10 december 2020

Scandic Hotels: Det känns ganska bra

Scandic-kursen stack ner efter att Richard Bråse skrev en bra artikel om bolaget. Artikeln var alltså bra, dock var rådet sälj, vilket var ganska väntat. Det är alltid kul att läsa om bolag som man följer och det är speciellt roligt att läsa när någon går ner på djupet.

Det som jag inte håller med om i analysen är att man drar vissa slutsatser som kan verka självklara vid en första anblick, men som egentligen inte är det, eller i alla fall som jag tror är fel. Börspodden-Johan pratade lite om Scandic i senaste avsnittet i Börspodden och han höll mer eller mindre med Richard Bråse. Det är möjligt att de båda har rätt, men jag tror det inte och jag tror att Scandic kan vara ett ganska bra köp.

Här kommer några saker jag tycker är värda att lyfta fram (mycket har jag sagt tidigare):

1. Lättade restriktioner får snabbt avtryck

Anders Nissen, Pandox-VD, lyfte fram i något sammanhang att resandet ökade väldigt snabbt när restriktionerna lättade i somras. Det finns all anledning att tro att samma sak kommer att hända under 2021 när vaccin och naturligt avtagande ändrar förutsättningarna. 

2. Sänkta kostnader

I dagarna så kom man ut och sa att man förhandlat ner sina kostnader rejält. Det är smart och det är sannolikt del av den kompakta pessimism som man försöker sälja in. Naturligtvis kommer det att ta tid till dess att man kommer tillbaka, men det går inte att komma ifrån att man skapar förutsättningar för bättre förhandlingar om man säger att det kommer att ta flera år till dess att vi når normala nivåer.

3. Pessimistisk CFO på goda grunder

Många verkar ta fasta på att VD och CFO är väldigt negativa kring utsikterna. Det man måste komma ihåg är att det inte finns så många alternativ. Man förhandlar om statliga stöd och man förhandlar om sänkta hyreskostnader. Det skulle se väldigt konstigt ut om man aviserade att det skulle kunna bli en snabb återhämtning. Man skapar förutsättningar för att komma starkare ur krisen och det är alltid roligare att slå förväntningar än att inte nå förväntningar.

4. Större köp

Idag så aviserades det att 0.5% av bolaget bytt ägare och jag tror att det kan vara en ganska bra signal, särskilt med tanke på att affären gjordes något över rådande kurs. Det behöver så klart inte betyda någonting alls, men jag tycker att det kan vara en indikation på att det kan bli spännande under 2021.

5. Lätt att slå "compsen" under 2021

Q1 2021 kommer att vara en katastrof sannolikt, men övriga kvartal under kommande år tror jag skulle kunna bli ganska OK, och sett relativt siffror för motsvarande period 2020 så kommer de eventuellt att vara riktigt bra. Det är inte något viktigt, men jag tror att tvåsiffriga tillväxttal kan komma att ha viss psykologisk effekt (även om jämförelserna är ganska ointressanta eftersom förutsättningarna är helt olika).

6. Videomöten kan leda till fler hotellnätter

Det största felet som jag tror att många gör är att man inte ser videomöten i ett stort perspektiv. Att allt fler tar till sig distansarbete, videomöten, mm tror jag kan få till effekt att en hel del tjänster kommer att innebära 80% hemarbete alternativt kontorshotell och 20% på plats. Jag tror t ex att det kan komma att bli betydligt vanligare med personer som t ex bor i Åre och arbetar i Stockholm. Att folk flyttar från Stockholm är idag en realitet och jag tror att den trenden kan komma att stärkas av "videomötesrevolutionen". De personer som jobbar i Stockholm ibland kommer att efterfråga hotell och jag tror att Scandic kan bli en bra partner för företag som har personer som behöver hotell någon gång i månaden.

Jag tror även att man tänker fel när man tror att fysiska möten kan komma att ersättas i väldigt stor skala med videomöten. Om jag skall ta in en ny leverantör så vill jag besöka leverantören. Punkt, slut. Det är väldigt lärorikt att besöka ett företag. Det handlar inte bara om själva mötet och vad som sägs på mötet utan om mycket annat också. Är det städat? Ligger det massa bråten i hörnen? Verkar de som jobbar på företaget vara glada? Är det fart och fläkt?

Till viss del så tror jag att videomötesfeltänket bygger på en missuppfattning. Det är inte skitkul att åka på tjänsteresa. Det kan vara kul i början, men för de flesta så är resandet ett nödvändigt ont och man åker på resa för att man måste. Det kan vara att det är en maskin som krånglar och om man är en stor kund så förväntar man sig att någon kommer dit och fixar maskinen om den krånglar. Mycket kan lösas på distans och med 5G, IoT etc så kommer allt mer att kunna lösas på distans, men vi är inte riktigt där än, tror jag.

Den generella trenden att vi reser mer och mer tror jag alltså inte bryts av att folk lärt sig använda Zoom. Jag kan ha fel, men det är vad jag tror.

7. "Downtrading"

När väl resandet kommer igång så kommer det att vara med pressade resebudgetar och det kommer att vara till Scandics fördel, i alla fall relativt en del andra hotellkedjor. Många bolag har sparat mycket pengar under 2020 på lägre resekostnader och jag tror att man kommer att göra vad man kan för att inte kostnaderna skall sticka iväg. Man kommer att välja billigare alternativ och där kommer Scandic in. Jag tror att Scandic kommer att ta marknadsandelar under de kommande åren.

8. Fler turister till Sverige

Jag tror att naturtrenden och Sverige som land lockar många till att besöka Sverige. Sverige är inget turistland  i större omfattning och ganska få utländska turister kommer till Sverige. Jag tror att det kommer att ändras något och det talar till Scandics fördel. Det är naturligtvis inte direkt Corona-relaterat, men eventuellt kan det vara så att intresset för naturturism ökar som en effekt av Corona.

Det skall bli intressant att följa Scandic Hotels under 2021. Sannolikt kommer jag att minska eller sälja av helt under 2021. Om kursen skulle sticka upp till 35-40 SEK så kommer jag nog att minska eller t o m sälja allt, men det återstår att se. 

Inga kommentarer: