27 oktober 2009

Portföljsammanställning

Jag ägnade några minuter nu på morgonen till att sammanställa hur fördelningen i portföljen ser ut. Den blå stapeln visar aktuellt marknadsvärde och den vinröda visar utveckling sedan inköp. Histogrammet är sorterat på marknadsvärde.




Handelsbanken har seglat upp som det största innehavet efter att jag har köpt på mig fler aktier den senaste tiden. Häromdagen köpte jag för 188 SEK. Innan dess fyllde jag på för 171 SEK. I dagsläget ligger jag svagt plus på innehavet, men jag har goda förhoppningar att jag om ett år kan se den vinröda stapeln stiga ytterligare något. Vi får se. Jag förväntar mig inga underverk. Det ska bli intressant imorgon att se rapporten.

Nummer två och tre i portföljen är Investor och Lundbergföretagen. Båda innehaven ligger idag något back, men jag som långsiktig investering (mer än 12 månader) så tror jag på båda dessa.

Därefter kommer Skanska som har utvecklat sig bra. Den vinröda stapeln för Skanska är inte helt rättvis eftersom jag realiserade en vinst i aktien för inte så länge sedan.

SCA, som kommer därnäst, rapporterade hyggligt nu på morgonen och kursen stiger något, dock inte några större överraskningar, i alla fall inte vad jag kan se. Utvecklingen har varit svagt positiv, men SCA är ingen nykomling i portföljen utan har varit med under hela nedgången i princip.

ABB har utvecklat sig fint sedan jag köpte dem och är nu ett relativt stort innehav i portföljen. Förhoppningsvis kan bolaget dra nytta av "energitrenden" och de ombyggnader och nybyggnader av kraftverk etc som det medför.

Efter ABB kommer tre innehav som egentligen inte varit särskilt stora från början, men som har vuxit till att bli ganska stora innehav. NIBE har stigit knappt 30% från inköpspris, vilket känns jättekul. Förhoppningsvis finns det mer att ge för bolaget, som är min exponering mot cleantech. SKF har också utvecklat sig fint, dock inte lika mycket som NIBE. Indutrade är ganska nya i portföljen, men efter att jag köpt i ett par omgångar runt 115 SEK stack kursen upp till runt 140 SEK. Jag tror fortsatt på bolaget och hoppas att de kan leverera bra rapporter under 2010.

Alfa Laval ligger jag fortfarande back på även om utvecklingen varit bra den senaste tiden. Jag har inga planer på att sälja, ej heller på att fylla på.

BE Group ökade jag i precis före deras Q3-rapport, vilket inte var så klokt sett i efterhand, men jag tror på bolaget och förhoppningsvis kan en tilltagande konjunktur lyfta aktien. Jag är ganska kluven till innehavet, men jag vill nånstans tro att det kan vara en aktie som tar sig under nästa år.

Två sorgebarn som finns att hitta bland de mindre innehaven i portföljen är Ericsson och Holmen. Dessa innehav har inte utvecklats som jag tänkt, i synnerhet inte Ericsson. Jag kommer med största sannolikhet att sälja Ericsson innan årsskiftet för att realisera den förlust som finns innestående. Möjligen köper jag tillbaka aktierna, men det är långt ifrån säkert.

Kommentera gärna.

Charlie

Inga kommentarer: