30 juni 2008

Påfyllning XACT BULL

Idag slog jag till och fyllde med ytterligare XACT BULL-aktier. Jag hade egentligen tänkt att fylla på redan vid 126SEK, men eftersom jag inte hade pengar på mitt Aktiedirekt-konto så fick affären vänta något (se mitt tidigare inlägg XACT BULL- planering). Eftersom börsen rasat de senaste dagarna så var det tur att jag inte hade pengar på kontot. Tack vare detta fick jag aktierna för 118 SEK. XACT BULL stängde på 121,55 SEK, vilket i alla fall var en liten tröst i all nedgång.

För tillfället ligger jag kraftigt back. Jag kan bara konstatera att det var ett illa valt tillfälle att börja pumpa in pengar på börsen i höstas. Förhoppningsvis kommer oljepriset att vända nedåt och förhoppningsvis kommer Q2-rapporterna att vara mindre negativa än man befarar. Om det kommer att bli så kommer det förhoppningsvis att bli ett litet lättnadsrally.

Det känns väldigt svårt att sia om framtiden. Framförallt är jag orolig för oljepriset. Vill det sig riktigt illa har vi passerat peak oil utan att vi lyckats ställa om till ett mindre oljeberoende samhälle. Om det är så kommer hela världsekonomin att påverkas kraftigt och risken finns även att kombinationen sinande olja och oljeberoende samhällen kommer att leda till konflikter, vilket som alltid påverkar ekonomin i negativ riktning. Det är lätt att vara en dysterkvist med ett oljepris på 140 dollar!

Trots alla farhågor om en värld som faller samman på grund av ett högt oljepris så tror jag just nu att de senaste dagarnas kraftiga nedgångar är något av en överreaktion. En bostadsbubbla har briserat i världsekonomins nav med finansiell turbulens som följd samtidigt som råvarupriserna skjutit i höjden. Naturligtvis resulterar detta i att ekonomin saktar in och att kurserna dyker. Frågan är bara om nedgångarna står i paritet till vad som egentligen har hänt. Den finansiella oron är förmodligen inte över och precis som det har börjat pysa från en överhettad kinesisk ekonomi så kommer det förmodligen att bli lite tandgnissel när baltstaterna får uppleva att resultatkurvor även kan peka nedåt, men jag tror att de flesta av dessa möjliga negativa scenariona är väl inprisade i dagens kurser.

Samtidigt som det finns ett antal stora svarta moln på den ekonomiska himlen så finns det även möjligheter till solsken. Den starkt kommande ryska ekonomin kan till exempel bli väldigt intressant, något som bland annat SEB och Swedbank insett. Problemen till trots så har dessa båda banker valt att satsa stenhårt på östeuropa. Jag tror att det är helt rätt. Det finns en oerhörd potential i dessa länder, men det kan naturligtvis bli bakslag på vägen.

En annan solstrimma är att svenska företag är internationella. Många svenska företag är välskötta och världsledande. Oavsett om USA kommer att komma upp på fötter snabbare än väntat eller om BRIC-länderna kommer att ta över stafettpinnen så kommer en del svenska företag att kunna fortsätta att vara välmående, i alla fall så vitt jag kan förstå. Eftersom Stockholmsbörsen är en skum liten handelsplats så straffas alltid bolagen på denna börs hårdare, vilket egentligen är konstigt med tanke på att svenska företag i många fall är exponerade mot stora delar av världen till skillnad från t.ex. amerikanska eller kinesiska som många gånger är starkt exponerade mot sina hemmamarknader.

Det var dagens vilda funderingar om världsekonomin, hoppas att ni hängde med. Kommentera gärna.

mvh Charlie

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressanta funderingar om världsekonomin och konjunkturläget. Alltid intressant att diskutera makroekonomi. Som jag ser det gör människans flockbeteende att reaktioner återkommande överdrivs och för att dra nytta av det gör man bäst i att följa med trenden. Man kan känna att oljan inte kan bli dyrare eller att börsen inte kan gå ned mer, men så länge marknadsrörelserna fortsätter så är det bara att acceptera faktum. Min världsbild blir därmed ganska enkel när jag tar och förvaltar positioner. Mer komplicerat blir det förstås när man ska diskutera nuläge och framtidens nationalekonomiska utsikter, men där erkänner jag en bristande kompetens! :)

Charlie sa...

"The trend is your friend" :)

Jag har många gånger handlat på ett liknande sätt som gick ut på att när jag hittade en voymtopp så gick jag in och köpte. Volymtoppen var en signal på att någonting var i görningen. Om jag hade fel så hade jag en stop-loss som räddade mig och om jag hade rätt så surfade jag på vågen till dess att en glidande stop-loss utlöstes. Det funkade ibland, men inte tillräckligt bra. Det är förvisso inte exakt att följa trenden, men åtminstone åt samma håll. Min tanke med att trigga köp av volymtopp var att hinna före trenden.

Under tiden som jag handlade på detta sätt så blev jag mer och mer övertygad att många andra resonerade på liknande sätt, vilket gjorde det svårare att hinna agera och hitta bra tillfällen. Dessutom är jag ganska övertygad att jag i vissa lägen blev inlockad i positioner av stora fiskar som sedan tuggade sönder mig och andra småfiskar. Det är inte lätt att vara smartare än marknaden:)

Det säkraste sättet att spara som jag ser det (och jag vet att jag inte är ensam) är att kontinuerligt spara i indexfonder med låg avgift. Alternativt om man är mer pessimistiskt lagd vad gäller ekonominsk utveckling kan man spara i räntebärande papper. Jag tycker dock att det är för tråkigt.

I höstas gick jag över till "buy and hold" och har sedan dess vilt köpt på mig aktier. Det var ett illa valt tillfälle, men jag hoppas att det snart vänder.

mvh Charlie

Anonym sa...

Vad rekomenderar du för indexfonder?

Mvh
David

Anonym sa...

Jag tror faktiskt inte att det säkraste sättet att spara på är månadssparande, även om jag gillar indexfonder. Hur kul hade det varit att ha månadssparat de senaste åren bara för att se börsen dyka nu när man skulle ta ut pengar?

Just nu håller jag på med ett empiriskt experiment för att se vad som lönar sig bäst, månadssparande eller aktiv förvaltning av en indexfond (Avanza Zero). Får återkomma längre fram med resultat.

Trendföljning är ju bara en ansats. Det krävs att man använder sitt kapital effektivt och har exits som passar både insats och de mål man har. Dessutom måste förstås entryindikatorn lira med de övriga komponenterna, även om den inte är så viktig som den ofta beskrivs.

Det finns också många som har visat att aktiv förvaltning slår buy-and-hold. Till exempel Van Tharp lyfter fram exemplet med en stoploss om 25%, där man alltså kliver av en aktie efter att den tappat 25% från senaste toppvärdet. Enligt honom har denna metod visat sig klart överlägsen alternativet att bara sitta på aktien.

Min främsta invändning mot buy-and-hold är att om man sitter med en stor värdeminskning så krävs det en exceptionell uppgång för att väga upp den. En nedgång med 50% kräver en uppgång om 10% t.ex. Visst är man då långsiktig, men någon gång vill man ju ut och då vore det tråkigt att befinna sig i en av de återkommande kursdalarna.

Charlie sa...

Hej onsdagsfonden!

Jag är precis som du inte övertygad att ett passivt buy-and-hold-sparande är den bästa formen för alla, men jag har lärt mig att man framförallt inte skall underskatta tidsåtgången när man handlar aktivt. Den främsta anledningen till att jag gick över till ett långsiktigt sparande var att jag helt enkelt inte hade tid.

Jag vet att det finns mellanting som exempelivs swingtrading, men även där är det, som jag ser det, oerhört viktigt att lägga ned en hel del tid på hur man skall agera i olika situationer.

mvh Charlie