara ett bra köp, men att växa innebär risker och risken finns att man får tag i ett riktigt ruttet bolag. Ju längre från hemmaplan, desto större brukar risken bli.

Varför är jag så pessimistisk? För inte så många år sedan köpte Percy Barnevik bolag på löpande band när han rattade ABB. Ett av bolagen hette Combustion Engineering. Efter förvärvet blev bolaget indragen i en lång och kostsam rättsprocess som rörde asbestsrelaterade arbetsskador (något förenklat). Till slut fick man rätsida på det hela, men det var inget bra köp. Det är möjligt att jag blandar ihop äpplen och päron och det är klart att bolag skall expandera när man ser möjligheter, men det är svårare att lägga till med en Finlandsfärja än vad det är att lägga till med en jolle.

Om kursen repar sig och hoppar upp till 152 SEK de närmsta dagarna så säljer jag. För pengarna kommer jag troligen att köpa Fortum. Det finländska energibolaget handlas idag under 18 EUR och Euron handlas 9,84 SEK efter att ha ytterligare försvagats under dagen.

Det känns egentligen synd att rata ett bolag för att de expanderar. Jag gillar företag som är offensiva och satsar, men just nu när marknaden känns skakig är jag osäker om det är så klokt att vara aktieägare. Det är mycket möjligt att jag gör come-back framåt sommarkanten.

Kommentera gärna!

Charlie

Inga kommentarer: