20 mars 2024

Scandic Hotels: Minskning

Scandic Hotels har fortsatt att stiga på börsen och det är långt över de 45 SEK som jag satt och räknade fram för ett tag sedan. Blankningen fortsätter att stiga och det oroar mig lite. Det är möjligt att man istället ska se blankningen som en möjlighet och att det kan komma en short squeeze, dvs att blankarna blir tvingade att krypa till korset och köpa tillbaka. Efter att ha funderat lite så beslöt jag mig för att minska idag. Jag tycker att värderingen inte längre känns lika lockande som när jag köpte på mig aktier under pandemin.

Om Scandic Hotels har blivit en bra affär så har jag puttat in lite mer pengar via två nyemissioner, dels i en surdeg som legat länge i portföljen, nämligen Tobii, och en nyare bekantskap, Acconeer. Eftersom jag köpte Tobii innan uppdelningen så är det på totalen en helt OK affär, men den senaste tiden så har inte Tobii rosat marknaden. Jag tror kanske att bolaget kan studsa tillbaka och jag tror att det kan finnas något att hämta både i spelindustrin och inom fordonsindustrin. Överlag så tror jag att idén med att ha system som på olika sätt håller koll på användaren kommer att sprida sig på olika sätt. Jag tycker t ex att idén med att använda ögonstyrning för att aktivera, eller välja, ett visst dokument när man har många dokument uppe på en stor skärm verkar vara en ganska bra funktion. Det var flera år sedan jag såg Tobii visa funktionen i en demo, men den verkar inte letat sig ut på massmarknaden. Det kan säkert finnas olika anledningar, men jag tror att ögonstyrning har en framtid och jag tror att DMS (Driver Monitoring System)- och CMS (Cabin Monitoring System)-systemen inom fordonsindustrin kommer att ge ringar på vattnet. SmartEye är fortfarande mitt huvudval och mitt största bet, men jag väljer att även ha en del pengar i Tobii, likaså Tobii Dynavox. När det kommer till Acconeer så har jag en liten post. Jag tycker att 19 miljonersordern måste tolkas som något positivt och jag tycker att bolaget har bevisat tekniken med 2 miljoner enheter sålda. Det kan nog bli en del ytterligare ordrar alternativt uppköp. Jag kommer sannolikt inte att öka för jag tycker att risken är hög. Det är inte heller osannolikt att jag säljer om det visar sig att kursen hoppar upp några månader efter nyemissionen. Sannolikt är det en del besvikna personer som säljer i nuläget. Jag kan ha fel, men det händer ibland.

För övrigt så nämnde John Skogman i dagens Börspodden-avsnitt att han köpt lite Byggmax. Den såg inte jag komma, men positivt.

Inga kommentarer: