01 december 2021

Pandox, Scandic: Ökning i Pandox

Idag så satte jag sprätt på de sista pengarna som jag fick loss när jag minskade i Scandic för ett tag sedan. För att sprida riskerna något så valde jag att öka i Pandox. Aktierna trillade in strax under 130 SEK, vilket känns bra. Jag skulle nog kunna tänka mig att köpa ytterligare aktier om tillfälle ges att köpa mer under 130 SEK.

En anledning till att jag tycker att det ser intressant ut är att det finns en del som tyder på att den senaste vågen inte kommer att bli så illa som befarat. Det är sannolikt för tidigt att ropa faran över, men jag tycker att siffrorna som kommer in för Danmark och Tyskland ser ganska lovande ut och det känns åtminstone inte uteslutet att ökningen kommer att avta. Min gissning är att det snart kommer att se bättre ut och jag tror heller inte att man skall dra för långtgående slutsatser kring Omikron. Det kan bli riktigt illa, men det kan också bli ytterligare en mutation som förvisso förlänger pandemin, men inte helt ändrar den stora bilden. Jag är på inget sätt expert, men jag har landat i slutsatsen att jag väljer positivt tolkningsföreträde. Annorlunda, jag tror att det stora antalet vaccinerade och de förbättrade behandlingsmetoderna kommer att vara tillräckligt för att vi inte skall behöva gå tillbaka till lock-down, reseförbud mm. Jag kan absolut ha fel, men det är jag beredd på.

Förutom att jag tror att vi inte kommer att trilla ner i ett svart hål av strikta restriktioner och ett samhälle där hjulen inte rullar så finns det en del ljusglimtar om man tittar på i nuläget. När man tittar på RevPAR-siffrorna för november, som publicerades idag på www.benchmarkingalliance.com, så ser det riktigt bra ut. Det är till och med bättre än vad jag väntat mig. När restriktionerna släpptes så har uppenbarligen många passat på att resa. Jag har försökt att skapa mig en bild av hur det ser ut på hotellen just nu i Sverige och jag får intrycket att det är bra tryck. RevPAR-siffrorna talar samma språk. Faktum är att dessa siffror, om jag inte är missinformerad, skulle vara helt OK även innan pandemin. Siffrorna visas nedan: 

Man kan så klart resonera att vad som händer just nu är en sak, men vad som händer imorgon och dagen efter det är mer intressant. Det är självklart så att om det finns anledning att tro att det kommer att bli sämre framöver så gäller det att hålla sig utanför, men jag tror ibland att marknaden fokuserar för mycket på eventuella framtida sämre tider än faktisk data över nuläget. Byggmax är ett ganska bra exempel. De flesta som pratade om Byggmax, som inte tyckte att det var en bra investering, lyfte fram att bolaget varit positivt påverkat av pandemin och att det inte kan byggas hur mycket trädäck som helst (något förenklat). Man tror med andra ord att det kommer att bli sämre framöver och lägger mindre vikt vid faktisk data, dvs de senaste kvartalsrapporterna. Det kan vara rätt i en del fall, men i fallet med Byggmax har många haft fel. (Jag har egentligen också haft fel vad gäller Byggmax för jag sålde de flesta aktierna alldeles för tidigt för jag trodde inte att vi skulle nå de nivåer som vi är på för tillfället.) Byggmax är inte på alla sätt ett bra exempel, men det jag försöker få fram är att det är lätt hänt att "ta det säkra före det osäkra", dvs fokusera på potentiella risker istället för vad man faktiskt vet, och att "låta trenden vara din vän", dvs att göra och tro som de flesta andra (även i de fall när det inte är särskilt välgrundat).

Det står säkert helt klart att jag tycker att jag det kan vara intressant att investera i verksamheter som gynnas av att samhället går tillbaka till en situation som liknar den som var innan pandemin. Det betyder inte att det är riskfritt eller att risken är begränsad på något sätt, snarare tvärtom. Risken att investera i hotellverksamheter och turismföretag är hög, anser jag. Risk och avkastning går sannolikt hand i hand i detta fall, tror jag, och om vi ser att samhället fortsätter mot en normalsituation så tror jag att det kan komma att bli en uppvärdering av t ex Scandic, Pandox och TUI. Om det stämmer återstår att se. Hög risk och gör din egen analys.
 

Inga kommentarer: