08 mars 2009

XACT BULL - avstämning

Jag har i tidigare inlägg skrivit att jag skall pumpa in pengar i XACT BULL månadsvis fram till sommaren. Än så länge har jag hållit mitt löfte, men jag börjar successivt bli alltmer tveksam till att fortsätta pumpa in pengar i XACT BULL. Anledningen till att jag från första början satsade pengar i XACT BULL var att jag tänkte att när det väl vänder så skall jag vara förberedd och genom att succesivt fylla på så kommer jag att sprida riskerna. Om exempelvis kursen kommer att ligga lågt så kommer min snittkurs allteftersom att sjunka, vilket har varit fallet.

Nu sittter jag på en ganska stor andel XACT BULL och jag tycker inte att framtiden ser ljusare ut nu än vad den gjorde för ett halvår sedan, faktiskt på vissa sätt sämre. Stora företag går i konkurs, varslen duggar tätt och det finns inte mycket som pekar på en snabb vändning, snarare en djup konjunktursvacka, där Sverige får se en hel del arbetstillfällen gå förlorade. Retoriken är ofta att vi skall rädda jobb i Sverige med statliga pengar för att kunna vara redo när det väl vänder. Det är inte alls säkert att det vänder på ett sådant sätt. Textilindustrin försvann från Sverige för att aldrig komma tillbaka. Det är naturligtvis tillspetsat och visst finns det sådan industri i Sverige idag också, men inte alls på samma sätt som förut. Det kan komma att bli på samma sätt i andra industrier. Jag vill inte måla fan på väggen, men risken är att Sverige och stora delar av världen står inför en stor strukturomvandling. Sådana tar tid, vilket inte kommer att gagna börsen.


Ni förstår säkert att jag är lite orolig för att börskurserna inte kommer att hoppa upp glatt den närmsta tiden och att jag därför är tveksam till att pumpa in mer pengar. Hur resonerar ni? Vad tror ni kommer att hända den närmsta tolvmånadersperioden? Kommer hjulen börja snurra igen eller kommer det att vara tomma orderböcker ett tag till?


Nedan finns ett diagram äver mitt XACT BULL-sparande. Den blå linjen visar kursen och den rosa visar min snittkurs.





mvh Charlie

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att du ska fortsätta köpa in dig i Xact Bull. Går det dåligt ett tag till kanske börsen går ner med 20 - 30% till men efter tidigare kriser så har börsen även tagit igen omkringt 50% av fallet från starten av krisen på mellan 6 månader - 12 månader. Nersidan känns betydligt mer begränsad än uppsidan i det här fallet även om det kanske kan dröja 12 - 18 månader innan det vänder om du har otur.

Sen ska man förstås inte lägga alla ägg i samma korg så är xact bull överviktad mot hur du vill ha det ska du kanske minska andelen av sparandet som går dit men ändå fortsätta köpe en liten del i alla fal.

Anonym sa...

Varför köpa nu när du kan köpa billigare framöver?

Det känns aldrig bra att ta en förlust, då man erkänner att tagen position har gått fel, dvs jag har själv haft fel. Om jag inte säljer finns ju alltid möjligheten att aktien kommer att vända och därmed har jag haft rätt. Hmm, vad är viktigast: att massera egot eller att få pengarna att växa?

Trenden, dvs index, dvs Xact Bull, är nedåtgående sedan mer än ett år tillbaka och inga tecken finns på att trenden skulle ha vänt.

Ego eller pengar?

Charlie sa...

Hej Magnus!

Anledningen till att jag köpt XACT BULL är precis av den anledning som du lyfter fram, nämligen att efter regn kommer sol. Frågan är bara hur tungt man skall gå in.

Problemet som jag ser det är att om kurserna sticker ned ännu mer, vilket kan ske även om jag precis som du tror att uppsidan är större än nedsidan sett på 12 månader (bl.a. på grund av räntesänkningar), så kommer jag att bli bunden till mina innehav eftersom jag inte har vinster att kvitta förluster med. Det är inte lika intressant att kvitta kapitalförluster mot inkomster av tjänst även om det är ett alternativ. Detta gör att jag funderar på att gå in i någon ny aktie.

I nuläget ligger jag ungefär 15-20% back i XACT BULL. Om jag pumpar in en månadsdos till så kommer jag att kunna sänka denna till 10-15% back. Det är inte så mycket egentligen och det gör att jag funderar på att gå in i något nytt innehav istället.

Kul att du kommenterar.

mvh Charlie

Charlie sa...

Hej anonym!

Jag handlade med XACT BEAR under i princip hela 2006 och under delar av 2007 för att jag trodde att det skulle komma en vändning ned. Jag var på många sätt inne på att oljepriset skulle ta knäcken på högkonjunkturen, men det visade sig att det var en jättelik bolånebubbla följd av en finanskris av jättemått som fick konjunkturen att åka ned i källaren. Den gången hade jag inte tålamod att vänta in konjunkturvändningen. Allt pekade nämligen mot XACT BEAR. Börsen gick ju upp. Den gången följde jag strömmen och det var fel :)

Om jag hade haft mer tålamod hade jag varit i en helt annan position idag. Det kommer att vända förr eller senare. Frågan är bara om det är ett inom ett år eller inom en betydligt längre period, säg 10 år. Jag hoppas att vändningen kommer att komma relativt snart tack vare bl.a. räntesänkningarna.

Du har naturligtvis en poäng att det handlar om ego. Man vill naturligtvis ha rätt, men jag tycker att det finns en hel del som talar för att börsen är relativt attraktivt värderad för tillfället. Dessutom så tycker jag faktiskt att jag just ifrågasätter om jag har rätt i min analys att börsen skall återhämta sig inom en ganska snar framtid.

Motivera gärna varför det kommer att fortsätta nedåt. Jag vill gärna veta, men att det kommer att fortsätta nedåt bara för att det gått ned under ett års tid väger ganska lätt i mina ögon.

mvh Charlie

Charlie sa...

Förresten, varför är trenden negativ? Jag skulle vilja säga att trenden är neutral eller avvaktande. De senaste månaderna har ju kursen i princip stått och stampat.

mvh Charlie

Anonym sa...

Skit i Bull köp riktiga kvalitetsaktier typ SSAB SAQndvik Volvo mfl istyället om du är lite långsiktig

Charlie sa...

Hej anonym!

Varför är Volvo, Sandvik och SSAB bättre om man är långsiktig? Motivera gärna.

Jag kan på många sätt hålla med om att en portfölj som man skall ha under väldigt lång tid, dvs under flera konjunkturcykler, med fördel kan innehålla aktier i storbolag som de du nämner. Jag har Volvo av de du nämner.

Min investeringshorisont för de XACT BULL som jag har nu är fram till att börskurserna vänder uppåt. Förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge till dess.

mvh Charlie

Anonym sa...

Hej alla!
*INGEN* av er ska ligga lång i XACT BULL mer än några dagar, kanske veckor. Det finns en urholkningseffekt i båda dessa djur som är förädisk. Båda började med 100 kr vardera, dvs 200 kr tillsammans...det är nu 150 kronor tillsammans idag...det är inget egentligen konstigt, det går att räkna på men inget som är uppenbart.
Att ligga lång i Bull eller Bear gör att ni bara förlorar pengar jmf med att ligga i indextunga aktier eller terminer....bara en varning...

Mvh
Storm

Anonym sa...

håller med senaste talare, urholkningseffekten är stor, mkt större än vad du tror, hade bull och kollade hur den stod sig mot index och efter tre månader hade ungefär halva hävstången försvunnit om du förstår vad jag menar? dvs efter lika lång tid till hade den gett samma avkastning som en indexfond trots hävstång... dumpa dina bull och köp en indexfond, kan ju ta ett lån om du vill ha hävstång...