26 oktober 2009

Björnen rör på sig i sitt ide

Jag har tidigare antytt att jag är kluven till den senaste tidens uppgång. Sett i ljuset av den låga räntan så känns många bolag som bra placeringar, men mycket kan hända och det kan hända snabbt.

Förmodligen är jag inte ensam i min oro utan många med mig sitter förmodligen och funderar på när en eventuell nedgång kan komma. Börsen har eldats på av att pengar har strömmat in. På det har bolagen presenterat rapporter som är helt OK, men många gånger har resultatet gått upp för att man varit duktiga på att spara, inte på att generera tillväxt. Lägg därtill att svenskarna har en historiskt hög belåning (omkring 150% av årsinkomsten per person) och en ränta som bara kan höjas. Det finns alltså risk för bakslag.

En fundering som jag har är att göra mig av med mina BULL OLJA H som jag skrev i ett tidigare inlägg. Uppgången verkar vara bruten i och med att dollarn stärkts. De pengar som jag får loss från denna försäljning funderar jag på att sätta i XACT BEAR (dvs den börsnoterade fonden som stiger när börsen går ner). Jag har inte riktigt tänkt igenom det hela riktigt än, men jag överväger det. Det finns nämligen mycket som talar för att uppgången kommer att hålla i sig. Mitt stalltips är dock att det gått väl fort och att när väl stimulansåtgärderna dras tillbaka kommer detta att synas. En lösning som ligger nära till hands är att jag gör mig av med BULL OLJA H imorgon, men avvaktar med björnarna.

Vad tror ni? Är det rätt att lämna oljeexponeringen genom BULL OLJA H? Är det rätt att köpa XACT BEAR? Är det väl tidigt att köpa BEAR? Kommer bättre tillfällen att dyka upp längre fram?

Charlie

2 kommentarer:

Daniel sa...

Ska försöka gå ur mina oljepositioner imorgon också.

Dock tror jag inte på BEAR. I alla fall inte nu under rapporttiderna.

Tror vi kommer hålla oss på nuvarande nivåer att tag till.

Charlie sa...

Det är mycket möjligt att du har rätt, men jag skall börja sondera redan nu. Kanske dröjer det ända till nästa år innan jag går in i BEAR, kanske struntar jag helt i det.

Charlie